reklama

reklama

Autor Téma: DAB z Löbau? Rozhodně ano!  (Přečteno 5501 krát)

Lukáš Polák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 681
  • Bývalý redaktor DigiZone.cz, nyní Český rozhlas
    • Zobrazit profil
    • Digitální rádio
    • E-mail
DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« kdy: 03. 04. 2013, 11:37:25 »
Pro Pamětníka, Josého i další, které to zajímá, porovnání příjmu na kanálech 9C a 5C, viz: http://www.youtube.com/watch?v=yFrDIKr0R8c
Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. O oblast digitálního vysílání se zajímá již od roku 2001. Od února 2016 má na starosti web Českého rozhlasu Digital: http://www.rozhlas.cz/digital/

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 547
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2013, 16:23:11 »
Budou přidavat i další? např Radio Lausitz?
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov-12C, někdy Teleko 10A či 11A, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2013, 20:49:02 »
spíš se naskýtá otázka, jak moc je to do Polska a do Čech utlumené...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #3 kdy: 03. 04. 2013, 20:50:46 »
 :) líbí se mi CHemnitz-Gleyer a přesně 8D ten tu z Bavorské strany nemám,5C tu mám z HL takže to není až tak stěžejní ale ty klony MDR jsou zajímavé...na to chci vyhodit tu LP anténu a nasadit přímo VHF anbténu na III tv band ve V polarizaci nějakou slušně ziskovou a měl bych to dobře chytit,eventuelně zesílit,ale předpokládám že anténa bude stačit...
Tady z Bayern strany mám HB na 11D a 12D slušně na LP anténu V polarizace a také HL na 5C trošku slabší ale hraje právě díky HL která nemá čistý profil jak HB =)  :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 424
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #4 kdy: 03. 04. 2013, 23:34:17 »
Pro Pamětníka, Josého i další, které to zajímá, porovnání příjmu na kanálech 9C a 5C, viz: http://www.youtube.com/watch?v=yFrDIKr0R8c
No, dlouho jsem otálel s reakcí. Sice by mohl kdekdo závidět, ale příjem na kanálu 9C mi šel často na 100% i jen z Drážďan. Na videu nelze odlišit signál stejného saského MUXu z Drážďan od Löbau. A srovnávání kanálu 9C a 5C není úplně košer. Úplně rozporuplné pocity mám ale ze "všesměrovosti" dlouhé celopásmové antény na rotátoru. Standardně má taková anténa pro vertikál vyzařovací diagram široký kolem 50°. Čili téměř dokonalá nezávislost na azimutu nedělá Vaší anténě dobré jméno, nebo je něco nějak jinak? Jsou kolem nějaké kvalitní odrazné plochy? Nefunguje u této antény pouhý dipól? Nebo si Lukáši myslíte, že je to normální? Kam se ztratila výhoda směrovosti antény, která někdy blokuje nežádoucí rušení z odlišného směru?

I kdyby bylo pravdou, že bych mohl mít signál na kanálu 9C z Löbau silnější, tamní absence celoněmeckého MUXu, který na kanále 5C přijímám z Drážďan, mne zdržuje z přesměrování mojí antény. Ztratil bych 19 stanic z 30-i, čili většinu. Při instalaci mé antény velmi záleželo na správném nasměrování, čili bych nutným přesunem antény v azimutu o 30° jen něco ztratil. Tím pro mne "akce  Löbau" vlastně hned skončila. Jen José je zatím spokojen z nezávislostí na venkovní anténě, ale 11 saských stanic až tak velká výhra není.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2013, 06:12:44 »
Jen José je zatím spokojen z nezávislostí na venkovní anténě, ale 11 saských stanic až tak velká výhra není.

Já to shrnu.

Na chalupě mi jdou Drážďany na venkovní anténu a zesilovač.
Tak též v bytě mi jdou Drážďany na venkovní anténu a zesilovač.
Ovšem toto mám pouze 1x a momerntálně je to instalované pro byt.

Proseč-Teleko / L-Band / mi jede i na chalupě i v práci i v bytě
i na integrovanou anténku v Pure i na integrovanou anténku v Lingu.

MDR-Lobau mi jede v bytě na Pure na prutovou anténu. Na Lingu na drátek od sluchátek to nejede. Zkoušel jsem ještě včera to, že jsem prutovou anténu postupně zatahoval a když jsem jí dostal asi do poloviny, tak to přestalo fungovat. Jede to tedy v bytě na plně vytařenou prutovou anténu přijímače Pure.

Nyní jsem si vzal Lingo do práce a před chvílí to testnul. Zde to jede i na Lingu na drátek od sluchátek. Tedy v práci mi to jede i na Lingu.

Na chalupě pak nebylo zatím testováno. Ale vzhledem k tomu, že je tam příjem rádií FM z Lobau ještě o hodně lepší, nežli v práci. Předpokládám zcela bezproblémový chod jak Pure tak Linga bez potřeby externí antény a zesilovače.

Co se týče obsahu. Já nyní nejčastěji používám mux Teleko, tedy Radio Wave, Gama rádio a RTL Classic.
Z celoněmeckého muxu pak mám rád Absolut radio a Lounge FM.
Z muxu MDR mne v podstatě nezajímá nic a taková veličina o které by se snad dalo mluvit je tam snad pouze Sputnik.

Ideální stav by pro mne byl, když by Němci dali na Lobau i celoněmecký multiplex. Ale nic takového není plánováno. Nebo není mi známo, že by něco takového plánováno bylo.

Také výborné by bylo, když by České radiokomunikace neusnuly jen v Praze a spustily svůj multiplex i v Liberci,
protože licence pro Liberec na tento mux jim byla udělena a tu mají. Jde jen o to, to tady spustit.

No a to je tak v kostce všechno.
Prostě 2 multiplexy jsem schopen přijímat bez potřeby venkovní externí antény a zesilovače.
A když použiji externí venkovní anténu a zesilovač, tak mi přibude ještě jeden.
To je můj současný stav.
Uvidíme, co se bude dít dál.

Pozn : Tak na konec jsem našel místo v bytě, kde to hraje bez problémů i na to Lingo s drátkem ke sluchátkům a je to v kuchyni u okna.
« Poslední změna: 04. 04. 2013, 20:51:42 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 424
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2013, 08:25:02 »
Dělám něco špatně, nebo je opravdu ilustrativní fotka Linga zbytečně moc veliká? Když rozkliknu malý náhled, na kterém toho moc není vidět, rozbalí se fotka do originálního rozlišení 2736x3648 a to se samozřejmě do příslušného okna formátu DigiZone nevejde. A nevejde se sem ani vodorovný posuvník, čili je nutno stále posouvat výřez nahorů a dolů, mezi zájmovou částí ilustrace a posuvníkem. Pokud opravdu není nutno zobrazit úplný detail (jako by při zaostřené fotce byly otisky prstů  :D ...), je asi vhodnější používat vodorovný rozměr v hodnotách jen kolem 600 až 700 pixelů.

Paradoxně nakonec vychází i u Vás José, že DAB z Löbau je sice obecně přínosem, ale až tak moc posluchačsky nepomohl ani Vám. :(
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Pavel B.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 93
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2013, 08:51:52 »
Tak já tady slyším stále, že na Löbau nic plánováno není, ale ono JE!!! Jsou zkoordinovány další 3 kanály, jde jen o to KDY to spustí. Bohužel Löbau je něco jako tady Jeseník, takže vydržet.Tady jsou parametry.
Zdroj je FM list. Omlouvám se za roztaženou tabulku, líp to neumím:-)
5C   178.352            K   10.000      v   162   407   N      D__00188   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9A   202.928            K   10.000      v   162   407   D      D__00209   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9B   204.640            K   10.000      v   162   407   D      D__00210   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9C   206.352   SACHSEN   10DD         8.000      v   162   407   D   max 10 kW   D__00244   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #8 kdy: 04. 04. 2013, 09:32:14 »
Dělám něco špatně, nebo je opravdu ilustrativní fotka Linga zbytečně moc veliká? Když rozkliknu malý náhled, na kterém toho moc není vidět, rozbalí se fotka do originálního rozlišení 2736x3648 a to se samozřejmě do příslušného okna formátu DigiZone nevejde. A nevejde se sem ani vodorovný posuvník, čili je nutno stále posouvat výřez nahorů a dolů, mezi zájmovou částí ilustrace a posuvníkem. Pokud opravdu není nutno zobrazit úplný detail (jako by při zaostřené fotce byly otisky prstů  :D ...), je asi vhodnější používat vodorovný rozměr v hodnotách jen kolem 600 až 700 pixelů.

Paradoxně nakonec vychází i u Vás José, že DAB z Löbau je sice obecně přínosem, ale až tak moc posluchačsky nepomohl ani Vám. :(

...ale no jo spěchal jsem abych to tam strčil a nijak to neupravoval, jo je to zbytečně velké,vím...ale toto je firemní počítač a na úpravu fotek tu snad ani nic není...

Už jsem doma z práce a už jsem to upravil...
« Poslední změna: 04. 04. 2013, 15:45:30 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #9 kdy: 04. 04. 2013, 09:41:22 »
Tak já tady slyším stále, že na Löbau nic plánováno není, ale ono JE!!! Jsou zkoordinovány další 3 kanály, jde jen o to KDY to spustí. Bohužel Löbau je něco jako tady Jeseník, takže vydržet.Tady jsou parametry.
Zdroj je FM list. Omlouvám se za roztaženou tabulku, líp to neumím:-)
5C   178.352            K   10.000      v   162   407   N      D__00188   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9A   202.928            K   10.000      v   162   407   D      D__00209   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9B   204.640            K   10.000      v   162   407   D      D__00210   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3   

9C   206.352   SACHSEN   10DD         8.000      v   162   407   D   max 10 kW   D__00244   Löbau/Schafberg   sac   14.4200   51.0537   444   3

no tak už to museli aktualizovat dlouho jsem se tam nedíval původně tam byl jen ten jeden MDR...

to první by tedy mohl být ten první celoněmecký celoplošný....
a to druhé, druhý celoněmecký celoplošný...
ten už měl cca půl roku jet, ale někde se to seklo a mají nějaké zpoždění...
co by mohlo být to třetí netuším, možná je to pro nějaké lokální...

u nás by měl být také letos vypsaný konkurz na provozovatele pro první český celoplošný, ale zda se tak doopravdy stane ?


« Poslední změna: 04. 04. 2013, 15:33:19 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


Franta Finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 110
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DAB z Löbau? Rozhodně ano!
« Odpověď #10 kdy: 04. 04. 2013, 11:51:24 »
Jablonec nad Nisou cca 50km od vysilace, usb realtek s E4k tunerem, 3 metry kabelu, dipol se symetrakem z kratky kanalovky co mi tu zustala po prijmu lokalni novy
v dome to hraje jen v patre u okna
na zahrade kde je vic otevrenej teren smer nemecko a nestini tolik domu to hraje uplne vsude. primej vyhled ovsem kazi Prosec a pak Vitkov.

 


 

reklama