reklama

Anketa

Otestujete příjem DVB-T2 při květnovém testu ČRa

ANO! A mám už přijímač
4 (10.8%)
Rád bych a přijímač scháním.
4 (10.8%)
Rád bych, ale nebudu mít přijímač
19 (51.4%)
DVB-T2 mně nezajímá
3 (8.1%)
Ne (z různých jiných důvodů)
7 (18.9%)

Celkem hlasů: 37

Autor Téma: Test DVB-T2 ČRa v Praze  (Přečteno 9196 krát)

david.kriz

  • Host
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #15 kdy: 23. 04. 2010, 11:27:04 »
...ne o ten odkazovaný analyzátor, který nejspíš jenom vzorkuje mf signál z tuneru a zpracování nechává na CPU počítače.

To jste myslel jako vtip, že ;)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #16 kdy: 23. 04. 2010, 13:12:40 »
Nemyslel. Přesně tak to je:
http://www.dektec.com/Products/Apps/DTC-342/index.asp
Citace
Uses RF frontend, tuner and A/D converter of the DTA-2135 receiver card.
http://www.dektec.com/Products/PCIe/DTA-2135/
Citace
Channel 1 provides ADC to get access to raw IF samples

Ta karta umí demodulovat jenom DVB-T. Demodulace DVB-T2 probíhá softwarově z navzorkované mezifrekvence na kanálu 1.


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #17 kdy: 23. 04. 2010, 14:09:01 »
Musí ale jít o kartu s HW dekodérem kanálového kódování DVB-T2, ne o ten odkazovaný analyzátor, který nejspíš jenom vzorkuje mf signál z tuneru a zpracování nechává na CPU počítače.
Máte pravdu v tom, že se MF signál zpracovává softwarově. Nicméně nevěřím tomu že ho zpracovává CPU v PC. DekTec k tomu píše toto:
"Uses the IF signal digitized with the ADC on-board of the DTA-2135. All processing is performed in software, providing a flexible solution that will be improved over time" - viz zde

Podle mne to znamená jediné - DekTec v této kartě nevyužívá žádný integrovaný DVB-T2 demodulátor a to jim dává možnost modifikovat SW v budoucnu. Díky tomu byli zřejmě schopni uvést také tuto kartu dříve než ostatní firmy, které se zaměřují na běžného zákazníka a kvůli ceně čekají na integrované demodulátory. Předpokládám, že DekTec má na kartě nějaký signálový procesor/FPGA který demodulaci řeší. Tomu CPU v PC tedy vůbec nevěřím. Ale můžu se určitě i plést.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #18 kdy: 23. 04. 2010, 14:33:27 »
Je to možné, že to myslí takto. Ale já bych v takovém případě čekal, že použijí termín „firmware“. Koukám do letáku a tam požadují PC s CPU Intel Core i7 920 (2.66Ghz). Nedokážu posoudit, jestli je to hodně nebo málo na SW demodulaci.

Na druhou stranu by to byl logický krok ve vývoji. Nejdřív byly full-featured karty, což byl v podstatě celý STB, jen ovládaný PC. Pak přišly budget karty, co předávají PC MPEG-TS. Logický stupeň vývoje jsou super-budget karty, které budou předávat PC navzorkovaný signál.

EDIT: Ještě jednou jsem pročetl letáky a dospěl k závěru, že produkt zvaný DTA-2135-T2 je balík, který se skládá z HW karty DTA-2135 (což je dvoutunerový DVB-T tuner s A/D převodníkem na IF prvního tuneru) a programu pro Windows T2Xpert, což je DVB-T2 Test receiver and analyzer software.
« Poslední změna: 23. 04. 2010, 14:35:02 od Ondřej Caletka »


david.kriz

  • Host
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #19 kdy: 23. 04. 2010, 14:36:06 »
EDIT: Ještě jednou jsem pročetl letáky a dospěl k závěru, že produkt zvaný DTA-2135-T2 je balík, který se skládá z HW karty DTA-2135 (což je dvoutunerový DVB-T tuner s A/D převodníkem na IF prvního tuneru) a programu pro Windows T2Xpert, což je DVB-T2 Test receiver and analyzer software.

To je zcela evidentní a je to tam napsáno... ;)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #20 kdy: 23. 04. 2010, 15:09:09 »
Tak v květnu nám ČRa budou testovat v Praze DVB-T2 paní Müllerová! A co vy - otestujete si příjem? A máte na čem?

Pani Mullerova? ! ?
A ty asi myslim segru Roye Meredita McCoye?  SG-Atlantida?
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #21 kdy: 23. 04. 2010, 15:11:37 »
Kazdopadne vidim, ze v hlasovani uz 2 lidi maji DVB-T2 stb, tak by se treba mohli pochlubit, jaky... :)


Zapujceny STB od cloveka (kamionak) co si to pro sebe privezl z Anglie.
Bude pres to koukat doma (ano, umi to i MPEG4-AAC HD) na nasi pozemni DVB-T.
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


david.kriz

  • Host
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #22 kdy: 23. 04. 2010, 15:14:29 »
Martine, jaký typ máš?


david.kriz

  • Host
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #23 kdy: 23. 04. 2010, 16:29:42 »
2 Ondřej Caletka:
píšu jim dotaz jak to ve skutečnosti vše je, tak pak budeme všichni chytřejší...


hrazny palyza

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 121
    • Zobrazit profil
review sedmi DVB-T2 set top boxu
« Odpověď #24 kdy: 20. 05. 2010, 19:32:18 »
ceny v přepočtu od 3.900,- Kč (i-Can Easy HD 2851T)
http://www.reghardware.co.uk/2010/05/20/grouptest_freeview_hd_set_tops/
USB přijímač pro DVB-T2 bohužel stále není :(


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #25 kdy: 20. 05. 2010, 19:58:18 »
Martine, jaký typ máš?
Ja nemam nic, ale on ma Philipse.
Ale jak jsem koukal na mapu pokryti, tak v Zatci muzu zapomenout.
Ale pokud by v ramci budoucich testu zapli i Bukovku, tak tu muzu.
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


david.kriz

  • Host
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #26 kdy: 20. 05. 2010, 21:14:21 »
Martine, jaký typ máš?
Ja nemam nic, ale on ma Philipse.
Ale jak jsem koukal na mapu pokryti, tak v Zatci muzu zapomenout.
Ale pokud by v ramci budoucich testu zapli i Bukovku, tak tu muzu.

šak tak jsem to myslel :) jaký typ má on potažmo Ty, když si to od něho půjčíš ;)


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: Budete sledovat test DVB-T2 Radiokomunikací?
« Odpověď #27 kdy: 20. 05. 2010, 21:48:20 »
Tak jsem vyzkoušel test DVB-T2 na měřáku Rover AtomLight STC.  8)

Chodí to tu dost silně, ještě aby ne, když mám špičku Žižkova na přímý výhled.

První screen je na střešní anténu Schwaiger CCK 23 (9 dB zisk), která je ale vertikálně.

Druhý dva screeny jsem pak pořídil na terase s Schwaiger CCK 43 (13 dB zisk) uchycenou v ruce, horizontálně. Na druhém je vidět DVB-T2 na 25. kanále, pak Chomutov 33. k a 41. kanál mux 2.
« Poslední změna: 21. 05. 2010, 00:21:58 od Kuba Melín »
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


david.kriz

  • Host
Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
« Odpověď #28 kdy: 20. 05. 2010, 23:53:02 »
perfektní screeny Kubo! díky! škoda že nejde konstelák... joo, mít tak někoho s R-S ETH nebo nejnovějším Promaxem ;-)


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 731
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: Test DVB-T2 ČRa v Praze
« Odpověď #29 kdy: 21. 05. 2010, 12:04:47 »
Tak v tuto chvíli (11:50) na 25. kanále nic nevysílá.

A ještě k vyzářenému výkonu: Jistě tam není (nebylo) 300 W ERP. Těch 300 W byl dle mého instalovaný výkon vysílače, a ERP byl výrazně vyšší. Proč?
a) Ta mapa, kterou zveřejnily ČRa, odpovídá pokrytí někdejšího muxu A s 5 kW ERP (až na to, že je nechutně ořezaná)
b) 300 W ERP by pořádně nepokrylo ani Prahu
c) Měřením jsem zjistil, že rozdíl mezi muxem 2 na 41. kanále a DVB-T2 testem je přibližně 10-12 dB (mux 2 - 83 dBuV, DVB-T2 test - 72 dBuV). Tento rozdíl cca. odpovídá výkonovému rozdílu mezi výkonem 2-3 kW ERP a 32 kW ERP. Měřeno na stejnou anténu.

A i pokud by se vzal výkon 300 W (24 dBW) a přičetl se zisk antény (12-14 dB minus ztráty v koaxu), tak se opět dostaneme někam na 2-3 kW ERP.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


 

reklama