Už pěkně dlouhou řadu let používám pro zpracování záznamů z DVB-T i DVB-S programy ProjectX a PVAStrumento. Pokud nevíte, jsou dobré hlavně k tomu, aby se po demultiplexu obrazové a zvukové stopy v případě sebedrobnějších výpadků postupně nerozjela synchronizace. Při zpracování transportních toků z Pařízkových multiplexů 4 (např. Fanda) nebo RS7 (např. Déčko/Art) mi ale oba zmíněné programy zahazují podstatné kusy záznamu kvůli masově se vyskytujícím formálním chybám tohoto typu:
!> startPTS of GOP# 35 is earlier than the end of last GOP.. (exp. 1676262094)
!> PTS difference of -14400 (23:59:59.840) to last exported GOP detected
!> dropping useless B-Frames @ GOP# 35 / new Timecode 00:00:20.080
Ano, obdobné problémy pozoruji také. Nejdřív jsem si myslel, že je chyba v signálu, ale po opravení antény chyby přetrvávají. Citovaná chyba vypadá na přetočení PTS po nějaké dřívější hodnotě než na plném měřítku, což ProjectX vyhodnotí jako návrat v čase a GOP zahodí.
Je klidně možné, že kodéry/muxy Ateme podporují něco, co do ProjectX nebylo implemetováno, přeci jen ProjectX už se hodně dlouho nevyvíjí. Takže bych si nebyl tak jistý, že jde o chybu ve streamu. Chce to nastudovat specifikace a s hexeditorem v ruce zkoumat, kde přesně může být problém. Ale to chce čas.
P.S. Pavel Hanuš tu v nedávném rozhovoru tvrdil, že transportní tok jako takový (na datové úrovni) produkuje kompletně ČT, zatímco Pařízek ho jen odvysílá. Vzhledem k tomu, že při zpracování TS z muxu 4 a muxu RS7 dochází k úplně stejným typům chyb, k nimž v muxu 1 nedochází, mám silné podezření, že pan Hanuš buďto neví (a to bych se dost divil), anebo tak trochu kecá
.
Přiznali hlavně, že používají technologii od Ateme, zřejmě tedy stejnou, co používá Pařízek pro mux 4. Pokud je to vlastnost té technologie, pak není divu, že se to chová stejně a nezáleží, jestli ta technologie patří Pařízkovi nebo ČT. Je klidně možné, že ČT si Ateme koupila sama na základě Pařízkova doporučení. Ono totiž asi nebude moc technologií, co by uměly statisticky multiplexovat MPEG2 a MPEG4 navzájem.
Ale jinak tvrzení, že sami sestavují multiplex 22Mbps, do kterého si Pařízek přidává dvě další stanice je z technického hlediska nesmysl. Jeden multiplex může mít jen jednu sadu servisních informací, jako je PAT, CAT, NIT, SDT, EIT a podle mého laického výkladu sestavuje multiplex ten, kdo sestavuje právě tyto servisní informace.