reklama

Autor Téma: A co DVB T2  (Přečteno 11893 krát)

micha

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 147
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #30 kdy: 26. 02. 2013, 15:18:58 »
Pokud by se vysílalo jako IP broadcast přes LTE, tak je to fakticky jen změna modulace, ale ne konec pozemního vysílání. Ovšem ani LTE rozhodně neumožní všem účastníkům interaktivní sledování TV, to by pásmo rychle zahltilo.

Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
LG 32LB580V-ZM * DENON RCD-M39
HTPC (OpenELEC) * NAS

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #31 kdy: 26. 02. 2013, 17:13:55 »
Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 520
    • Zobrazit profil
Re:A co DVB T2
« Odpověď #32 kdy: 26. 02. 2013, 18:40:44 »
Určitě nezahltilo. Nehledě na to, že LTE je technologicky další generace, kde vlastní modulace je jenom část celkového řešení. Je to už jenom čistý TCP/IP přenos, kde "vedle sebe" bude hlas, data i video.
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.

LTE umi od pocatku SFN broadcast na fyzicke vrstve (MBMS), takze efektivita by byla podobna. Ale nedokazu si predstavit, ze by stovky vysilacich bunek LTE byly levnejsi nez jedna vysilaci vez DVB-T2.


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #33 kdy: 26. 02. 2013, 20:33:51 »
Pánové,
asi možná budu vypadat jako blbec. Sice pracuji v oboru, ale myslím že tyto snad velmi odborné věci tady asi nepatří. Osobně jsem o Shanonově vztahu nikdy neslyšel. Asi jsem mimo, ale kdo se tady ptá na nějaké problémy - to mu nepomůže.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:A co DVB T2
« Odpověď #34 kdy: 26. 02. 2013, 20:48:09 »
Pokud jsi neslyšel, tak těžko budeš z oboru, jak tvrdíš!
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #35 kdy: 26. 02. 2013, 20:59:49 »
Pokud jsi neslyšel, tak těžko budeš z oboru, jak tvrdíš!
Já jsem čekal takovou odpověď. Jen jsem myslel, že toto není nutné , abych mohl udržovat asi 300 STA a 100000 bytů celkem bez problémů, bez Shanona.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:A co DVB T2
« Odpověď #36 kdy: 26. 02. 2013, 21:01:59 »
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Rembrandt van Rijn

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 95
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #37 kdy: 26. 02. 2013, 21:08:23 »
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!

Teď už je to trochu jiné, vesměs jsou domy prodané. Ale svoji klientelu mám a jsou (doufám) spokojeni. Ať to jsou SVJ nebo Družstva stále bohudík práci mám. A opravdu Shanona nepotřebuji.


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #38 kdy: 26. 02. 2013, 22:44:37 »
Soudruzi z ddr si to tady popletli s vysoce odborným přednáškovým forem,že by stasi netušila kde je zakopaný pes !!! 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #39 kdy: 27. 02. 2013, 10:47:56 »
Tak udržuj dál, hlavně, ať jsou uživatelé těch tvých STA spokojeni!

Teď už je to trochu jiné, vesměs jsou domy prodané. Ale svoji klientelu mám a jsou (doufám) spokojeni. Ať to jsou SVJ nebo Družstva stále bohudík práci mám. A opravdu Shanona nepotřebuji.
Samozřejmě, že pro antény Shanona nepotřebujete. Ale pokud se tady bavíme o budoucnosti vysílání, je dobré vědět, že existují určité fyzikální limity a že už se jim blížíme. Někteří lidé totiž mají představu, že jen rozvojem techniky lze kapacitu zvyšovat do nekonečna.


micha

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 147
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #40 kdy: 27. 02. 2013, 12:21:47 »
Ale zahltilo, Shanonův vztah pro přenosovou kapacitu kanálu se nedá obejít. LTE tedy při šířce pásma odpovídající jednomu TV kanálu nepřenese víc než DVB-T2, která už se blíží Shanonově hranici. Jenže na rozdíl od DVB-T2 se nejedná o broadcast, ale obousměrnou komunikaci, takže kapacita je ve skutečnosti menší. Jediná možnost, jak kapacitu dále zvyšovat, je jít do vyšších pásem, jenže to má zase problémy s nutností BTS na každém rohu.

Když uvažuji reálné chování uživatele, tak ve zpětném kanálů (uplinku) bude odesílán jenom zlomek dat - vesměs HTML dotazy. Takže v obousměrné komunikaci zůstane dostatek kapacity na downlinku. No a celková kapacita se dá zvyšovat optimálním kódováním a modulací v základním pásmu.
LG 32LB580V-ZM * DENON RCD-M39
HTPC (OpenELEC) * NAS


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 439
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #41 kdy: 27. 02. 2013, 17:20:02 »
No a celková kapacita se dá zvyšovat optimálním kódováním a modulací v základním pásmu.
Ne, toto neplatí. Pokud zoptimalizujete modulaci v základním pásmu pro zvýšení kapacity, tak vám klesne redundance a tím i odolnost vůči chybovosti při přenosu, tím limit nijak neobejdete.


micha

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 147
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:A co DVB T2
« Odpověď #42 kdy: 28. 02. 2013, 10:52:46 »
Ne, toto neplatí. Pokud zoptimalizujete modulaci v základním pásmu pro zvýšení kapacity, tak vám klesne redundance a tím i odolnost vůči chybovosti při přenosu, tím limit nijak neobejdete.

Myslel jsem na zdrojové enkódování signálů SDI nebo SDI-HD tak, aby se optimalizovala bitová rychlost. Ve druhé fázi pak použití vhodného kódování a modulace pro vlastní vysílání.

Jinak nevím, co máte na mysli pod pojmem redundance...
LG 32LB580V-ZM * DENON RCD-M39
HTPC (OpenELEC) * NAS


 

reklama