Tak jsem to tu celý pročet, poctivě a jako amatér nejsem o moc moudřejší, takže otázka: Jakou si mám koupit antenu, abych kvalitne chytil aspon ty stanice co chyti i autoradio, myslim, místně. Jde mi o to, že jsem si pořídil celkem kvalitní AV reciever a kvalita radioveho prijmu, bez VKV anteny asi nikdy dobra nebude.. :-D
Celkem kvalitní receiver (a i sebelepší receiver) nikdy nebude mít tak dobré příjmové vlastnosti jako autorádio, zejména selektivita je u receiverů výrazně horší (schopnost odladění rušících se stanic od sebe). Samozřejmě záleží, jaké autorádio a autoanténu máte - ale prostě chci jen upozornit, že často na autorádio můžete chytit více stanic než na domácí receiver. Něco jiného je pak kvalitní FM tuner, ale to už se dostáváme jinam.
S anténou pro VKV FM je to složité, protože některé stanice vysílají vertikálně a jiné horizontálně. Pak je to přesně jak píše pevy, tedy o preferencích, jaké že stanice chcete zachytit. Soukromé stanice, které má trošku smysl poslouchat (Beat, Country a jiné), vysílají většinou vertikálně. Zahraniční stanice a ČRo zase horizontálně. Takže si musíte vybrat, a dle toho anténu zvolit. Jestliže nejste příliš náročný a opravdu jde jen o kvalitní příjem místních stanic (a nikoli dálkový příjem), možná by postačil i tzv. S-dipól, tedy něco jako tohle:
http://www.schwaiger.cz/z15397-vkv-vertikalni-dipol-f-konektor-vyska-120-cmTo je anténa, která je víceméně všesměrová a zachytí jak vertikální stanice (se ziskem těsně pod 0 dBd) tak slušně i silné horizontální vysílače (se ziskem cca. -8 dBd). Jestliže tedy chcete chytat stanice z více směrů a více polarizací, toto by mohlo pro ty místní stanice vyhovět. V žádném případě nekupujte tzv. kruhový dipól, protože to je anténa naprosto k ničemu, v H polarizaci to má zisk - 3-5 dBd a vertikální polarizaci to skoro nechytne (a když už, tak nekvalitně).
Jiná třída jsou pak směrové antény, ty jsou samozřejmě výrazně lepší, ale musíte si vybrat, pro jakou polarizaci a směr ji použijete. Například kvalitní tříprvkovou anténu Schwaiger pořídíte už za 500 Kč.