Dobrý večer,
následující řádky budou možná trochu zmatečné, protože zde přemýšlím nad několika možnostmi.
Mám přenosnou TV od Hyundaie, zatím se zdá jako kvalitní kousek, ke které jsem dokoupil novou prutovou anténu (na cestování), protože ta dodávaná nebyla zrovna 2x kvalitní.
http://www.alza.cz/hama-dvb-t-aktivni-pokojova-prutova-d412272.htm
Má ziskovost 19dB (a napájí se přes anténní konektor). Chytnu s ní v Praze prakticky po celém bytě mux1, mux2 a mux3. Když vyjdu na balkón i mux4 a reg.mux 4. Ale v kuchyni chytnu jen mux1 a to prakticky jen na dvou místech, které mi zrovna nevyhovují --> tuto situaci chci nějakým způsobem vyřešit.
- Z obývacího pokoje by byla potřeba natáhnout minimálně 10 m koaxiálního kabelu s kabelovkou s DVB-T signálem
- To by se nejspíš neobešlo bez nějakého aktivního zesilovače. S nimi ale nemám žádné zkušenosti
- Nebo můžu koupit nějakou lepší pokojovou anténu...
- Nebo k této anténě pár metrů koaxiálu a odsunout ji pět metrů k oknu - nebylo by to nejstabilnější řešení
- Pak jsem něco četl i o tzv. bezdrátových řešeních v podobě nějakých vysílačů. Vzdušnou čarou by to byly tři čtyři metry přes jednu skříň. Ale ty vysílače asi nevysílají všechny kanály na jednou...?
Děkuji za nápady. Třeba jsem něco ještě nevzal v úvahu nebo mě to ani nenapadlo.
Ještě pro zdejší ostřílené diskutéry doplním - anténáře si kvůli hračce za pár stovek zvát nebudu. Navíc bych musel odstavit polovinu nábytku, aby ten kabel mohl položit.
Pan Kříž už to nakousnul a já se to pokusím dokousnout. Chápu, že nejste odborník v této problematice a tak nepoužíváte správné termíny. Kromě toho, že jste napsal tu ziskovost (pan Kříž už vám to opravil správně na
zisk) jste ještě napsal termín aktivní zesilovač. Každý zesilovač je aktivní, takže toto slovo
aktivní není potřeba používat a stačí napsat
zesilovač. A nyní se na to podíváme věcně a po krocích a vezmu to od konce.
Jakákoliv anténa typu proutek je použitelná pouze v místech s perfektním signálem a všechny proutky jsou v podstatě stejné. Liší se pouze tím, jaký je v nich namontován zesilovač. Ale ten zesilovač může zesílit pouze
něco a ne
nic. Není-li tedy na jeho vstupu signál z proutku, nemá co zesilovat a to jste si vyzkoušel prakticky i v kuchyni, kde nemáte signál některých požadovaných MUXů.
Na bezdrátový přenos zapomeňte (to se používá pro přenášení obrazu a zvuku jednoho programu mezi dvěma místy).
A jdeme dál. Ano, koaxiál k anténě proutku by sice připojit šel, ale to už můžete vzít signál rovnou z STA a nebo kabelovky. K tomu se ale ještě dostanu. Takže tudy cesta taky nevede.
Kupovat lepší pokojovou anténu nemá smysl. Anténářská poučka praví, že "nejlepší zesilovač je kvalitní anténa". Samozřejmě, že anténa není zesilovačem a kvalitní anténa má pouze dobrý zisk, takže dokáže co nejlépe zpracovat i slabé elektromagnetické pole. Pokojová anténa nikdy není kvalitní a vždy jde o varianty proutků, v nejlepším případě jde o varianty dipólů. A to se dá použít pouze v místě s dostatečným signálem, což není váš případ. Takže pokojovka - ne.
A jsme na zčátku. První dva vaše body spojím do jednoho. Nejlepším možným řešením bude použít signál z STA nebo kabelovky. Ten rozdělíte do dvou větví dvojitým rozbočovačem. Z jednoho výstupu povedete signál do stávající televize a ze druhého do televize v kuchyni. Protože STA nebo kabelovka dávají dostatečný signál, není třeba se bát útlumu rozbočovače a při použití kvalitního koaxiálu ani útlumu jeho (při délce cca 10 - 15 m). Samozřejmě s koaxiálem musíte zacházet slušně. Žádné ostré ohyby. A taky pozor při zapojování, aby nedošlo ke zkratu stínění (opletení) a středního vodiče. I jeden přehlédnutý drátek může nadělat velké problémy.
Takže to je asi tak vše. Příjemné pokoukání.