reklama

Autor Téma: Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz  (Přečteno 10676 krát)

Tommiq

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« kdy: 08. 05. 2013, 13:16:20 »
Dobrý den,

Když připojím satelit scart kabelem k DVD recordéru do vstupní AV2 zásuvky, DVD mám přepnuté na AV2 vstup, tak mi neustále přes obraz z toho satelitu přebíhají takové světlé pruhy zleva doprava. Někdy jsou vidět víc, někdy míň, někdy běží rychleji, někdy pomaleji, ale jsou tam pořád.
Když DVD přepnu na jakýkoliv program 1, 2, ..., tak je obraz bez pruhů.
Když DVD rekordér vypnu a ten signál ze satelitu přes něj pouze prochází rovnou do TV, tak je ten obraz ze satelitu taky bez pruhů.

Když jsem satelit připojil úplně stejným způsobem k VHS videorekordéru, tak tam byl obraz taky bez pruhů.
Když jsem k DVD rekordéru připojil do AV2 místo satelitu videorekordér, byl obraz rovněž bez pruhů.

Jinak řečeno, pruhy jsou v obraze pouze když k DVD připojím satelit, avšak satelitem to není, protože když ho připojím k VHS, tak tam pruhy nejsou. A zkoušel jsem dva různé typy sat přijímačů.

Když nahrávám na DVD obraz ze satelitu, tak tam jsou ty pruhy nahrané.

Všechno nastavení u DVD i u SAT jsem zkoušel, např. RGB, CVBS, apod, to nemá vliv.
Zkoušel jsem více propojovacích kabelů, plně obsazený scart, nebo jen se zapojením pouze video signálu bez RGB, se zapojením pouze jedním směrem, taky to nemá vliv.

Nestalo se to už taky někomu? Nevíte, co s tím? Vyzkoušel jsem snad všechno, už mě nic jiného nenapadá.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #1 kdy: 08. 05. 2013, 20:06:39 »
Vidím to na pronikání signálu z tuneru DVD rekordéru do signálu z výstupu satelitu. Nejčastější příčinou bývá nekvalitní Scart kabel, kde nejsou stíněny jednotlivé žíly. Signál pak z pinu 19 (video out) http://goro.czweb.org/electronics_scart.php proniká přeslechem do videovstupů (kompozitních i RGB). Vyzkoušejte, jestli se rušení mění podle toho, jaký máte před přepnutím rekordéru na AV2 navolený TV program nebo vytáhněte z rekordéru anténu. AV2 konektor se u některých rekordérů a VHS dá v menu konfigurovat do dvou režimů - vstup nebo dekodér. Mělo by být nastaveno vstup (A/V), v nastavení dekodér je na konektor posílán signál. Případně vyzkoušejte satelit připojit přes redukci Scart - 3x cinch na přední vstup AV3 - je to kompozitní připojení, takže to není trvalé řešení, ale pokud rušení vzniká přeslechem, musí zmizet.


Tommiq

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #2 kdy: 27. 05. 2013, 18:31:53 »
Již jsem sem psal, jakým způsobem jsem to vyřešil, ale není to tu, tak znovu.
Tedy spíše ,,vyřešil", zkrátka všechny přístroje, které mám propojené za sebou scartkou, nesmí být zároveň připojené k anténě, ani nesmí být koaxiálem propojené mezi sebou.
Nestačí tedy vytáhnout pouze z DVD přívod od antény, to pruhy sice budou slabší, ale stále tam budou, ale musím vytáhnout koax také z VCR a Satelitu (je to combo), aby nic nebylo propojeno koaxem ani mezi sebou. Pak teprve mám ze satelitu na DVD opravdu čistý obraz.
Takže alespoň nějaké řešení tedy existuje, ale přeci to mám pokaždé, když chci nahrávat se SAT všechno rozspojovat? Neexistuje přeci jen nějaké řešení?
To samé dělá také, když připojím SAT k DVD přes cinch na AV3.
U všech scartů mám zapojen jenom jeden směr, který zrovna potřebuju, a vždy pouze 2 piny video + 3 piny audio - dle obrázku zapojení scart. Ani to nepomohlo. Když to samé propojím plně obsazenými scarty, je to stejné, akorát ještě na TV blbne teletext. K TV určitě nemůže být nic zapojeno plně obsazeným scartem, ale to je asi jiný přápad.


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 604
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #3 kdy: 27. 05. 2013, 18:34:50 »
Již jsem sem psal, jakým způsobem jsem to vyřešil, ale není to tu, tak znovu.
Tedy spíše ,,vyřešil", zkrátka všechny přístroje, které mám propojené za sebou scartkou, nesmí být zároveň připojené k anténě, ani nesmí být koaxiálem propojené mezi sebou.
Nestačí tedy vytáhnout pouze z DVD přívod od antény, to pruhy sice budou slabší, ale stále tam budou, ale musím vytáhnout koax také z VCR a Satelitu (je to combo), aby nic nebylo propojeno koaxem ani mezi sebou. Pak teprve mám ze satelitu na DVD opravdu čistý obraz.
Takže alespoň nějaké řešení tedy existuje, ale přeci to mám pokaždé, když chci nahrávat se SAT všechno rozspojovat? Neexistuje přeci jen nějaké řešení?
To samé dělá také, když připojím SAT k DVD přes cinch na AV3.
U všech scartů mám zapojen jenom jeden směr, který zrovna potřebuju, a vždy pouze 2 piny video + 3 piny audio - dle obrázku zapojení scart. Ani to nepomohlo. Když to samé propojím plně obsazenými scarty, je to stejné, akorát ještě na TV blbne teletext. K TV určitě nemůže být nic zapojeno plně obsazeným scartem, ale to je asi jiný přápad.
Tipuji na zemní smyčku. Mně pomohlo toto http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000NR9
Pro Sat pak např. http://www.inter-sat.cz/triax-galvanicky-oddelovac-5-2400mhz_d361.html
« Poslední změna: 27. 05. 2013, 18:41:09 od Daniel Kulhánek »
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


Tommiq

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #4 kdy: 28. 05. 2013, 16:21:48 »
Tipuji na zemní smyčku. Mně pomohlo toto http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000NR9
Pro Sat pak např. http://www.inter-sat.cz/triax-galvanicky-oddelovac-5-2400mhz_d361.html

Dobře, děkuji, ale když to nemá vliv na připojení antény. Když odpojím přívod antény od celé sestavy, tak se ten pruh pouze trochu zeslabí, ale je tam pořád. Musím odpojit koaxiál od všech přístrojů. Hlavní je to, aby nebyly koaxiálem propojené ani mezi sebou. Nebo mám dát tento oddělovač na vstup či výstup každého zařízení? Kdyby to dělala jen jedna věc, ale ono to záleží na všem.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 604
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #5 kdy: 28. 05. 2013, 17:22:28 »
Tipuji na zemní smyčku. Mně pomohlo toto http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000NR9
Pro Sat pak např. http://www.inter-sat.cz/triax-galvanicky-oddelovac-5-2400mhz_d361.html

Dobře, děkuji, ale když to nemá vliv na připojení antény. Když odpojím přívod antény od celé sestavy, tak se ten pruh pouze trochu zeslabí, ale je tam pořád. Musím odpojit koaxiál od všech přístrojů. Hlavní je to, aby nebyly koaxiálem propojené ani mezi sebou. Nebo mám dát tento oddělovač na vstup či výstup každého zařízení? Kdyby to dělala jen jedna věc, ale ono to záleží na všem.
Zkuste otestovat, které konkrétní odpojení to odstraní a tam dejte oddělovač. Vůbec bych se nebál jich použít víc.
Máte všechny přístroje zapojené v jedné zásuvce?
ENIK by vám jistě poradil lépe než já, snad se tu brzy objeví.
« Poslední změna: 28. 05. 2013, 17:27:33 od Daniel Kulhánek »
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #6 kdy: 28. 05. 2013, 19:27:37 »
Zemní smyčka vzniká mezi zařízeními, která jsou uzemněna k různým místům. Ve vašem případě to bude anténa, parabola a jakékoliv zařízení, které je do 220V připojeno třížilovou šňůrou (TV). Pokud je takových zařízení víc, je potřeba, aby byla připojena do stejné zásuvky (u starých dvojžilových rozvodů). Ve vašem případě bych odpojil koaxiál antény a satu a zjistil bych, zda pruhy zmizí. Při tom sat nebude nic ukazovat, takže si musíte pomoct zobrazením menu.
Anténu není problém oddělit jednoduchým článkem, u satu, kde potřebujete napájení vstupní jednotky, to bude složitější.


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 604
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #7 kdy: 28. 05. 2013, 19:46:11 »
Zemní smyčka vzniká mezi zařízeními, která jsou uzemněna k různým místům. Ve vašem případě to bude anténa, parabola a jakékoliv zařízení, které je do 220V připojeno třížilovou šňůrou (TV). Pokud je takových zařízení víc, je potřeba, aby byla připojena do stejné zásuvky (u starých dvojžilových rozvodů). Ve vašem případě bych odpojil koaxiál antény a satu a zjistil bych, zda pruhy zmizí. Při tom sat nebude nic ukazovat, takže si musíte pomoct zobrazením menu.
Anténu není problém oddělit jednoduchým článkem, u satu, kde potřebujete napájení vstupní jednotky, to bude složitější.
Pisatel psal, že při odpojení antény se pruhy pouze zeslabí.
« Poslední změna: 28. 05. 2013, 19:51:10 od Daniel Kulhánek »
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #8 kdy: 28. 05. 2013, 19:53:05 »
Pisatel psal, že při odpojení antény se pruhy pouze zeslabí.
Já vím. Ale nepsal nic o odpojení kabelu k parabole.


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 604
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #9 kdy: 28. 05. 2013, 19:59:04 »
Pisatel psal, že při odpojení antény se pruhy pouze zeslabí.
Já vím. Ale nepsal nic o odpojení kabelu k parabole.

OPRAVDU?

Když odpojím přívod antény od celé sestavy, tak se ten pruh pouze trochu zeslabí, ale je tam pořád.
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #10 kdy: 28. 05. 2013, 20:23:02 »
To je otázka, co všechno míní anténou, což se určitě dozvíme. Protože také píše: "Nestačí tedy vytáhnout pouze z DVD přívod od antény, to pruhy sice budou slabší, ale stále tam budou, ale musím vytáhnout koax také z VCR a Satelitu (je to combo), aby nic nebylo propojeno koaxem ani mezi sebou. Pak teprve mám ze satelitu na DVD opravdu čistý obraz."
Pokud má ze satelitu čistý obraz, tak je nejspíš parabola připojena, o tom, že by se jednalo jen o menu, nepíše.
« Poslední změna: 28. 05. 2013, 20:26:00 od Jan Novák »


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 604
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #11 kdy: 28. 05. 2013, 20:43:33 »
To je otázka, co všechno míní anténou, což se určitě dozvíme. Protože také píše: "Nestačí tedy vytáhnout pouze z DVD přívod od antény, to pruhy sice budou slabší, ale stále tam budou, ale musím vytáhnout koax také z VCR a Satelitu (je to combo), aby nic nebylo propojeno koaxem ani mezi sebou. Pak teprve mám ze satelitu na DVD opravdu čistý obraz."
Pokud má ze satelitu čistý obraz, tak je nejspíš parabola připojena, o tom, že by se jednalo jen o menu, nepíše.
Zřejmě máte pravdu, ale vzhledem k trochu chaotickému popisu, by bylo lepší, aby tazatel udělal přesný nákres, jak chce mít celou soustavu zapojenou.
Včetně všech zásuvek(troj či dvoukolík), koaxů, scartů, antén. Snažil jsem se si to nakreslit pro lepší představu, ale podle mého není informací dostatek.
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #12 kdy: 29. 05. 2013, 08:37:59 »
Zemní smyčka je termín pro vyrovnávací proudy nejen vůdči zemi, ale i mezi zařízeními. V mém případě "kukačkou v hnízdě" byl Mascom 1320T PVR, který měl na kostře proti zemi 52 V (ač se pyšnil značkou dvojtá izolace) - pomohl galvanický oddělovač na koaxu do TV.
Takže zkuste nechat vše propojeno a vyhledat "kukačku" postupným odpojováním od sítě. Mimo galvanických oddělovačů by mohlo pomoci propojení koster zařízení silnějším drátem.


Tommiq

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #13 kdy: 29. 05. 2013, 20:51:37 »
Na připojení paraboly to nemá vliv, tu mohu mít připojenou pořád.
Ty pruhy jsou přes obraz každého programu ze satelitu, i přes menu či teletext. Lépe jsou vidět na tmavé obrazovce, létají zleva doprava, někdy rychleji, někdy pomaleji.

Zapojení je:
Propojení scartem - SAT(combo) -> VCR -> DVD rekordér -> TV
Propojení koaxiálem - Účastnická zásuvka pro DVB-T -> DVD rekordér -> SAT(combo) -> UHF modulátor vykuchaný ze starého VCR -> VCR -> rozbočka ,,téčko" 0-1000 Mhz -> TV + TV2

Rád bych sem dal nákres zapojení, ale nevím, jak se sem vkládají obrázky.
Nahraji video těch rušivých pruhů a pak sem hodím odkaz na stažení, pokud se to smí.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVD recordér + Sat - pruhy přes obraz
« Odpověď #14 kdy: 29. 05. 2013, 21:02:31 »
Na připojení paraboly to nemá vliv, tu mohu mít připojenou pořád.
Tomu nerozumím. Pruhy jsou tedy pořád stejné když parabolu odpojíte?


 

reklama