reklama

reklama

Autor Téma: Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače  (Přečteno 6142 krát)

tominaxx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Situace je taková. Vždy jsem měl problém se slabým signálem. S přechodem na DTV jsem si nechal v RD udělat rozvody vč. antény s předzesilovačem + širokopásmový zesilovač napájený výhybkou a za ní IEC rozbočovač do 2 TV. Vše pracovalo bez problémů. S rozšířením domácnosti přišla potřeba přidat další 2 paprsky - nahradil jsem IEC rozbočovač pasivním rozbočovačem 1F/4F. Bohužel došlo ke shoršení síly signálu na koncových zařízeních. Důvod je zřejmý - průchozí útlum nového rozbočovače s F konektory je 10,5dB) větší než u původního s IEC.
Jelikož do blízké budoucnosti plánuju DVB-S s Quad monoblokem, bude nutností instalovat multipřepínač. Napadlo mě proto, zakoupit a instalovat multipřepínač již nyní. Má v sobě vlastně aktivní rozbočovač s nízkým průchozím útlumem 2dB, ale zároveň je udáváno i pasivní 19 dB. Mám na mysli tento typ http://www.emp-centauri.cz/index.php?lang=cz&page=prodview&id_kateg=1&id_pkateg=11&id=16
Může mi někdo poradit, co znamená, že má pasivní a aktivní rozbočovač ? Znamená to, že když je multipřepínač bez napájení, funguje v něm pasivní rozbočovač, a když je napájen, funguje v něm aktivní rozbočovač ? Ideální by bylo, kdybych mohl multipřepínač použít, napájet ho a mít průchozí útlum okolo 2dB - to by mi neublížilo. Mohl bych to takto použít a jsou mé dedukce správné ? Nebude vadit, když zůstanou vstupy od LNB nezapojeny ?
Děkuji za názory.
« Poslední změna: 09. 12. 2013, 17:10:13 od tominaxx »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 527
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #1 kdy: 10. 12. 2013, 00:30:53 »
Situace je taková. Vždy jsem měl problém se slabým signálem. S přechodem na DTV jsem si nechal v RD udělat rozvody vč. antény s předzesilovačem + širokopásmový zesilovač napájený výhybkou a za ní IEC rozbočovač do 2 TV. Vše pracovalo bez problémů. S rozšířením domácnosti přišla potřeba přidat další 2 paprsky - nahradil jsem IEC rozbočovač pasivním rozbočovačem 1F/4F. Bohužel došlo ke shoršení síly signálu na koncových zařízeních. Důvod je zřejmý - průchozí útlum nového rozbočovače s F konektory je 10,5dB) větší než u původního s IEC.
Jelikož do blízké budoucnosti plánuju DVB-S s Quad monoblokem, bude nutností instalovat multipřepínač. Napadlo mě proto, zakoupit a instalovat multipřepínač již nyní. Má v sobě vlastně aktivní rozbočovač s nízkým průchozím útlumem 2dB, ale zároveň je udáváno i pasivní 19 dB. Mám na mysli tento typ http://www.emp-centauri.cz/index.php?lang=cz&page=prodview&id_kateg=1&id_pkateg=11&id=16
Může mi někdo poradit, co znamená, že má pasivní a aktivní rozbočovač ? Znamená to, že když je multipřepínač bez napájení, funguje v něm pasivní rozbočovač, a když je napájen, funguje v něm aktivní rozbočovač ? Ideální by bylo, kdybych mohl multipřepínač použít, napájet ho a mít průchozí útlum okolo 2dB - to by mi neublížilo. Mohl bych to takto použít a jsou mé dedukce správné ? Nebude vadit, když zůstanou vstupy od LNB nezapojeny ?
Děkuji za názory.
Neznamená. Možnost pasiv/aktiv je o tom, že multipřepínač má v sobě zabudován 4-násobný rozbočovač pro pozemní pásmo. Ten má brutální útlum až 19 dB, takže co Vám vleze na vstupu pozemního signálu, vyleze na každém ze 4 výstupů o 19 db slabší! A zde nastupuje ten aktiv mod, tj. vevnitř je pro pozemní pásmo zabudován zesilovač, který tyto ztráty vykompenzuje a z útlumu 19dB je jen 2dB. Mezi aktivním a pasivním modem se přepíná spínačem na zařízení. V pasivním je zesilovač nepoužit a signál ho obchází. Zde ale nastává kámen úrazu, jelikož většina MSW od EMP trpí velkým neduhem při aktivním režimu, vestavěný zesilovač dosti degraduje parametry pozemního signálu. Proto se většinou používá v pasivním modu a pozemní signál se ještě před vstupem do MSW zesílí o těch 19-20 dB kvalitním zesilovačem. Jeho použití a vůbec použití a nastavení MSW bez měřící techniky je ale sázkou do loterie.


tominaxx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #2 kdy: 10. 12. 2013, 02:30:51 »
Děkuji za vysvětlení. O jakou deformaci terr. signálu se jedná ? Jestli to tedy chápu, tak bych byl na tom při použití multipřepínače v pasivním režimu ještě hůř než jsem se svým stávajícím rozbočovačem s průchozím útlumem 10,5dB a při použití v aktivním režimu bych měl také kostičky ? Jelikož se zesilovat nedá do nekonečna a já už mám v anténě předzesilovač a následně zesilovač, nemohu zařadit před multipřepínač další zesilovač a použít ho v pasivním režimu. Mám tedy nějakou možnost s tím něco udělat - existují kvalitnější multipřepínače ?


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 840
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #3 kdy: 10. 12. 2013, 07:50:57 »
Tak zkuste namísto toho 10,5dB žrouta značku Toner, ta má útlumy daleko menší: http://www.anteny-satelity.com/4262-slucovace-a-rozbocovace/64137-rozbocovac-toner-xghs/   
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #4 kdy: 10. 12. 2013, 08:33:43 »
Pakliže máte v anténě předzesilovač a pak ještě rozvodový zesilovač a nehraje to při rozbočení na 4 TV je něco evidentně špatně. Pokud dvě tv hrály dobře lze si tipnout špatné rozvody, montáže konektorů atd. Menší šanci dávám špatnému vstupnímu signálu, to by nehrály ani ty dvě TV. Máte oba zesilovače řádně napájené? Není jeden z nich vadný? Ohledně multipřepínače mi to přijde zbytečná investice, nebo komplikace, jak chcete, stačí příslušný monoblok a 4xtv sat slučovač. Ovšem nejdřív dát dohromady současné rozvody. 

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


tominaxx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #5 kdy: 12. 12. 2013, 03:05:11 »
Pakliže máte v anténě předzesilovač a pak ještě rozvodový zesilovač a nehraje to při rozbočení na 4 TV je něco evidentně špatně. Pokud dvě tv hrály dobře lze si tipnout špatné rozvody, montáže konektorů atd. Menší šanci dávám špatnému vstupnímu signálu, to by nehrály ani ty dvě TV. Máte oba zesilovače řádně napájené? Není jeden z nich vadný? Ohledně multipřepínače mi to přijde zbytečná investice, nebo komplikace, jak chcete, stačí příslušný monoblok a 4xtv sat slučovač. Ovšem nejdřív dát dohromady současné rozvody.
Špatně asi nic nebude, prostě je slabý signál. Bohužel je naše vesnice v dolíku a pokrytí signálem je tu prachbídné. Všichni jedou z DVB-S, DVB-T tu mám jako jeden z mála a jelikož mi onehdál dělala anténu+zesilovače+rozvody firma, tak to fungovalo. Ale zřejmě to bylo na hraně, jelikož za špatných podmínek na podzim se občas na některých programech objevovaly kostičky. Pokud to bylo rozbočovačem rozbočené na 2TV (útlum do 3,5dB), bylo to ještě v pohodě, ale při zařazení rozbočovače pro 4TV (útlum do 10,5dB) už je signál díky vyššímu útlumu (hlavně na kanálech nad 750MHz) slabší.
Proto jsem se (s ohledem na budoucí a asi nevyhnutelnou montáž DVB-S) zajímal o to, jestli by mi multipřepínač v režimu aktivního switche (psané 2dB útlumu) pomohl. Otázkou je jak by se projevovalo v režimu aktivního switche vámi zmíněné zkreslení signálu. Navíc .. jestli by bylo ještě co zesilovat a jak by se to chovalo, když mám v anténě předzesilovač, pak širokopásmový zesilovač a nakonec by přibyl v multipřepínači ještě zesilovač před jeho vnitřním switchem. Asi mi poradíte, že to zjistím jedině vyzkoušením, že ? Předpokládám, že hýbání s anténou a hledání co nejlepšího signálu nemá smysl, když to ladila dříve firma s měřákem a k pohybu antény nedošlo. Co tedy s tím ? Vyzkoušet multipřepínač nebo ještě zkusit koupit jiný pasivní rozbočovač (třeba TONER XGHS), který má "nahoře" útlum do 8,2 dB (jestli by těch 2,3 dB pomohlo, opem tam dal) ?


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 840
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #6 kdy: 12. 12. 2013, 07:53:11 »
Ještě existují i samostatné aktivní rozbočovače a pokud se nechá udělat kvůli výhybce průchozí varianta tak by to možná mohlo nahradit kromě toho pasivu i ten širokopásmový zesilovač s daleko lepším výsledkem. Nedávno jsem měl podobný případ, chata v lese,signál nic moc, navíc dlouhé rozvody na 4 TV s širokopásmovým zesilovačem a přesto na těch delších dvou větvích časté kostičky. Zesilovač jsem vyhodil a na zkoušku zapojil ten aktiv poněvadž jsem ho měl v zásobě a světe div se, od té doby pohoda a vše bez problémů a tudíž už tam zůstal. Netvrdím ale že je to všelék,podmínky jak známo jsou u každého naprosto odlišné.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #7 kdy: 12. 12. 2013, 11:10:56 »
Prostě je slabý signál...... zesilovače mají zesílení řekněme 40-50dB, takže rozdíl útlumu 5 db by neměl hrát roli. Stále mi z toho vychází chyba někde jinde než pouhé slabý signál. Ale začal bych jednak směrováním antény a pak kvalitou použitých zesilovačů a celkově rozvodu. To, co platilo pro směrování pře pár lety už dávno nemusí být pravda. :)


tominaxx

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #8 kdy: 15. 12. 2013, 21:05:20 »
Díky za rady. Začal jsem tím,že jsem si objednal měřič DVB-T signálu a v první řadě namířím anténu tak, abych dostal nejsilnější signál na začátku. Pak zkusím ještě koupit rozbočovač Toner XGHS s nízkým průchozím útlumem. Pak porovnám útlumy v rúzných místech (před a za rozbočovačem, a u TV zásuvek), abych zjistil, jestli útlumy nějak odpovídají.
Chtěl jsem se také zeptat, jestli je možné, že každý výstup v jednom rozbočovači má jiný útlum ?


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 527
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #9 kdy: 16. 12. 2013, 18:18:33 »
A to jste si objednal jaký ten "měříč" ??? Protože skutečné měřiče stojí v řádech deístek tisíc. A vše ostatní za 3,50 Kč jsou jen obyčejné SetTopBoxy v jiné krabici... takže jste asi zbytečně vyhodil peníze, které jste mohl dát za práci profesionála v oboru. Co už...


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #10 kdy: 16. 12. 2013, 18:47:01 »
A to jste si objednal jaký ten "měříč" ??? Protože skutečné měřiče stojí v řádech deístek tisíc. A vše ostatní za 3,50 Kč jsou jen obyčejné SetTopBoxy v jiné krabici... takže jste asi zbytečně vyhodil peníze, které jste mohl dát za práci profesionála v oboru. Co už...
Davide, kdy už Vy, profesionálové pochopíte, že se všecko neměří penězma. Že my, amatéři si to chceme udělat sami a že je nám jedno, jestli to bude stát trochu víc, než práce profesionála. Prostě koníčky jsou prodělečné. Například já si koupil foťák za 35000. předtím jsem měl Contaxe za 70 litrů.  Určitě s ním neudělám stejně dobré fotky jako profík a určitě by mne vyšlo levněji si nějakého zaplatit, ať mi vnuky vyfotí. Ale nás to baví. Ps. Anténu dceři jsem ladil určitě víc než měsíc a určitě mě jenom benzín stál víc, než kdybych jí zaplatil profíka. Ale je to zábava. Snad máte taky nějakého koníčka, který Vás neživí, ale baví. Pak to pochopíte. Pokud nemáte, pak Vás lituji.


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 527
    • Zobrazit profil
Re:Poraďte s instalací multipřepínače jako aktivního rozbočovače
« Odpověď #11 kdy: 16. 12. 2013, 21:06:12 »
A to jste si objednal jaký ten "měříč" ??? Protože skutečné měřiče stojí v řádech deístek tisíc. A vše ostatní za 3,50 Kč jsou jen obyčejné SetTopBoxy v jiné krabici... takže jste asi zbytečně vyhodil peníze, které jste mohl dát za práci profesionála v oboru. Co už...
Davide, kdy už Vy, profesionálové pochopíte, že se všecko neměří penězma. Že my, amatéři si to chceme udělat sami a že je nám jedno, jestli to bude stát trochu víc, než práce profesionála. Prostě koníčky jsou prodělečné. Například já si koupil foťák za 35000. předtím jsem měl Contaxe za 70 litrů.  Určitě s ním neudělám stejně dobré fotky jako profík a určitě by mne vyšlo levněji si nějakého zaplatit, ať mi vnuky vyfotí. Ale nás to baví. Ps. Anténu dceři jsem ladil určitě víc než měsíc a určitě mě jenom benzín stál víc, než kdybych jí zaplatil profíka. Ale je to zábava. Snad máte taky nějakého koníčka, který Vás neživí, ale baví. Pak to pochopíte. Pokud nemáte, pak Vás lituji.
Honzo Nováku, vemte své peníze, čas a energii a běžte mu to nadšenecky pořešit. Pak plkejte :-) Dotyčný zatím vyhodil za jakýsi nesmysl zbytečné peníze... jen jsem ho politoval. Svoje emotivní výpady na adresu někoho, kdo mu jako první poradil na úrovni, když bylo evidentní, že dotyčný o tom nic neví, si nechte do hospody. Sám jste neporadil nic.


 

reklama