Autor Téma: MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?  (Přečteno 15041 krát)

pinta finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #15 kdy: 24. 02. 2013, 17:46:05 »
Pokud mu jede MUX1 a MUX2, tzn. signál z Ještědu má dostatečný a MUX3 nejede, tak to bude pravděpodobně opravdu problém SFN. A Fracarro LP45 mám taky, dokonce dvakrát a má dost vyrovnaný zisk na všech kanálech včetně K60, takže v anténě by taky problém být neměl. Bylo by fajn, kdyby tazatel udal PŘESNOU polohu, jestli se náhodou nenachází někde v ďolíku, např. ulice Vyhlídková apod. Tam bych věřil i tomu, že se tam signál K60 neohne a nedoleze.
Je třeba kalkulovat i s tím, že Mux 3 má méně než poloviční výkon oproti 1 a 2, takže pokud má například příjem 1 a 2 na hraně, tak 3 nemá šanci chytit. Přesná lokalita by odhalila více.

To je sice pravda, ale předpokládám, že LP má venku a ne opřenou v rohu obýváku a tady je Ještěd natolik silný, že ho chytneš i na nasliněnej prst. Samozřejmě může být v nějakém stínu, mít v cestě překážky atd. To se dozvíme až z přesné lokality.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #16 kdy: 24. 02. 2013, 19:28:57 »
Jak uz jsem zminil drive, tak se mi povedlo MUX 3 rozchodit, problem byl v zesilovaci.
Tzn. nyni uz resim jen to, proc nejde Cerna studnice, kdyz predtim sla. Jinak ulice je to nad sokolovnou, takze zadny dolik.


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 730
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #17 kdy: 24. 02. 2013, 19:41:12 »
Jak uz jsem zminil drive, tak se mi povedlo MUX 3 rozchodit, problem byl v zesilovaci.
Tzn. nyni uz resim jen to, proc nejde Cerna studnice, kdyz predtim sla. Jinak ulice je to nad sokolovnou, takze zadny dolik.
kdo slučuje něco s rušičkou, nemůže se divit výsledku...


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #18 kdy: 24. 02. 2013, 20:16:04 »
jasně, Dejve, lidi jsou nepoučitelní..mimo to, pokud se odpojí napájení, ta "anténa" se úplně vyřadí z provozu, takže to běží tak, jako na kus drátu...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 730
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #19 kdy: 24. 02. 2013, 20:24:52 »
jasně, Dejve, lidi jsou nepoučitelní..mimo to, pokud se odpojí napájení, ta "anténa" se úplně vyřadí z provozu, takže to běží tak, jako na kus drátu...
to asi ne, beží to jako koax zakončený něčím nedefinovatelným, neprůchozím a nevyzařujícím.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #20 kdy: 24. 02. 2013, 21:07:33 »
Co tedy radite? Zrusit ploutev a poridit jeste jednu antenu?


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 730
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #21 kdy: 24. 02. 2013, 21:10:19 »
Co tedy radite? Zrusit ploutev a poridit jeste jednu antenu?
A kdo řekl, že je vůbec možno něco radit?


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #22 kdy: 24. 02. 2013, 21:21:21 »
já už jsem jednu radu, bez záruky,  dal - a sice - zrušit rušičku, odstranit slučovač, vzít tu rybí kost, co máte, připojit napřímo k TV, natočit směr Černá Studnice a třeba to i půjde..

Edit: A jako bonus, je možné, že vám půjde i polský Mux 2 na 37. k ze Sněžných Jam....ale na to bude potřeba líp dosměrovat anténu...
« Poslední změna: 24. 02. 2013, 21:32:07 od Miloslav Soška »
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


pinta finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #23 kdy: 24. 02. 2013, 21:37:50 »
já už jsem jednu radu, bez záruky,  dal - a sice - zrušit rušičku, odstranit slučovač, vzít tu rybí kost, co máte, připojit napřímo k TV, natočit směr Černá Studnice a třeba to i půjde..

Na to bych moc nesázel. Ta LP-45 nemá zase tak špatný předozadní poměr. Já bych slučovač nechal. Ale slučoval bych dvě antény a nikoliv jednu anténu + jeden nesmysl.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #24 kdy: 24. 02. 2013, 21:48:11 »
já ještě spekuluju s příjmem z Černé hory, což je taky teoreticky možné, a k tomu předozadnímu poměru, teoreticky je to možné, ale se žárovkou typu Ještěd za zády, je možné vše :) každopádně, proč hned vše dělat jednoduše, když to může jít složitě, zvlášť pro laika..
« Poslední změna: 24. 02. 2013, 21:51:21 od Miloslav Soška »
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


pinta finta

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #25 kdy: 24. 02. 2013, 22:36:08 »
No použít ve Vesci ČH pro trvalý stabilní příjem? No nevím, ale možné je všechno.  :D


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #26 kdy: 24. 02. 2013, 23:28:21 »
je to jen čistá spekulace, nic víc, samozřejmě vyvratitelná, nebo potvrzující, na místě :) ... nicméně, to řešení, které jsem psal výše, platí... ;)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #27 kdy: 25. 02. 2013, 00:54:26 »
Že bych se honil za signálem který si ČRa slavně dopilovali až k nemožnost Přijmu když jste v zàsahu krkonošske ČH spolu s Ještědem mux3 K 60 že je to věc ČRa a ČTu že povolil na Ještědu tenhle sfn nesfn s ČH.to si laskavě dořešte sami.až to budete mít vyřešený tak dejte vědět.díky jinak neřešitelný stav když nikdo s tím nepohne ani o píď.
Hold se bude muset počkat na vypnjutí analogu v Pl jinak se z toho nedostaneme a budem takhle zoufat a nic od toho...
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #28 kdy: 25. 02. 2013, 04:47:52 »
U mně doma J a ČH neberu.beru Krašov ale zkušenost mám od našich tam jsou v zásahu obou vysílačů a BH navíc.nic neobvyklého že.tady někteří berou více vysílačů naráz.a samo taky černá studnice.takže ctu si musi snazit aby nasel pro J volný nekolizní kanál pro MUX 3 z J.
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:MUX 3 z Jestědu - kanál 60 - jak naladit?
« Odpověď #29 kdy: 25. 02. 2013, 05:49:42 »
A jako bonus, je možné, že vám půjde i polský Mux 2 na 37. k ze Sněžných Jam....ale na to bude potřeba líp dosměrovat anténu...

Může mu jít i  polské Mux 1 i Mux 2 z Jelení Hory i Černá Studnice český mux 4 i Ještěd Mux 1 a Mux 2 a Lobau německé muxy 1 a 2 a  3. Co mu nepůjde je český Mux 3, protože v oblast Liberecka nechodí. Závada není na anténě, ale u Českých radiokomunikací. Kanál 60 na Ještědu ruší kanal 60 z Černé hory.

Samozřejmě, že je možné najít nějaké extrémní umístění pro anténu, kdy se mu podaří se rušícího signálu z Černé hory zbavit, to samozřejmě lze, ale v takovém místě pak zase nezachytí ani Poláky ani Němce ani Černou Studnici s Muxem 4 ale maximálně Ještěd s Mux 1 a Mux 2. Může si tedy zvolit, Buď Mux 1,2,3 české. Nebo Mux 1,2,4 české + 1,2,3 Německé a 1,2 polské. Většinou to dopadá tak, že lidi si vybírají tohle, zvláště díky znalosti němčiny zde atd. Takže na nefunkční a velmi obtížně přijimatelný Mux 3 v této oblasti rezignují. Zvláště, když všichni víme, že problém zcela uměle vytvořily České radiokomunikace.
« Poslední změna: 25. 02. 2013, 05:57:56 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL