Autor Téma: Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem  (Přečteno 9179 krát)

dave93

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #15 kdy: 26. 08. 2013, 15:54:46 »
k55ma mit mux 3 podle dat na digizone a k 33 a 58 je stejny pro usti chomutov teplice atd.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #16 kdy: 26. 08. 2013, 17:22:01 »
Žádný vzdálený vysílač to nenahlodává:) ještě dodám jeden postřech,kámoš tady v lovosicích má směrovou antenu na střeše paneláku namířenou na bukovku a světe div se,jemu ten mux 3 nejde sledovat vubec,přitom mux 1 a 2 má na plný kotel.Mě s mojí pokojovkou na okně to jde proti němu krásně:))) ikdyž to ted v látě občas blbne,jak je zde uvedeno.
No tak to se ovšem mýlíš. "Nahlodává" to Wroclaw MPX1 na k55. Vysílá 100kW v osmi azimutech. Jeden z nich míří přesně na Vrchlabí - Trutnov. V tomto případě se opět ukazuje naprosto nesmyslná mezinárodní koordinace. ČTÚ to prokoučoval. Vysílat na hranicích 100kW do sousedního státu, to je trošku absurdní. Nicméně to má za následek částečnou ztrátu přijímatelnosti MPXu3 z BH na našem území. Jediným řešením je obrátit se na ČTÚ a žádat nápravu. Teoreticky je možné dosáhnout úpravy vyzařovacího diagramu na polské straně.
Pane Poisle, příjem vysílače Wroclaw je v Lovosicích možný pouze za vyjímečných podmínek. Mám za to, že jste si to spletl s Klodzkem, ten je v SFN s Wroclawí a v tomto případě se může rušit s Bukovou horou, nicméně, v Lovosicích vůbec, si troufám tvrdit. Proto jsem toho názoru, že problém je jen na straně uživatele. S pokojovkou je potřeba si občas pohrát, nic není věčné, ani láska k jedné slečně :) ;)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #17 kdy: 26. 08. 2013, 17:33:09 »
k55ma mit mux 3 podle dat na digizone a k 33 a 58 je stejny pro usti chomutov teplice atd.
tady to máš,se koukni  http://www.digistranky.cz/prakticke-informace/mapa-vysilacu.html


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #18 kdy: 26. 08. 2013, 18:52:00 »
Žádný vzdálený vysílač to nenahlodává:) ještě dodám jeden postřech,kámoš tady v lovosicích má směrovou antenu na střeše paneláku namířenou na bukovku a světe div se,jemu ten mux 3 nejde sledovat vubec,přitom mux 1 a 2 má na plný kotel.Mě s mojí pokojovkou na okně to jde proti němu krásně:))) ikdyž to ted v látě občas blbne,jak je zde uvedeno.
No tak to se ovšem mýlíš. "Nahlodává" to Wroclaw MPX1 na k55. Vysílá 100kW v osmi azimutech. Jeden z nich míří přesně na Vrchlabí - Trutnov. V tomto případě se opět ukazuje naprosto nesmyslná mezinárodní koordinace. ČTÚ to prokoučoval. Vysílat na hranicích 100kW do sousedního státu, to je trošku absurdní. Nicméně to má za následek částečnou ztrátu přijímatelnosti MPXu3 z BH na našem území. Jediným řešením je obrátit se na ČTÚ a žádat nápravu. Teoreticky je možné dosáhnout úpravy vyzařovacího diagramu na polské straně.
Pane Poisle, příjem vysílače Wroclaw je v Lovosicích možný pouze za vyjímečných podmínek. Mám za to, že jste si to spletl s Klodzkem, ten je v SFN s Wroclawí a v tomto případě se může rušit s Bukovou horou, nicméně, v Lovosicích vůbec, si troufám tvrdit. Proto jsem toho názoru, že problém je jen na straně uživatele. S pokojovkou je potřeba si občas pohrát, nic není věčné, ani láska k jedné slečně :) ;)
To, že polské vysílače nejdou přijímat ještě neznamená, že nemůžou rušit ty naše. Stačí, když budou mít úroveň signálu jen o 20dB menší než naše vysílače, a už nepůjde ani jedno ani druhé.
 Samozřejmě, že je možné, že příčinou je nevhodná anténa, ale evidentně se to hádá. Když to nějakou dobu funguje, a po zapnutí polských vysílačů to vypadne, tak je docela zřejmé, že ty polské vysílače to ovlivnily.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #19 kdy: 27. 08. 2013, 19:12:19 »
Žádný vzdálený vysílač to nenahlodává:) ještě dodám jeden postřech,kámoš tady v lovosicích má směrovou antenu na střeše paneláku namířenou na bukovku a světe div se,jemu ten mux 3 nejde sledovat vubec,přitom mux 1 a 2 má na plný kotel.Mě s mojí pokojovkou na okně to jde proti němu krásně:))) ikdyž to ted v látě občas blbne,jak je zde uvedeno.
No tak to se ovšem mýlíš. "Nahlodává" to Wroclaw MPX1 na k55. Vysílá 100kW v osmi azimutech. Jeden z nich míří přesně na Vrchlabí - Trutnov. V tomto případě se opět ukazuje naprosto nesmyslná mezinárodní koordinace. ČTÚ to prokoučoval. Vysílat na hranicích 100kW do sousedního státu, to je trošku absurdní. Nicméně to má za následek částečnou ztrátu přijímatelnosti MPXu3 z BH na našem území. Jediným řešením je obrátit se na ČTÚ a žádat nápravu. Teoreticky je možné dosáhnout úpravy vyzařovacího diagramu na polské straně.
Pane Poisle, příjem vysílače Wroclaw je v Lovosicích možný pouze za vyjímečných podmínek. Mám za to, že jste si to spletl s Klodzkem, ten je v SFN s Wroclawí a v tomto případě se může rušit s Bukovou horou, nicméně, v Lovosicích vůbec, si troufám tvrdit. Proto jsem toho názoru, že problém je jen na straně uživatele. S pokojovkou je potřeba si občas pohrát, nic není věčné, ani láska k jedné slečně :) ;)
To, že polské vysílače nejdou přijímat ještě neznamená, že nemůžou rušit ty naše. Stačí, když budou mít úroveň signálu jen o 20dB menší než naše vysílače, a už nepůjde ani jedno ani druhé.
 Samozřejmě, že je možné, že příčinou je nevhodná anténa, ale evidentně se to hádá. Když to nějakou dobu funguje, a po zapnutí polských vysílačů to vypadne, tak je docela zřejmé, že ty polské vysílače to ovlivnily.
pokud budete mít někdy cestu s měřákem na Lovosicko, zkuste tu situaci osondovat a podělit se získanými poznatky :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


dave93

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #20 kdy: 27. 08. 2013, 21:57:20 »
k55ma mit mux 3 podle dat na digizone a k 33 a 58 je stejny pro usti chomutov teplice atd.
tady to máš,se koukni  http://www.digistranky.cz/prakticke-informace/mapa-vysilacu.html
no prene jak jsem rikal


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #21 kdy: 27. 08. 2013, 22:20:33 »
k55ma mit mux 3 podle dat na digizone a k 33 a 58 je stejny pro usti chomutov teplice atd.
tady to máš,se koukni  http://www.digistranky.cz/prakticke-informace/mapa-vysilacu.html
no prene jak jsem rikal
No a proto jsem napsal,jestli náhodou nepřijímáš k 33 a 58 z chomutova místo z ústí a tím pádem k 55 ti nejde.


amp

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #22 kdy: 28. 08. 2013, 00:33:46 »
Tak tu jistě budu za blbce, ale už chápu, proč MPX3 nepříjímám. Včera mě napadlo podívat se na střechu a k velkému překvapení jsem zjistil, že vítr mi otočil anténu minimálně o 45 stupňů. Pořád jsem ale nechápal, proč v tom případě stále bez problémů přijímám MPX1/2. Až teď díky tako50 mě to docvaklo: MPX1/2 přijímám z vysílače Chomutov, který jede v SFN s Ústím, kdežto MPX3 vysílá jen z Ústí, proto ho nechytám.   
« Poslední změna: 28. 08. 2013, 00:36:07 od amp »


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #23 kdy: 28. 08. 2013, 08:23:45 »
Tak tu jistě budu za blbce, ale už chápu, proč MPX3 nepříjímám. Včera mě napadlo podívat se na střechu a k velkému překvapení jsem zjistil, že vítr mi otočil anténu minimálně o 45 stupňů. Pořád jsem ale nechápal, proč v tom případě stále bez problémů přijímám MPX1/2. Až teď díky tako50 mě to docvaklo: MPX1/2 přijímám z vysílače Chomutov, který jede v SFN s Ústím, kdežto MPX3 vysílá jen z Ústí, proto ho nechytám.
No a proto jsem to taky psal )))))) hlavně že je to vyřešeno.


dave93

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #24 kdy: 30. 08. 2013, 18:15:49 »
k55ma mit mux 3 podle dat na digizone a k 33 a 58 je stejny pro usti chomutov teplice atd.
tady to máš,se koukni  http://www.digistranky.cz/prakticke-informace/mapa-vysilacu.html
no prene jak jsem rikal
No a proto jsem napsal,jestli náhodou nepřijímáš k 33 a 58 z chomutova místo z ústí a tím pádem k 55 ti nejde.
jo takhle jsi to myslel ne ne mam to natocené na usti


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #25 kdy: 30. 08. 2013, 22:33:56 »
To klidně natočené na ul můžeš mít,ale přitom ti třeba hraje k 58 a 33 z cv,tak jsem to myslel.


dave93

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s příjmem Multiplexu 3 z vysílače Ústí nad Labem
« Odpověď #26 kdy: 31. 08. 2013, 10:35:05 »
To klidně natočené na ul můžeš mít,ale přitom ti třeba hraje k 58 a 33 z cv,tak jsem to myslel.
jj to možne ale proc nemuzu chytit k55 o to mi jde