Autor Téma: Problém s multiplexe4  (Přečteno 11507 krát)

majky11

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Problém s multiplexe4
« kdy: 28. 03. 2013, 09:32:44 »
Zdravím,

nedávno jsem se pokoušel na svém pc monitoru/televizi (samsung syncmaster2333hd) naladit programy multiplexu 4. V první chvíli bylo vše v pořádku. Po pár minutách sledování Fandy například napsal televizor, že program Fanda neexistuje, zda-li ho chci odstranit. Po chvilce se vytvoří Fanda znova na posledním volném programu a toto se opakuje pořád dokola (takže mám asi 20x Fandu, ale nemůžu se na něj dívat). Děkuji za případné rady.

Bydlím v Chomutově, ostatní programy digitálního vysílání fungují v pořádku. Doma máme ještě další dva televizory, na nich všechno funguje jak má.
« Poslední změna: 28. 03. 2013, 09:38:39 od majky11 »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 379
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #1 kdy: 28. 03. 2013, 11:18:02 »
Dobrý den.
Bude to chtít řadu upřesnění.
MUX4 nevysílá pouze Fandu. Jak se chovají ostatní programy (Pohoda, Telka, Smíchov, Nova HD)? Ty jdou normálně?
Jaký máte signál? Je-li na hranici příjmu, může to vypadávat a při ladění to TVP znova detekuje. Ideální by bylo, kdyby někdo změřil parametry signálu.
Na jakou anténu přijímáte? Individuální nebo společnou? Pokud společnou, je upravena pro příjem MUX4? Pokud individuální, je jedna, nebo je sloučeno víc antén (v Chomutově to neznám)? Jak dlouhý je svod? Jsou použity nějaké zesilovací prvky?
Píšete že máte doma další dva TVP a u nich jde všechno jak má. Má každý TVP svoji anténu? Pokud ne a anténa je jedna pro všechny, jak signál rozbočujete? Problémová TVP je nejblíž, uprostřed a nebo nejdál od antény?
Osobně bych to odhadoval na problém se signálem. Zkuste TVP na anténě těch dvou TVP, kde vše funguje. Pokud je však signál dostatečně kvalitní (to lze ale posoudit jedině měřením), zkusil bych vymazat všechny programy (vím, je to otrava řadit potom znova vše podle obliby) a všechno bych naladil znovu. V nejhorším případě i s uvedením do továrního nastavení. Bez bližších informací ale jenom hádám, co by to mohlo být a nikdo vám nic přesnějšího neřekne.
Hezký den.
Planar IT-15T2.


majky11

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #2 kdy: 28. 03. 2013, 12:36:37 »
Všechny ostatní programy z multiplexu 4 se chovají naprosto stejně jako Fanda, kterého jsem zmiňoval. Signál přijímáme na rodinný dům, všechny televizory předpokládám na jednu anténu. Problém se signálem to není, při zobrazení informací o kvalitě signálu je více než dobrý, s tím by problém být neměl, když ostatní TV v pořádku přijímají a nic se neděje. Bojím se, aby to nebyl problém s TV. Vymazat a naladit opět všechny programy jsem zkoušel několikrát a pořád je ten stejný výsledek (to řazení se dá skousnout).

Co se týče svodu a zesilovacích prvků to bohužel nemám ani to nejmenší tušení. (Televizor mám pod střechou (1.patro) rodinného domu, takže blíže anténě, než je například TV v přízemí, kde MUX4 jede jako po másle.) Problémová TV je nejspíše nejblíž antény


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 379
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #3 kdy: 28. 03. 2013, 13:44:11 »
Ano, může to být i problém televize, ale nejdříve bych zkusil televizi vzít a připojit ji u té televize, co je nejdál od antény. To, že "teploměry" ukazují že signál je "víc než dobrý", to může být právě problém. Příliš silný signál také příjem znemožní. Na aktivní prvky jsem se ptal proto, že někde může kmitat nějaký zesilovač. Takové polské síto se zesilovačem někdy dokáže "pravé zázraky". No a pokud je to moc silným signálem, delší svod jej trochu utlumí a může to jet. Z vašich odpovědí je vidět, že o zapojení antén a rozvodu u vás nemáte ani představu, což bývá obvyklé, ale v takovém případě je dobré pozvat anténáře, aby ten signál změřil. Zkuste proto nejdřív přenesení televize na konec rozvodu. Stejně se ale domnívám, že bez anténáře se neobejdete. No a chcete-li mít jistotu jestli je to v televizi a nebo v anténách a rozvodu, stačí televizi zanést do nejbližší opravny. Tam by měli mít kvalitní signál a uvidí, zda to bude zlobit i u nich. Já však mám stále silnější pocit, že to budou ty antény. Ještě mne napadá, ale nevím který vysílač přijímáte, že by mohl být signál znehodnocen odrazy (za analogu to byly tzv. duchy). Pak by třeba stačilo upravit nasměrování antény. Bez anténáře vybaveného měřením se však asi neobejdete.
Planar IT-15T2.


majky11

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #4 kdy: 28. 03. 2013, 13:54:52 »
Dobře, děkuji za všechny rady. Vyzkouším vše, co půjde.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #5 kdy: 29. 03. 2013, 17:27:58 »
To nevypada na "signalovy" problem, ale na "datovy" problem. Tedy muze jit o nekorektni vysilana data (napr. tabulky o programech) nebo nekorektne zpracovana data na strane TV nebo jeste pravdepodobneji kombinace obojiho. Tezko poradit neco jineho nez se obratit na podporu www.samsung.com/cz a www.multiplex4.cz.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #6 kdy: 29. 03. 2013, 17:44:31 »
Není v menu té TV nějaká položka ohledně aktualizace seznamu programů, která by se dala zakázat. Při zarušeném signálu mi něco podobného dělala stará Sony, výsledkem bylo, že nakonec program na daném kanále nešlo sledovat vůbec do restartu TV.


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 523
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #7 kdy: 29. 03. 2013, 18:17:59 »
Zda můj TV/monitor SyncMaster P2370HD má stejný tuner a FW jako diskutovaný přístroj nevím, ale popisované problémy neprodukuje. Připojená anténa Sigma 6HD je v Praze směrována k severu a z důvodu otevřeného horizontu přijímá dostatečně silné signály i z Ještědu, Bukovky a Černé Hory. Tuner, při automatickém ladění, najde a do seznamu uloží pokaždé minimálně 50 TV a rozhlasových stanic. Některé jsou pochopitelně i 3x. Během tohoto ladění se na některých kanálech zastavuje na delší dobu, ale ani potom není žádný problém s příjmem čehokoliv. Nepoužívám žádný zesilovač, ale poměr úrovní signálů z ani ne 7km vzdáleného Žižkova, na který směřuje anténa a jistě podstatně slabších severočeských vysílačů, musí být abnormální. Přesto to kvalitnímu a bezproblémovému příjmu všech 50-i stanic nevadí.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


kaliv

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #8 kdy: 01. 04. 2013, 13:35:32 »
Stav mux4 je v severozápadním cípu okresu Třebíč ve velmi špatném stavu co se týče příjmu.Co se týče muxu3 ten je zde bez problémů a je možno ho přijímat z vysílače Javořice směr JZ anebo od Mikulova tj.směr JV,tudíž logické by bylo umístit mux4 na některý s těchto kopců a nechápu proč máme v této oblasti možnost příjmu tohoto muxu pouze ze směru jižního a to z vysílače na kopci Deblínek u Znojma.Signál je velice slabý při zhoršení klimatických podmínek obraz kostičkuje nebo některé Tv anebo STB
oznamují že není signál a tudíž v tento okamžik tento signál ani nevyhledají.
Mohl by mě někdo kompetentní anebo znalý problematiky také odpovědět na otázku co se stalo z vysílačem Klučov který za provozu analogového vysílání byl ideálním místem pro značnou oblast okolo Třebíče a myslím tím 360°okolo tohoto vysílače.Místo o
které jde je Pozďatín 15km vých.od Třebíče,když se bavím se svými známými anebo sousedy tento mux ani nechytnou,protože je k tomu třeba ještě jedna anténa natočená zhruba 80°vých od Javořice.Ještě ví se už jestli bude některý mux vysílat ČT HD.


Adolf Polulin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 46
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #9 kdy: 01. 04. 2013, 15:51:04 »
Jak můžeš multiplex 3 přijímat z Mikulova, když odtuď vůbec nevysílá ?


kaliv

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #10 kdy: 01. 04. 2013, 16:54:08 »
asi jsem se u tohoto vysílače zmílil s označením multiplexu,ale to momentálně není u mě důležité,protože současně odtud nepřijímám ale chytám Javořici a Deblínek podrobnosti jsou v tom dotazu.Potřeboval jsem poradit a ne poučovat ale díky..


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 838
    • Zobrazit profil
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #11 kdy: 01. 04. 2013, 19:00:39 »
kaliv: jako vtip je to dobré. Nikdo nic pro příjem toho muxu 4, kromě proladění STB či TV což je opravdu ukrutná a namáhavá práce,co se týče anténní sestavy absolutně nic neudělal ale všichni budou fňukat a stěžovat si.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


kaliv

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #12 kdy: 01. 04. 2013, 20:09:04 »
Vůbec nevím  co si o této reakci mám myslet asi jenom to,že je to absolutní nepochopení podstaty mého příspěvku.Už prosím nereagujte děkuji!


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #13 kdy: 01. 04. 2013, 21:03:32 »
Abych pravdu napsal, já jsem váš "dotaz" taky moc nepochopil  :( Asi jako vy nechápete, proč můžete mux 4 přijímat jen z Deblínku. No zřejmě proto, že takto má síť vysílačů naplánovanou operátor 4. multiplexu Digital Broadcasting, s.r.o.
Co se stalo s vysílačem Klučov, by vám asi nejspíše zodpověděly ČRa. Spekuluji - prostě byl vypnutý, jako třeba Olomouc-Radíkov, protože pro digitální vysílání již není potřebný.
A HD vysílání ČT v DVB-T? Tak to je kapitola sama pro sebe. Zkrátka vedení ČT na více než 50 procent diváků upřednostňujících DVB-T příjem z vysoka s... kašle, protože nás zájemců zřejmě málo křičí, aby alespoň zvedli hlavy a zamysleli se  ;D  Jinak kromě muxu 3 v žádném dalším místo pro HD programy ČT není. ČT ovšem nechce jejich šíření platit, a ČRa je nechtějí šířit zadara. Takže začarovaný kruh, protože pánové se nehodlají domluvit...


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 838
    • Zobrazit profil
Re:Problém s multiplexe4
« Odpověď #14 kdy: 02. 04. 2013, 10:47:09 »
kaliv: a jakou jinou odpověď jste čekal když zároveň napíšete "protože je k tomu třeba ještě jedna anténa natočená..."
Tak si kupte kvalitní druhou anténu,kanálovým slučovačem je obě sloučete a dívejte se. Opravdu nikdo Vám dneska signál na žádném zlatém podnose až pod nos nedonese,pokud jej chcete tak pro to musíte také něco kromě nářků udělat. Co by za to druzí dali kdyby měli možnost příjmu 4.muxu "pouze" z jižního směru. Odpověď na otázku co se stalo s tím nebo oním vysílačem Vám již napsal kolega Petr,prostě byl nejspíš vypnutý a to z toho důvodu že se jej v DVB-T nevyplatí provozovat. Navíc pokud ho vlastnili ČRa tak by z něj i čistě teoreticky čtyřka stejně nikdy nejela.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.