Autor Téma: MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?  (Přečteno 15034 krát)

José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #30 kdy: 25. 02. 2013, 05:59:46 »
No použít ve Vesci ČH pro trvalý stabilní příjem? No nevím, ale možné je všechno.  :D

Tak samozřejmě, že Černá hora chodí ve Vesci stabilně a jako z praku.
Tedy chodila by, když by jí nerušila rušička Ještěd. Pokud se mu, ale nějak polohou, podaří zamezit signálu z Ještědu, tak mu ČH poběží úplně v pohodě.
« Poslední změna: 25. 02. 2013, 06:02:33 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #31 kdy: 25. 02. 2013, 06:07:49 »
ctu si musi snazit aby nasel pro J volný nekolizní kanál pro MUX 3 z J.

ČTÚ najde tak kulové, nejlepší by bylo aby lidé psali stížnosti na Prima Zoom a Prima Love apod. stanice, že je v DVB-T nelze na Liberecku normálním způsobem sledovat a aby donutili ČRa k zpětné překonfiguraci Mux 3, tak jako to bylo za CDG. Pak by se ČH a J přestaly rušit a byl by zase klid.
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #32 kdy: 25. 02. 2013, 06:24:16 »
To je sice pravda, ale předpokládám, že LP má venku a ne opřenou v rohu obýváku a tady je Ještěd natolik silný, že ho chytneš i na nasliněnej prst. Samozřejmě může být v nějakém stínu, mít v cestě překážky atd. To se dozvíme až z přesné lokality.

No, kolega z práce bydlící ve Vesci vyřešil situaci tak, že na střeše má řádnou anténu se zesilovačem na kterou mu jdou tři německé multiplexy, dva polské multiplexy a 1,2,4 české. / 3 samozřejmě nejde ruší se ČH a J / a pak má jen nejobyčejnější pokojovou anténku v místnosti směrem na Ještěd a z té mu zase jde 1,2,3 české a nic jiného. No a přepíná mezi oběma anténami, dle toho, zda chce českou trojku nebo českou čtyřku.

Já to pak v obdobné lokalitě řeším tak, že používám satelitní příjem. Takže mne to, že ČRa v této oblasti poničily Mux 3, tak, že nejde normálně chytat, nijak zásadně nevadí.

Případně to může vyřešit tak, že na hlavní televizi v obyváku bude mít řádnou anténu na střeše z které tedy půjdou 1+2+4 plus Poláci + Němci a někde v kuchyni, či dětském pokoji druhý zobrazovač  s pokojovkou a českými 1+2+3 a na Prima Zoom prostě bude chodit někam do kuchyně nebo do dětského pokoje. Chápu, že to není zcela normální a standardní situace, ale jinak to v oblasti Liberecka nejde. stížnosti adresovat na České radiokomunikace. / Ty ovšem o problému vědí a v zásadě je to nijak netrápí, takže pošlou jen nějaký okecávací dopis zpět. Viděl jsem už asi 3. Nebo psát dotazy na Prima Zoom, proč je zde v DVB-T nelze přijímat. Jinak fakt další rady nemám.
« Poslední změna: 25. 02. 2013, 06:45:05 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #33 kdy: 25. 02. 2013, 08:47:17 »
No jak si to tu tak procitam, tak asi opravdu vyhodim zraloka a poridim jeste jednu stejnou antenu LP 45 a nasmeruju ji na C. studnici. Pokud to spravne chapu, tak pak by to jit mohlo. Nemam totiz moznost dat do baraku pokojovku s prijmem ani jestedu, ani CS, protoze by to rusily okolni domy. Musim vzdy ze strechy, jina moznost neni :(


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #34 kdy: 25. 02. 2013, 13:22:16 »
 ach jo, chlape, nešil....proč nejdříve nevyzkoušíš jednodušší řešení? vždy to můžeš udělat složitější...a ani jeden z nás, co tu něco píšeme, nemusíme mít pravdu, je vše bez záruky! Ano, kolega José může mít a možná má pravdu, s rušením Černé hory a Ještědu na 60.k, ale když si to v praxi nevyzkoušíš s pořádným nádobíčkem, tak nebudeš vědět nic, jestli to opravdu ve tvé lokalitě takto je....Jinak, když budeš slučovat dvě LP, je to i možný, že to bude fungovat na první pokus...ale proč třeba nezkusit malé síto bez reflektoru od Vatenu, když už nejjednodušší řešení....?
« Poslední změna: 25. 02. 2013, 13:36:31 od Miloslav Soška »
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


pinta finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #35 kdy: 25. 02. 2013, 18:18:43 »
Tak samozřejmě, že Černá hora chodí ve Vesci stabilně a jako z praku.

No "z praku" je dost silnej výraz. Věřím, že s lepším nádobíčkem by to tu hrálo, ale rozhodně to tu nehraje na kus drátu.

Pokud se mu, ale nějak polohou, podaří zamezit signálu z Ještědu, tak mu ČH poběží úplně v pohodě.

A proč tedy rovnou neomezit signál z ČH, který je tu mnohem slabší, když má Ještěd na dohled?  :o Zas vymejšlíš bejkárny José.


jaydeesq

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #36 kdy: 25. 02. 2013, 18:24:35 »
pokud jsem to pochopil dobře tak normálně s mux 1-3 nemá problém pokud tam nemá zapojenou přebuzenou rušičku která mu do toho hodí signál z ČH a je po srandě? se mi líbí jak tu každý nadává na radiokomunikace ale problém je až na opravdu extrémně neřešitelný místa v uživatelích a on je toho důkazem..ono totiž pod silným ještědem chytat něco se zesilovačem je blbost..stejně tak mít super ziskový antény..každej by si měl uvědomit na co kde má chytat a opravdu přímo pod vysílačem je méně opravdu více. další věc je fakt že tu někdo řeší že když chce chytat němce a poláky pak mu nejde mux 3 právě kvůli ziskovému systému..ale co to je za argument? pozemní vysílání se řeší pro vysílání v daném státě,že jako přesah se dá bonusově chytit je sice fakt, ale na to taky nikdo vysílače neplánuje. jedinej problém v rámci vysílání v čr je mux4 který vysílá z jiných pozic a je pak potřeba vytvářet slučování antnén,tam je hlavně zakopanej pes a myslím že nadávat za to stojí i tam že třeba takový město jako liberec pokrývají přesně z druhé strany než hlavní vysílač a ještě navíc ne zrovna kvalitním signálem,pak právě člověk dopadne takhle..od strany černé hory se snaží získat co nejvíc a problém je na světě..tady by snad mohla pomoc kanálová propust na k25 ale ten musí být před zesilovačem což v případě tý aktivní antény je problém a lepší si pak pořidit normální antenu+propust a až pak v případě potřeby zapojit zesilovač


Martin Š.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 146
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #37 kdy: 25. 02. 2013, 18:39:51 »
Já mám úplně jiný problém. Radši bych odstiňoval jeden vysílač, než nechytal žádný z vysílačů muxu 3 :-((


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #38 kdy: 25. 02. 2013, 21:07:43 »
Nejjednodušší by byl O.I. Na 1/4 v MUX3 jako v ostatnich muxech a bylo by po problému.no a hold by tam bylo jen 5 tv stanic.ostatni by měli smůlu.není místo.a mohli bby vysilat z dalších vysílaču bez problému.jen chtit.což ČRa nechceX-(
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


namenick

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 20
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #39 kdy: 25. 02. 2013, 21:20:08 »
Taky jsem bojoval s V1 nakonec u mne zafungovalo LP


pevy

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 486
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #40 kdy: 26. 02. 2013, 07:44:18 »
Ze zmínky o pokojové anténě nějakého diváka v Liberci je naprosto evidentní, že problém zájemci o příjem muxu 3 nejsou ochotní sami řešit. Chápu, že je pro někoho těžké pochopit to, že zatímco muxy 1 a 2 mu hrají "na vidle", u muxu 3 tomu tak není (byť na vysílač vidí z okna). Ono je vždycky lepší nadávat, než pro to něco udělat.
DVB-T/T2: Černá hora (K26,28,31,45), Krásné (K26,28,34), Kojál, Praděd, Klodsko (K25,33,37,42,46), Andrlův chlum (K21), Sněžné jámy (K24,30,47), RS5 Litomyšl (K35).
DAB: Teleko Černá hora 5D, ČRo 12C+12D


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #41 kdy: 26. 02. 2013, 08:12:48 »
Tak samozřejmě, že Černá hora chodí ve Vesci stabilně a jako z praku.

No "z praku" je dost silnej výraz. Věřím, že s lepším nádobíčkem by to tu hrálo, ale rozhodně to tu nehraje na kus drátu.

Pokud se mu, ale nějak polohou, podaří zamezit signálu z Ještědu, tak mu ČH poběží úplně v pohodě.

A proč tedy rovnou neomezit signál z ČH, který je tu mnohem slabší, když má Ještěd na dohled?  :o Zas vymejšlíš bejkárny José.

Já také nemluvím o kusu drátu, ale o řádné anténě se zesilovačem na střeše.
Ty si buď děláš legrci. Nebo jsi vůbec nepochopil o co tady jde.

Černá hora máš plus / mínus obdobný směr jako Jelení hora a Černá stdunice.
( Zdůrazňuji plus / mínus, ale do přijmu antény se to rozhodně vejde...)
Ješteď máš na druhé straně. Čili když, jak říkáš Ty, že zlikviduješ ČH, tak tím zlikviduješ i JH i ČS.
Ovšem když zlikviduješ Ještěd. Tak Ti to jde. Tedy i ČH i JH i ČS.
( A ostatně, když na to přijde tak rušičkou je opravdu Ještěd, nikoli ČH. ČH běžela v poho dávno před Ještědem.
A teprve když zapnuli rušičku Ještěd na 60K tak nám všem znemožnili příjem. Do té doby to bezproblémově chodilo. )
« Poslední změna: 26. 02. 2013, 08:19:27 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #42 kdy: 26. 02. 2013, 08:30:24 »
pokud jsem to pochopil dobře tak normálně s mux 1-3 nemá problém pokud tam nemá zapojenou přebuzenou rušičku která mu do toho hodí signál z ČH a je po srandě? se mi líbí jak tu každý nadává na radiokomunikace ale problém je až na opravdu extrémně neřešitelný místa v uživatelích a on je toho důkazem..ono totiž pod silným ještědem chytat něco se zesilovačem je blbost..stejně tak mít super ziskový antény..každej by si měl uvědomit na co kde má chytat a opravdu přímo pod vysílačem je méně opravdu více. další věc je fakt že tu někdo řeší že když chce chytat němce a poláky pak mu nejde mux 3 právě kvůli ziskovému systému..ale co to je za argument? pozemní vysílání se řeší pro vysílání v daném státě,že jako přesah se dá bonusově chytit je sice fakt, ale na to taky nikdo vysílače neplánuje. jedinej problém v rámci vysílání v čr je mux4 který vysílá z jiných pozic a je pak potřeba vytvářet slučování antnén,tam je hlavně zakopanej pes a myslím že nadávat za to stojí i tam že třeba takový město jako liberec pokrývají přesně z druhé strany než hlavní vysílač a ještě navíc ne zrovna kvalitním signálem,pak právě člověk dopadne takhle..od strany černé hory se snaží získat co nejvíc a problém je na světě..tady by snad mohla pomoc kanálová propust na k25 ale ten musí být před zesilovačem což v případě tý aktivní antény je problém a lepší si pak pořidit normální antenu+propust a až pak v případě potřeby zapojit zesilovač

Tohle mi přejde jako to nejrozumější, co tady bylo zatím napsáno. Nic méně s určitou myšlenkou v tom řečenou nesouhlasím...
Nad námi třeba bydlí Polka. Na Liberecko natahali kdysi hodně Polek do tehdy funkčních textilních fabrik. Provdaly se tu. Žijí tu. Proč by nemohly sledovat polskou televizi ? Znám jich několik... Stejně tak jsou tu i Němky a i Češi zde chodili do německých škol... Takže je to jrojzemí a příjem z Polska a i Německa je zde prostě normální. Takže nejsme žádní nacionalisté aby jsme se striktně orientovali na programy české. Takže dobrá anténa a dobrý zesilovač a jde pak i Mux 4 z jiného směru i Polsko. Takže problémem potom opravdu zůstává pouze rušička Ještěd a nic jiného.

No anebo taky, jak chtějí. Můžou celé podělané DVB-T zase povypínat a my si všichni dáme paraboly pro satelitní příjem a hotovo. Zrovna včera jsem se díval po domech, že jsou tady stejně i tak všude....

Vlastně ne. Je tu ještě jeden problém. Nejen to, že spustili na Ještědu nečekaně mux 3, který nebyl na Ještěd vůbec naplánován. A pak když to spustili jako SFN s Ćernou horou, tak potom to přenastavili aby tam narvali více televizních stanic, které stejně nemají, takže aby to teď fungovalo, museli by Ještěd přesunout o několik km blíže k Černé hoře.

Ale oni tu zpackali ještě jednu věc. Zdalipak vůbec pisatel původního dotazu ví, že tady vysílá ještě jeden multiplex ? A to multiplex lokální liberecký.
A že ve Vesci, kousíček od vysílače by z něj mohl sledovat televizní stanice RTM, Šlágr, Noe a Óčko ? Mohl by...Ovšem, když by byl dodržený původní plánovaný výkon a původní plánovaný směr.... Ale toto dodrženo nebylo. Protože dostali takový kanál, který by rušil Pardubický vysílač Krásný. Takže mají jiný výkon a jiný směr, nežli bylo plánováno a raději jim dali druhý kanál pro Jablonec nad nisou.

Za optimálních podmínek by tu mohlo běžet 3 německé, 3 polské, 5 českých.
To jest 11 multiplexů. Copak o to, ten třetí polský někdy letos tuším přijde.
A kdo a kdy vyřeší ty dva problémové české to nevím. Obávám se, že nikdo a nikdy.
« Poslední změna: 26. 02. 2013, 08:54:10 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #43 kdy: 26. 02. 2013, 08:49:29 »
Panove, vy mi tu radite kazdy jinak. Jsem laik, takze asi nejlepsi zavolat odborniky, ze ano?
A nebo zkusit opravdu vynechat Jested a otocit to na druhou stranu na CH a CS. Problem ale je ten, ze musim pokazde skakat po strese nahoru a dolu, protoze neni, kdo by se mi dival, jaky je signal :(


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #44 kdy: 26. 02. 2013, 09:02:21 »
Panove, vy mi tu radite kazdy jinak. Jsem laik, takze asi nejlepsi zavolat odborniky, ze ano?
A nebo zkusit opravdu vynechat Jested a otocit to na druhou stranu na CH a CS. Problem ale je ten, ze musim pokazde skakat po strese nahoru a dolu, protoze neni, kdo by se mi dival, jaky je signal :(


Pouhé otočení antény na druhou stranu rozhodně nezamezí signálu z Ještědu, ten je hodně silný a bude to rušit dál.
Ale pojede Vám mux 4 a Poláci. Já jsem říkal, že kolega z práce to řeší nějakou pokojovkou na kterou se mu nedostane Černá hora a tím pádem mu na ní běží jen a pouze Ještěd. A pak přepíná mezi dvěma anténami. Tedy tou, co mu chytá Černou studnici a Jelení horu a tou interní, co mu chytá Ještěd. Jak dáte něco na střechu, tak vám na tom Černá hora naskočí, je tam velice silná. A v té chvíli to jde do sebe. A když to zase natočíte na Černou horu, skočí do toho ze zadu Ještěd. Musel by jste jedno z toho nějak zastínit. Tedy dát to třeba na bok domu a pokusit se zamezit signálu od Černé hory nebo naopak signálu od Ještědu.
Problém je, že když zamezíte signálu od Černé hory, zamezíte tím také signálu od Černé studnice. Prostě jak říkám. Kolega to řešil dvěma anténami. Jednu na Černou studnici, druhou na Ještěd. A slučvat se to nedá, když je to kanál 60 proti kanálu 60, takže mezi nimi přepíná.

Ale jinak pokud Vás nezajímají Poláci, Němci atd, pltaí to, co tady napsal ten pisatel, jehož odpověď jsem označil za nejrozumnější. Dá se použít jen anténa na K25 plus nějaké zádrže, filtry a takové věci aby to prostě nepustilo z toho směru nic jiného nežli jen a pouze ten Mux4...No a pak to sloučit s tou na Ještěd. A půjdou vám všechny 4 české multiplexy. Ale to opravdu nechte dělat nějakou profesionální firmu.
« Poslední změna: 26. 02. 2013, 09:11:53 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL