Možná mi pánové prominou? Mojí poznámku na nesouměřitelnost likvidace JE, oproti FVE a větrníkům jsem uvedl spíše jako žert. Proto argumenty o suti z malého domečku od větrníků, zbytcích betonových patek pod zemí, křemíku ze solárních panelů a možná jinak využitelných listů vrtulí, mi připadají spíše dětinské. Nebo je to snad srovnatelné s tunami a kubíky radioaktivního materiálu, který přestane být pro člověka nebezpečný za stovky až tisíce let? To opravdu myslíte vážně? Potom ale další diskuzi opravdu vzdávám.
Sice uznávám, že každý další těžce odbouratelný odpad zatěžuje přírodní prostředí, ale to byste mohli argumentovat i problémy s likvidací mobilů, placatých TV, igelitových tašek, obalových kartonů, chladniček, .... Přesto tvoří tu nám příjemnou a užitečnou součást života, neradi bychom se jich zříkali a někteří si bez nich už ani svůj život nedovedou představit.
Ale tohle všechno souvisí s energií. Dokud lidstvo neuvede do života podstatně účinnější zdroje energie na atomární úrovni, bude si muset vystačit s uhlím, ropou, jádrem, protože do doby vynálezu efektivního skladování elektřiny bude energie z obnovitelných zdrojů stále jen doplňková.
Vím, že jsme se odchýlili od původního tématu, úrovně vyváženosti a přijatelnosti ideologie některých pořadů ČT, ale obávám se, že výzvy Enika opravdu s tím nic nezmohou. Zejména proto, že ani ne všichni diváci ČT jsou přesvědčeni, že právě jeho názor a přesvědčení je právě to jediné správné....