Dnes jsem byl kontaktován zástupcem fy. DB, který se podivoval nad mým zjištěním reálného výkonu a pokrytí vysílačů MPX4 a RS7 z lokality Svitavy - Hřebeč. Byl jsem ujišťován, že výkony na obou kanálech jsou na technickém maximu 5 a 7,5kW ERP. Za těchto okolností mě napadají dvě věci:
1) Existuje možnost, že jsem se ve svých zjištěních zmýlil já, a reálný výkon vysílačů opravdu odpovídá deklarovaným hodnotám, potom ovšem tyto výkony neodpovídají předpokládanému pokrytí signálem podle zveřejněných map. Takže faktické pokrytí je mnohem menší než co uvádí provozovatel sítí a ČT. Jelikož doposud nebylo prováděno nezávislé měření, které by ověřilo faktický stav věcí, může se stát, že uváděné a reálné pokrytí počtu obyvatel jsou dvě zcela odlišná čísla!
2) Mnou zjištěný výkon vysílačů na Hřebeči odpovídá skutečnosti, pak je ovšem nutné si položit otázku, jak je možné, že dodavatel vysílací technologie tvrdí, že ERP odpovídá požadovanému výkonu? Měří a kontroluje někdo reálné hodnoty signálu v terénu? Provádí někdo kontrolní měření na pokrytém území? Není možné, že podobná situace je i jinde v republice, a faktické pokrytí je pak jen zlomkem toho, co udávají mapy?