Autor Téma: Audio Description - nefunguje?  (Přečteno 5457 krát)

Petr Koumar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Audio Description - nefunguje?
« kdy: 15. 02. 2013, 20:28:03 »
Zdravím, někdy tento týden jsem zde na fóru četl, že seriál Vyprávěj vysílaný na ČT1 obsahuje audio-popis scény pro nevidomé. Tak jsem se dneska těšil, že to vyzkouším a televize mlčí. Nevíte kde je chyba? Díky za odpověď.

« Poslední změna: 17. 02. 2013, 16:57:05 od Lukáš Polák »
Televizor: Samsung UE40EH5000W
DVD přehrávač: LG DVX276
Multimediální centrum: Android TV Box CS918
Klávesnice: Logitech K400r
Reproduktorová soustava: Genius SW-F2.1 355

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Lukáš Novák

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2013, 22:00:17 »
Ne že bych byl nevidomí, ale zkusil jsem také AD a též mě to nefunguje, mám tv Samsung rv. 2012. Jak to zprovoznit ?   


Robert Zeman

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 325
  • Pravda začíná tam, kde končí signál České televize
    • AOL komunikátor - Roby
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2013, 23:19:34 »
V Samsungu se to nastavuje takto: MENU - NABÍDKA DIGITÁLNÍ - NASTAVENÍ - POPIS ZVUKU (zap./vyp.). Zatím mi to funguje pouze na Nově (Ulice a Televizní noviny, možná ještě Ordinace). Na jiných kanálech i přes označení AD to zatím nešlo.
Dostupnost DVB-T: celkem 60 různých TV programů (s Plustelkou a bez rakouských multiplexů D, E, F).

CZ: multiplexy 1, 2, 3, 4, RS7, RS8;
SK: multiplexy 1, 2, 3, 4;
AT: multiplexy A, B, D, E, F.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2013, 23:53:51 »
To si budu muset TN poslechnout, k čemu je tam zvukový popis dobrý. Představuji si: "Reportér právě stojí na střeše v Ostravě", "Reportér je na střeše v HK", "Nyní vidíte reportéra na chodbě Novy" a univerzální "Mrtvé tělo odváží vůz pohřební služby" :-)


Petr Koumar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2013, 01:12:44 »
Mam televizor Philips, ale nevim, jestli nedelam neco spatne. Na ovladaci jsem stiskl tlacitko se symbolem I-II a vybral jsem predvolbu Cesky s brylemi, jak je videt na fotce a nic. Tak ja nevim :-(
Televizor: Samsung UE40EH5000W
DVD přehrávač: LG DVX276
Multimediální centrum: Android TV Box CS918
Klávesnice: Logitech K400r
Reproduktorová soustava: Genius SW-F2.1 355

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Robert Zeman

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 325
  • Pravda začíná tam, kde končí signál České televize
    • AOL komunikátor - Roby
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2013, 11:42:26 »
To si budu muset TN poslechnout, k čemu je tam zvukový popis dobrý. Představuji si: "Reportér právě stojí na střeše v Ostravě", "Reportér je na střeše v HK", "Nyní vidíte reportéra na chodbě Novy" a univerzální "Mrtvé tělo odváží vůz pohřební služby" :-)
To ne, ale říká jména těch, co zrovna kecají, takže někdy neslyšíte nic pořádně;-)
Dostupnost DVB-T: celkem 60 různých TV programů (s Plustelkou a bez rakouských multiplexů D, E, F).

CZ: multiplexy 1, 2, 3, 4, RS7, RS8;
SK: multiplexy 1, 2, 3, 4;
AT: multiplexy A, B, D, E, F.


Robert Zeman

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 325
  • Pravda začíná tam, kde končí signál České televize
    • AOL komunikátor - Roby
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2013, 11:44:07 »
Mam televizor Philips, ale nevim, jestli nedelam neco spatne. Na ovladaci jsem stiskl tlacitko se symbolem I-II a vybral jsem predvolbu Cesky s brylemi, jak je videt na fotce a nic. Tak ja nevim :-(
Teletext ČT1, strana 657 - návod pro různé TV.
Dostupnost DVB-T: celkem 60 různých TV programů (s Plustelkou a bez rakouských multiplexů D, E, F).

CZ: multiplexy 1, 2, 3, 4, RS7, RS8;
SK: multiplexy 1, 2, 3, 4;
AT: multiplexy A, B, D, E, F.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #7 kdy: 17. 02. 2013, 00:50:04 »
Hlavne si vyberte porad, ktery AD skutecne ma. Stopa se vysila porad, ale jen malokdy je aktivne pouzita. Zkuste napr. na Nove Televizni noviny (jen pondeli-patek), Ulici (jen vecer). Na Nove jsou porady s AD vyznaceny v EPG, CT ma (ted cerstve) porady s AD oznacene v programu na internetu.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #8 kdy: 17. 02. 2013, 12:45:56 »
Jak velký datový tok AD v případě jednoho programu v multiplexu zabírá? Je velikost vždy shodná, nebo různá?


Petr Koumar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adio Description - nefunguje?
« Odpověď #9 kdy: 17. 02. 2013, 15:34:32 »
Tak to je zajímavý, že mě ten audio popis při tom Vyprávěj nefungoval a přitom to moje televize očividně podporuje. Je to nějaký divný :(. Schválně zkusím to audio description u pořadu Hráč bez limitu na ČT2. Podle programu by měl ten AD obsahovat. Tak uvidíme. Mě to u toho vyprávěj prostě jen mlčelo, to samý i u externího set-top boxu :(.
Televizor: Samsung UE40EH5000W
DVD přehrávač: LG DVX276
Multimediální centrum: Android TV Box CS918
Klávesnice: Logitech K400r
Reproduktorová soustava: Genius SW-F2.1 355


Tech7

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 419
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2013, 15:45:58 »
Jak velký datový tok AD v případě jednoho programu v multiplexu zabírá? Je velikost vždy shodná, nebo různá?

U všech programů je bitrate stejný
(2013-02-07_20-30-29_NOVA_Ordinace v růžové zahradě 2 (388).mpg)
Audio #2
ID                     : 193 (0xC1)
Format             : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile   : Layer 2
Bit rate mode   : Constant
Bit rate             : 64.0 Kbps
Channel(s)       : 1 channel
Sampling rate   : 48.0 KHz
« Poslední změna: 17. 02. 2013, 15:47:57 od Tech7 »
DVB-T: Intel Core i3-530, TechniSat AirStar2, AVerTV Volar HD Pro
DAB: Iriver B20, Iriver B20, Pure One Mini Series II, Tesco DR1403R-CE


Petr Koumar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adio Description - nefunguje?
« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2013, 16:03:53 »
Jak jsem předpokládal. Žádný audio popis se z mé TV neline >:(.
Televizor: Samsung UE40EH5000W
DVD přehrávač: LG DVX276
Multimediální centrum: Android TV Box CS918
Klávesnice: Logitech K400r
Reproduktorová soustava: Genius SW-F2.1 355


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adiodescription - nefunguje?
« Odpověď #12 kdy: 17. 02. 2013, 16:11:16 »
Jak velký datový tok AD v případě jednoho programu v multiplexu zabírá? Je velikost vždy shodná, nebo různá?

U všech programů je bitrate stejný
(2013-02-07_20-30-29_NOVA_Ordinace v růžové zahradě 2 (388).mpg)
Audio #2
ID                     : 193 (0xC1)
Format             : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile   : Layer 2
Bit rate mode   : Constant
Bit rate             : 64.0 Kbps
Channel(s)       : 1 channel
Sampling rate   : 48.0 KHz

Díky moc za objasnění!  ;)


Petr Koumar

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Adio Description - nefunguje?
« Odpověď #13 kdy: 17. 02. 2013, 16:18:38 »
Mám tuto TV: Philips 32PFL3512D může to být příčinou mého problému i když tam ta funkce očividně je? Stejný výsledek podává i set-top box GoGEN 137 TU.
Televizor: Samsung UE40EH5000W
DVD přehrávač: LG DVX276
Multimediální centrum: Android TV Box CS918
Klávesnice: Logitech K400r
Reproduktorová soustava: Genius SW-F2.1 355


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 079
    • Zobrazit profil
Re:Adio Description - nefunguje?
« Odpověď #14 kdy: 17. 02. 2013, 16:55:47 »
Pokud skutečně AD u nějaké TV nefunguje, ač by podle specifikace měla, bude asi vhodné počkat na nový firmware.
Důvodem je "česká cesta" zpracování AD. U nás se AD stream vysílá s jinou-menší bitrate než hlavní stopa (64/192).
To není obvyklé na větších trzích, kde se vysílá AD se stejnou bitrate, úspora je jen použitím jednokanálového zvuku. U nás se zvolila podstatně menší rychlost, protože v době přípravy byly multiplexy přecpané a televize nechtěly uvolnit prostor z obrazového toku. Navíc uběhla příliš krátká doba, aby výrobci promítli české specifikum do všech modelů všech řad.

(O provedení AD se diskutovalo v http://forum.digizone.cz/index.php?topic=2735.15)
« Poslední změna: 17. 02. 2013, 17:00:26 od Petr Svoboda »