Je snad normální, že se pokrytí neurčuje nějakými anketami na specializovaném webu. Jediné "úřední" oprávnění má ČTÚ se svojí metodikou a algoritmem výpočtu podle terénu. Kontrolní měření provádí měřící vůz za standardních podmínek (anténa, její výška nad terénem, přijímač, atd.). Tím nechci říci, že tato metodika a technologie jsou nejvhodnější a zcela objektivní, ale nelze zase brát do úvahy pouze mnohdy diletantské amatérské montáže antén a domovních rozvodů, případně fatální chyby laiků. Jsou ale jistě i místa, kde je i profesionální anténář nakonec v koncích. I samotný údaj 80-90% připouští, že tuto veličinu nelze vypočítat, ani změřit zcela přesně a opakovaně.
Má se ale globálně uplatňovat nehezké pravidlo : "Nemám kozu, tak ať chcípne i ta sousedova"? Je sice pravdou, že koncesi platí ČT každý držitel televizoru, čili by mělo platit pravidlo "rovnosti" v možnosti přístupu k jejím všem stanicím, ale spravedlnost se zde naplňuje obtížně. Pro podporu požadavku snížení poplatku by mohl být použit argument o nedostupnosti signálu, nezájmu o celé spektrum stanic ČT, či další důvody, ale stejně by to k absolutní spravedlnosti nevedlo. Tak se s tím smiřme, nic lepšího se asi stejně nedá vymyslet. Dosáhnout absolutní rovnosti pro všechny diváky není zkrátka technicky možné. A doba, kdy ke každému televizoru povede kvalitní kabel, ta je v nedohlednu a bylo by to i nehospodárné a mnohdy, kvůli přístupu ke všem pořadům ČT, zbytečné.
Pro pamětníka.
Vždy jsem rád četl Vaše příspěvky a budu nadále, téměř vždy jsou mi docela blízké a i poučné. Musím Vám však oponovat a nesouhlasit např. vtom "Nemám kozu, tak ať chcípne i ta sousedova"? Já tu kozu sousedům přeji, ale nechci jím ji živit! Dále nemůžu souhlasit s názorem, že se s tím máme smířit (naposled jsme se smířili s Rusákama na našem území) myslím si, že se píše rok 2013 a snad žijeme v právním státě. A že, tohle není od veřejnoprávní TV ideální a jistě ne zcela právně čistě to snad se mnou budete souhlasit i Vy, ať se jedná o pokrytí signále nebo výběrem (nebylo vypsáno žádné výběrové řízení)RS7, dále třeba v duplicitním vysílání HD programů ČT v RS7 zase platí jen a jen všichni koncesionáři a v neposlední řadě lživým tvrzením vedení ČT, že pokrývají signále RS7 až 90% území. To asi vysílají jen do neobydlených oblastí (hluboké lesy, louky), protože bez jakéhokoliv možnosti příjmu této sítě jsou nejen celá města (Liberec, Blansko, Vyškov, Boskovice), ale i regiony (Jesenicko, Šumpersko, velká část vrchoviny, Šumavy) a tak bych mohl jistě pokračovat. Já mám sice možnost příjmu přes satelit, ale jsou statisíce lidí, kteří satelit nemají. Zákon říká, že programy ČT se mají šířit celoplošně minimálně na 95% území ČR.