Autor Téma: Audio Description v DVB-T  (Přečteno 9861 krát)

Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #15 kdy: 08. 02. 2013, 11:08:10 »
To nějak nechapu, jak to muzu mít správné kdyz to nic neprehrava??? Asi jsem natvrdlej ale pokud to nemá hrát na co to tam je? Nikde v menu jsem žádné nastavení AD nenašel. :-( Zkoušel jsem ještě proladit muxy a nic, pořád ticho.
Přepni si na hlavní zvukovou stopu (a přečti pečlivě celý uvedený příspěvek).

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #16 kdy: 08. 02. 2013, 11:11:52 »
Vetsina STB neprehraje AD spravne v tom smyslu jak to ma fungovat - mix klasicke audio stopy s AD audio stopou. Ale temer vsechny STB umi vybrat zvukovou stopu, tedy bud jen klasicka stopa nebo jen AD stopa, mixovat je neumi.
Navic ta AD stopa se vysila porad porad i kdyz ji porad nevyuziva a pak je tam tedy ticho. AD obsahuje jen par poradu.


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #17 kdy: 08. 02. 2013, 11:13:28 »
Ve stopě AD je pouze komentář a pouze pro pořady, které tak jsou vysílány (nejsou rozhodně všechny). (předpokládám, že ted dopoledne tak nic neběží)  Takže pokud nemáte přijímač, který podporuje AD, ale zobrazuje vám to dvě samostatné stopy, je vám to vlastně k ničemu, protože byste stejně slyšel jen komentář bez původního zvuku.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
pořady Prima a Barrandov s audio popisem?
« Odpověď #18 kdy: 08. 02. 2013, 12:06:47 »
nemá někdo informaci, kdy bude vysílat Prima Family a Barrandov pořady s audio popisem?

Na jejich webových stránkách jsou jen obecné informace, že s AD začaly.
Zajímá mě, jak bude audiopopis vypadat u nich.


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #19 kdy: 08. 02. 2013, 16:47:22 »
Ta audio stopa navíc na satu u ČT1 a ČT2 je AD?

Ano.
Například u ČT1:

Program Number: 8003
PCR on PID 162 (0x00a2)
PMT Version: 28
Service name: CT 1
Elementary Stream PID 88 (0x0058) MPEG-2 Audio
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: cze
 Audio type: undefined
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 02 
Elementary Stream PID 91 (0x005b) MPEG-2 Audio
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: qaa
 Audio type: undefined
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 04   

Elementary Stream PID 98 (0x0062) MPEG-2 Audio
Descriptor: Audio Stream Descriptor
 Free format flag: False
 Layer: 2
 Variable rate audio indicator: False
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: cze
 Audio type: visual impaired commentary
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 07 
No ale v tom případě je to udělané jako plnohodnotná audiostopa, páč tam není ticho jako u DVB-T, ale normální zvuk.
Loudness War zabijí hudbu!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #20 kdy: 08. 02. 2013, 17:08:01 »
No ale v tom případě je to udělané jako plnohodnotná audiostopa, páč tam není ticho jako u DVB-T, ale normální zvuk.

Záleží na SW televizoru, jak s AD stopou naloží. Kromě přepnutí na tuto stopu může tv také úplně potlačit informaci o existenci této stopy (stisk tlačítka pro změnu audio stopy neudělá vůbec nic) nebo také při přepnutí na AD stopu rozpozná podle příznaku jazyka hlavní zvukovou stopu a ponechá ji směrovanou do repro/sluchátek (tímto potlačí "ticho").
Obojí jsem viděl a nepřipadne mi technicky správné (stisk tlačítka, jinde plně funkčního, neprovádí v tomto režimu očekávanou funkci), ale pro neznalého uživatele je to možná přijatelnější.

Poznámka: teď jsem se ještě díval do vysílání všech dotčených našich kanálů, je tam skutečně ticho.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #21 kdy: 25. 02. 2013, 17:46:50 »
Pro pana Josefa Loudu ci jine zajemce o AD (http://www.digizone.cz/clanky/audio-description-stat-si-ho-po-televizich-vynutil-prijimace-si-s-nim-neumi-poradit/). Tyto levne STB by mely AD umet, bohuzel se ale musi koupit v UK:

Tvonics-MDR-240
TVonics-MDR252

Ale treba i v Cesku existuji levne STB s AD.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #22 kdy: 27. 02. 2013, 14:38:41 »
Pomucka pro ty, kteri chteji AD zapnout, otestovat nebo naopak vypnout - porady s AD na CT a Nove:
http://www.ceskatelevize.cz/ad
http://tv.vsevjednom.cz/?q=audiodeskripc%C3%AD