Myslím, že jsme se nepochopili. Já jeden čas používal s kamarádem toto: http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html#hour42 a nikdy nám to nebylo nic platné.......
Já si myslím, při vší úctě, že jste nepochopil vůbec nic. Především nečtete. Veškeré zásadní informace jsem vám nalinkoval v minulém příspěvku. Mapu, kterou uvádíte - tak to je mapa s předpovědí tropo podmínek - TO NENÍ SPORADIKA ! O tom jsem také psal, to je úplně jiná kategorie příjmu. Co se týká kmitočtových pásem, tak každé z nich má jiné specifické způsoby šíření, odráží se od jiných vrstev v ionosféře, pod jinými úhly, atd.... takže zase odkazuji na studijní literaturu - stačí použít google, je to i v češtině. O vrstvě Es toho tedy moc nevíte, vzdálenosti při příjmu jsou spíše až od 700 km výše, nejčastěji však okolo 1500 - 2000 km, maximálně do cca 2700 -2900 km, což v poslední době zažívám téměř denně. Úhel odrazu je kmitočtově závislý,
často se stává, že chodí jen spodní část CCIR pásma, jindy vrchní až do 108 MHz.
Minulý týden dosahovala MUF až 275 MHz, což je docela vzácné. Zato v pásmu 50 - 70 MHz je výskyt odrazů daleko častější, dochází i ke dvojitému odrazu, tzv. doublehopu, kdy jsou přijímány stanice vzdálené i více jak 5000 km.
Co se týká avizování okamžiku, kdy se tento druh příjmu rozvine, mě například napoví zpráva, která mi přijde na mobil ze serveru dxmaps, navíc pokud používáte tzv. chytrý telefon s mobilním připojením na net, tak stránky máte doslova po ruce .
Dále by jste si měl uvědomit, že na kopci, bez informací, zkušeností, navíc s tkaničkou do bot namísto antény a s přijímací krystalkou nemůžete očekávat nějaké úlovky a ještě s RDS ! Fyzikální zákony nelze ošálit, takže pokud chci nějaké úlovky, nestačí investovat jen svůj čas, ale i nějakou tu korunu do techniky.
Pokud vám dělá banální registrace na dxmaps.com či na fmlist.org problémy díky jazykové bariéře, klidně vás zaregistruji. Nic na tom není, navíc registrace je potřebná jen pro vytváření vlastního bandscanu a logů, a zasílání zpráv, pro nahlížení není potřeba.
A těch pár frází si lze přeložit překladačem. Taky jsem se tím musel prokousat, ovšem díky kolegům z DX-klubu, kteří s tím měli zkušenosti, to šlo.
Petr