Autor Téma: V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?  (Přečteno 5069 krát)

mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Prosim o radu, v LIberci-vesci chytam na set-top-box pouze Cernou Studnici, ale vysilac Jested ne. Cim to muze byt, nebo co udelat pro to, abych chytal oboji? Pouzivam antenu Evolve Shark 35dB.
Predem moc dekuji za rady.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #1 kdy: 16. 02. 2013, 16:03:33 »
Napřed si poříď, adekvátní VENKOVNÍ anténu! A pak se na něco ptej!
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #2 kdy: 16. 02. 2013, 16:06:44 »
A co je na teto antene spatneho? Kdyz vis jakou, tak mi muzes poradit. Rad si necham poradit odbornikem.


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 609
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #3 kdy: 16. 02. 2013, 16:27:39 »
A co je na teto antene spatneho? Kdyz vis jakou, tak mi muzes poradit. Rad si necham poradit odbornikem.
Prostě je to anténou. V Liberci používat 35 dB zesilovač je prostě masakr. Zkuste anténu bez zesilovače. Je ale dost možné, že přestane jít Studnice.
LCD LG 65´ + SONY STR-GX315
STRONG SRT 8541 + LCD LG 42´
DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 775
    • Zobrazit profil
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2013, 16:38:45 »
Prosim o radu, v LIberci-vesci chytam na set-top-box pouze Cernou Studnici, ale vysilac Jested ne. Cim to muze byt, nebo co udelat pro to, abych chytal oboji? Pouzivam antenu Evolve Shark 35dB.
Predem moc dekuji za rady.
Je to tím, že jste si nekoupil anténu, ale rušičku :)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 382
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2013, 16:52:10 »
Dobrý den.
Nejprve se zaměříme na vaše místo příjmu a polohu vysílačů. Černá Studnice a Ještěd jsou od vás každý na opačnou stranu. Svírají úhel 159° (viz mapka). Černá Studnice vysílá MUX4 výkonem 10kW a je od vás 12,4 km. Ještěd vysílá MUX1 50kW, MUX2 50kW a MUX3 20kW. Vzdálen je od vás 5,7 km. Výrazně silnější vysílač tedy máte cca o polovinu blíž. A dostáváme se k anténě. EVOLVE Shark 35dB bude problém. Zisk 35dB je dosahován zesilovačem a o jeho konstrukci si nedělám iluze. Popis ze stránek výrobce:
Citace
Podpora VHF i UHF pásma až po 69. kanál. Podpora příjmu v normách MPEG-2 a MPEG-4 SD i HD. Podpora FULL HD.
hovoří za vše. Bohužel jde o snůšku technických nesmyslů majících za cíl obalamutit zákazníka. Silný signál z Ještědu zesilovač zahltí a možná i rozkmitá, takže tato anténa začne rušit i signál ve svém okolí. Bohužel, tato anténa u Vás bude zcela nevhodná.Jaké je tedy řešení? Asi nejlepší budou dvě antény. Jedna na Ještěd (asi bude stačit širokopásmová s malým ziskem) a druhá, nejlépe kanálová na K25 s větším ziskem. Antény potom sloučit do jednoho kabelu. ALE je možné, že ani toto nebude fungovat, protože "bez měření není vědění" a tak nikdo na tomto fóru nezná síly signálů u vás a rady jsou jen dohady.
Máte tedy dvě možnosti. Buďto to risknout s tím, že to možná nevyjde a nebo pozvat anténáře. Pokud nebudete litovat času a peněz a chcete si hrát, můžete zvolit první možnost. V opačném případě doporučuji tu druhou. Místní anténáři mají situaci jistě v malíčku. Hodně úspěchů.
Planar IT-15T2.


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 838
    • Zobrazit profil
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2013, 17:14:43 »
Jen bych si dovolil doplnit kolego že Shark není vůbec žádná anténa ale naprostý paskvil pro hloupé zákazníky. Jinak ve všem samozřejmě souhlas,to sloučení pak samozřejmě kanálově resťákem.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 382
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2013, 17:41:44 »
Ano, máte pravdu. Já jsem jenom opatrný  ;). Nerad bych, aby mne výrobce chtěl žalovat a dokazoval, že se najdou místa, kde to jako anténa funguje. A s tím sloučením máte pravdu. Díky za doplnění.
Planar IT-15T2.


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2013, 18:13:57 »
a jakou tedy doporucujete? Muzete mi poslat nejaky odkaz, co by mela splnovat?


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 382
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #9 kdy: 16. 02. 2013, 18:52:41 »
Obávám se, že typ vám nikdo zodpovědný neporadí. Bez místních znalostí a měření ten kdo tomu rozumí nebude "střílet od boku". Bylo by to nezodpovědné. Pokud chcete mermomocí instalovat sám, budete si anténu muset zvoli tzv. na vlastní triko. Ale abych nebyl tak zlý, nasměruju na tuzemského výrobce kvalitních antén http://www.televiznianteny.com a slučovačů http://www.teroz.cz/cs/slucovace/kanalove (typ 223  ;)). Zvažte však, zda vám to opravdu stojí za to. Podle vašich dotazů si ve vší úctě k vám dovoluji odhadnout, že ten anténář bude levnější a se zárukou. Víc vám opravdu neporadím.
Planar IT-15T2.


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #10 kdy: 16. 02. 2013, 19:01:53 »
Jednoduchá a levná BU119,na zkoušení idealní !
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Jan Pavlis

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 515
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #11 kdy: 16. 02. 2013, 19:09:28 »
Jakou antenu jste používal než jste si pořídil tu Evolve?


mumijka

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #12 kdy: 16. 02. 2013, 20:32:05 »
nepouzival jsem zadnou, mel jsem satelit


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #13 kdy: 16. 02. 2013, 21:38:02 »
třeba by se s touhle anténou dal udělat zázrak, ale chtělo by si to pečlivě rozmyslet, jak to udělat, ale obávám se, že to není ve vašich silách. Máte ji správně nainstalovanou v horizontální poloze? Jednoduchý dipól na střeše by třeba udělal lepší službu, vysílače jsou skoro ve stejné přímce...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


jaydeesq

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:V Liberci chytam pouze Cernou Studnici - proc ne Jested?
« Odpověď #14 kdy: 16. 02. 2013, 21:42:37 »
nevím přesně na kterém místě ve vesci se nacházítě ale podle mě tam to musí běžet i na kus drátu namířenej směrem k ještědu ne nějak stíněnej,tím neříkám že to takto máte vyřešit ale pro ověření že problém není někde jinde by to stálo za to zkusit případně na prst,jinak určitě doporučuju anténu bez zesilovače takhle blízko vysílače je to blbost,maximálně hodně slabý,záleží na konkrétním místě a zakrytí vysílače