Autor Téma: Bandscan na Sony Ericsonu Xperia Mini Pro (Borotín BK)  (Přečteno 6745 krát)

Radek Šťáva

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Zdravím,
 na odkazu níže je můj bandscan, který jsem provedl na mobilním telefonu Sony Ericsson Xperia Mini Pro. Budu rád za připomínky, protože jsem zatím žádný bandscan nezveřejňoval a toto je můj první.
V dokumentu jsou také vysvětleny některé věci a podmínky příjmu. Vzhledem k tomu, že zatím nevlastní kvalitní tuner a anténu, což se doufám konečně v létě změní, jsem příjem prováděl na mobilním telefonu. Rozhodně si myslím, že výsledky jsou zajímavé.
Na internetu jsem se dočetl o slušných tunerech v mobilních telefonech Samsung. Já tuto vlastnost nedávno objevil také u své Xperie.
V bandscanu je 89 stanic. Myslím si, že na mobil s anténou v podobě sluchátek je to dobrý výsledek. Budu rád za komentáře.
Bandscan
 http://ulozto.cz/xWqPpwX/bandscan-borotin-pdf
Tuner: Sony ST-S570ES 4x110 kHz
Antena: HB9CV, Rotator
Bandscan: http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=2958&usage=D&la=de

Reklama

• Stálý člen

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Bandscan na Sony Ericsonu Xperia Mini Pro (Borotín BK)
« Odpověď #1 kdy: 30. 03. 2013, 16:41:43 »
A jak jste prováděl identifikaci? Když pominu vypsání názvu RDS na displej... ID v poznámce je důležitou součástí každého bandscanu, tj. třeba RDS, paralelní kmitočet, nebo název přímo řečen ve vysílání.

Radek Šťáva

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30. 03. 2013, 17:05:59 »
U některých stanic byla identifikace obtížnější, ale popíšu zde způsoby, jakými jsem ověřoval, jakou stanici přijímám.
Měl jsem otevřeny seznamy vysílačů CZ,SK,POL,AUT a na základě frekvence přijímané stanice jsem si našel název, vysílač atd...
Díval jsem se na vysílací výkon, aby bandscan neobsahoval bludy. Těžko bych přijímal slabou stanici na vzdálenost 150km.
Další součástí bylo počkání, než se ozve název stanice přímo z éteru. U některých stanic, především polských, ale i jiných jsem porovnával mnou přijímanou stanici s internetovým streamem.
Opravdu jsem se snažil, aby se v bandscanu objevily pravdivé údaje. Pokud byla stanice slabá na nějakém kmitočtu, a podle seznamu jsem měl určeno o jakou stanici by se mohlo jednat, porovnával jsem ji též se stejnou stanicí na jiném kmitočtu, kterou jsem přijímal v dostatečné kvalitě a většinou i s RDS.

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 30. 03. 2013, 17:14:40 »
U některých stanic byla identifikace obtížnější, ale popíšu zde způsoby, jakými jsem ověřoval, jakou stanici přijímám.
Měl jsem otevřeny seznamy vysílačů CZ,SK,POL,AUT a na základě frekvence přijímané stanice jsem si našel název, vysílač atd...
Díval jsem se na vysílací výkon, aby bandscan neobsahoval bludy. Těžko bych přijímal slabou stanici na vzdálenost 150km.
Další součástí bylo počkání, než se ozve název stanice přímo z éteru. U některých stanic, především polských, ale i jiných jsem porovnával mnou přijímanou stanici s internetovým streamem.
Opravdu jsem se snažil, aby se v bandscanu objevily pravdivé údaje. Pokud byla stanice slabá na nějakém kmitočtu, a podle seznamu jsem měl určeno o jakou stanici by se mohlo jednat, porovnával jsem ji též se stejnou stanicí na jiném kmitočtu, kterou jsem přijímal v dostatečné kvalitě a většinou i s RDS.
Však v pohodě, to jsou ty způsoby jak jsem poslal, paralelní kmitočet (zápis např. // 95,1 Kojál, apod.), v dnešní době i ten stream, na ten jsem zapoměl.
Tato myšlenka je ale trošku chybná:
"Díval jsem se na vysílací výkon, aby bandscan neobsahoval bludy. Těžko bych přijímal slabou stanici na vzdálenost 150km. "
Pokud by to tedy měl být v některém případě jen jediný způsob "identifikace".
Proč se ptám, zaujalo mne radio Haná z KM v okrese Blansko, odladěný o desetinu jinde, to u takového "bubláčku" a miniaturním výkonem a takové vzdálenosti je velmi nepravděpodobné. Na to, aby stanice lezla mimo jmenovitý kmitočet je podmínkou alespoň trochu silný signál... tím nepopírám že jste to mohl zachytit, jen proto se ptám, protože mi to přijde divné.

Radek Šťáva

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30. 03. 2013, 17:38:53 »
Citace
"Díval jsem se na vysílací výkon, aby bandscan neobsahoval bludy. Těžko bych přijímal slabou stanici na vzdálenost 150km. "
Jediný způsob to nikdy nebyl. Byl to většinou nástřel, abych mohl porovnávat. Takové zúžení výběru.
Bohužel se dá ladit jen po kroku 100kHz, po 50 by byly výsledky určitě i lepší. Na okolních kmitočtech Haná nevysílala, takže jsem vyloučil jinou frekvenci, jinak identifikace byla podle názvu v éteru, pokud si dobře vzpomínám. Zachytit tuto stanici nebylo úplně jednoduché a moje občasné pózy s mobilem v ruce mohly být zajímavé :-D
Selektivita mě někdy překvapila, není špičková, možná i proto se mi podařilo chytit ten "bubláček" o 100kHz vedle. Pokud by vedle byla silná stanice, nebyl by nárok, ale na 2 slabší, nebo středně silné stanice vedle, nebo blízko sebe selektivita stačila v mnohých případech. No z části selektivita a z části pohyb anténou.
EDIT: Ještě by to mohlo být jedině Radio Haná OL (Sky Rock) z Moravské Třebové, nebo spíše Blanska a je dost možné, že to bude to Blansko, ale momentálně je příjem velmi špatný. Zdá se mi, že se na 87.5 - 7 ozývá stejná písnička, ale velmi zašuměná. Nejspíš to bude to Blansko.
Dost jsem i koukal do mapy, protože jsem z Vysočiny a sem jezdím jen občas, tak nemám takový přehled o vzdálenosti vysílačů. Sázím na to Blansko. Pokusím se to ještě upřesnit.
« Poslední změna: 30. 03. 2013, 17:48:23 od Radek Šťáva »

Reklama

• Stálý člen

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30. 03. 2013, 17:47:26 »
Citace
Jediný způsob to nikdy nebyl. Byl to většinou nástřel, abych mohl porovnávat. Takové zúžení výběru.
Bohužel se dá ladit jen po kroku 100kHz, po 50 by byly výsledky určitě i lepší. Na okolních kmitočtech Haná nevysílala, takže jsem vyloučil jinou frekvenci, jinak identifikace byla podle názvu v éteru, pokud si dobře vzpomínám. Zachytit tuto stanici nebylo úplně jednoduché a moje občasné pózy s mobilem v ruce mohly být zajímavé :-D
Selektivita mě někdy překvapila, není špičková, možná i proto se mi podařilo chytit ten "bubláček" o 100kHz vedle. Pokud by vedle byla silná stanice, nebyl by nárok, ale na 2 slabší, nebo středně silné stanice vedle, nebo blízko sebe selektivita stačila v mnohých případech. No z části selektivita a z části pohyb anténou.
tak potom v pohodě... jasně, na nástřel to je, tipnout, hledat, a čekat.
proto do toho banscanu patří ten sloupeček "ID", to by tu pak nebylo o čem diskutovat :-)

Radek Šťáva

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 30. 03. 2013, 18:30:55 »
Ještě plánuji udělat scan v Lukách nad Jihlavou, jen tam musím vyběhnout na kopec, až bude tepleji. Bydlím zrovna v místě, které je na Jih hodně odstíněné kopcem.
Do budoucna plánuji Koupit přijímač z druhé ruky, zřejmě značky Sony, nebo Onkyo, řídit se budu dle rad a také trochu ceny. Rád bych, jako správný bastlíř, postavil anténu a to konkrétně HB9CV, která mě velmi zaujala a časem se uvidí.
Lovení signálů mě baví, především bych se rád věnoval pásmu vkv, jen jsem neměl techniku až do zjištění, že dočasně by mně mohla uspokojit i ta Xperie :-D  K maturitě jsem vyráběl SDR přijímač, takže tam na kus drátu byly výsledky také zajímavé, ten ale končil na 35MHz, později na 50.
Ještě bych rád znal názor, zda se v mých podmínkách jedná o zajímavý výsledek, nebo jestli zkušení lovci překvapeni nebudou. Vzhledem ke mým zkušenostem s přijímači v jiných telefonech jsem byl překvapen velmi mile. A dá se říct, že mám z počtu 89 stanic radost. :-) Škoda, že k poledni ranní mlha ustoupila, Rakušáci totiž šlapali ráno lépe, než odpoledne.

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #7 kdy: 30. 03. 2013, 19:08:11 »
Ale jo, proč ne, další, svým způsobem, "postižený" človíček, jen tak dál, kdo si hraje, nezlobí :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky