Zajímal by mne váš názor (zkušenost) na kvalitu vysílání v DAB multiplexech v ČR.
Hlavně srovnání vůči klasickému FM vysílání.
Porovnával jsem papírově parametry některých českých a německých programů
a překvapil mne obecně nižší bitrate u stanic CRo ve srovnání s německými stanicemi.
Světlou výjimku tvoří pouze CRo JAZZ HD.
Co má být tedy lákadlem přechodu na DAB, když ne kvalita?
Proč je jediný multiplex v ČR zaplácnutý stanicemi RTL na úkor bitrate stanic CRo?
TELECO:
CRo RADIO WAVE 128 kbps / DAB MP2 Stereo
CRo D-DUR 64 kbps / DAB+/HE-AAC v1 Stereo
CRo RADIOZURNAL 72 kbps / DAB+/HE-AAC v1 Stereo
CRo JAZZ HD 120 kbps / DAB+/LC-AAC Stereo
Bayern:
BR-Klassik 192 kbps / DAB MP2 Joint
SACHSEN:
MDR KLASSIK 96 kbps / DAB+/HE-AAC v1 Stereo
MDR KLASSIK SURR 96 kbps / DAB+/HE-AAC v1 Stereo
Předně malá oprava. Toto není jediný multiplex v ČR.
Teleko vysílá v Příbrami, Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem
Ale v Praze vysílají také České Radiokomunikace se svým multiplexem, kde mají Radio Impuls, Frekveci 1
a ČRo Radiožurnál.Tedy 3 rádia.
V Plzni, Českých Budějovicích a Karlových Varech vysílá třetí multiplex, tedy Radio Tele Investment
a ti tam mají 5 rádií, tedy ČRo Radiožurnál, ČRo Plzeň, Proglas, Gama rádio a SeeJay Radio.
Lákadlem má být spíše počet stanic a jiná nabídka nežli je na FM.
Tedy např. ČRo Wave, ČRo Jazz, ČRo Plus, ČRo Junior, ČRo Retro 1968 atd.
Všeobecně by se dalo říci, že bylo zjištěno, že malým bitráte nejvíce trpí JAZZ, tedy ten je nejnáročnější na kvalitu.
Takže to lze velice ocenit, že to pochopili a dali mu tedy potřebnou kvalitu.
Také by se všeobecně dalo říci, že starší lidé slyší hůře nežli mladí, tedy jim ten ořez už tak nevadí.
Takže mně už je přes 50 a už asi také neslyším nejlépe.
Ale mně přišla poslouchatelná taková ta hranice u běžné komerční popové stanice asi tak těch 72kbps DAB+.
Čili takový ten běžný popáč, když byl v tomhle, tak to šlo.
Když to mělo méně tedy takových těch 64 kbps DAB+ tak už mi to vadilo a řekl bych , že se to poslouchat nedá.
Ale u běžného popáče by mně osobně to od 72kbps DAB+ stačilo.
Nikoli u rockové hudby nebo vážné hudby nebo Jazzu.
Ale u běžného standardního popu, ano.
No, říká se, že FM je rovno tak těch 96kbps DAB+.
Takže osobně s Vámi souhlasím a už jsem to zde na tomto serveru tak asi 3x zmínil.
Tedy osobně bych byl také pro to vyhodil italské RTL a přidat stávajícím na kvalitě.
Tedy Wave, D-Dur, Gama rádiu, ČRo Radiožurnálu...
Ale zase. Teleko je pouze provozovatel multiplexu.
Záleží to na tom, kolik jsou ta rádia za jaké bitráte ochotna zaplatit ?
Velice dobře to vidíme v DVB-T a DVB-S/C u televizních stanic.
Některé stanice mají pěkný obraz a je to třeba v HD, jiné vysílají takové mazaniny, že se na to nedá koukat.
Tak tady je to stejné.
ČRo údajně neplatí za vysílání ani korunu a je tam vysíláno zdarma jen v rámci propagace aby tam něco bylo.
To je zase politika ČRo kdy posledním normálním ředitelem tam asi byl p.Kasík, který DAB podporoval.
Tedy Medek se zbláznil. A vůbec ho to nezajímalo. A p. Duhan se soustřeďuje především na reformy na FM.
A o DAB se také nikterak nezajímá.
Další věcí pak jsou vstupy. Jak už zde také bylo v diskuzích několikrát zmíněno,
pokud to tam rvou z buh ví čeho a v buh ví v jaké kvalitě...
Tak pak pro ně nemá smysl kupovat si vyšší bitráte.
Takže ono je to složitější.
Tak Němci si všeobecně potrpí na kvalitu a jejich stanice i na FM měly odjakživa lepší zvuk nežli ty české.
No, původní Československý rozhlas byl stavěný podle britského vzoru.
A je fakt, že Briti to DAB ořezávají snad ještě více, nežli jsou ta naše rádia v těch našich.
Dalo by se říci, že tam převažuje těch 64 kbps DAB+...
Což je hodně málo.
Říkám já dle mého ucha bych to snesl od 72 kbps DAB+
A aby se to rovnalo FM, tak prostě těch 96 kbps DAB+ a ne méně.
Tečka.
PS : Tohle sice nebude přímo odpověď na Vaši otázku, ale patří to k věci. V pondělí začalo u nás vysílat Gama rádio na FM, o maličkém výkonu, chodil jsem různě po městě a pomalu se to nedalo chytit, totéž platí o Blaníku. na víc do toho ještě leze Expres z Prahy. Takže přiznejme si FM končí a je prostě zahnojené jako prase, že už to prostě více zahnojit nelze.
Naproti tomu zmíněná stanice mi tady už půl roku nebo jak dlouho hraje vesele v DAB+. Z DAB+ si ji pustím i v Praze, když tam jedu. A teď na dovolené jsem jí poslouchal z DAB+ i v Sokolově a Karlových Varech. Tak o co go. Ať si FM nabouchají už všichni do zadku. Kdo chce dneska vysílat tak může jedině do DAB / DAB+. Sice se tu najdou borci, kteří neustále operují s DVB-T. Ale co s DVB-T ? Vždyť už je to televizemi plné. Nikdo tam rádia nechce a pro rádia to není vůbec určené. Že je tam idiotsky narval ČRo, to je jejich pitomina. Jinak je tam ještě Proglas a Radio Čas a pak už NIKDO. No a pak se tu operuje s internetem. Jo z internetu to hraje, to je fakt. Ale za přístup na internet se většinou platí, není to všude a vůbec s počítačem po městě pobíhat fakt nebudu. Takže mně z toho vychází, že mohou jedině do DAB/DAB+ nebo ještě DRM, když je napadne využít i DV, SV, KV.