Autor Téma: Příjem rozhlasu, anténa a tuner na FM pásmo, jaká je budoucnost toho to pásma?  (Přečteno 8181 krát)

petrsatik

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Zdravím Vás, mám dotaz.Má smysl kupovat kvalitní FM tuner a kvalitní anténu k tomu pro dálkový příjem? Jak to vypadá s budoucností vysílání v pásmu FM? Nebo už raději koupit tuner pro DAB příjem.FM pásmo úplně zanikne,nebo ne?Díky Petr.

Reklama

• Stálý člen

Michal Kolesa

• Stálý člen
    • ICQ komunikátor - 149413489
    • MSN komunikátor - michal_kolesa@msn.com
    • Zobrazit profil
    • Michal Kolesa - oficiciální osobní webová stránka
myslím, že jo.

Digitální rádia se zatím moc nevyrábí a ani neprodávají
Michal Kolesa 29 let,Invalidní důchodce,Vyučen: elektrikář - silnoproud,Maturita:Strojírenství,Zájmy: Sledování televize se svým ufounkem E.T.

Martin Hájek

• Závislák
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
FM má před sebou ještě dlouhou budoucnost.
Loudness War zabijí hudbu!

petrsatik

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Mám otázku jen jestli má v dnešní době smysl kupovat kvalitní tuner  a investovat do dobré antény a věnovat se DX příjmu FM ,když už bude pomalu končit?Petr.

petrsatik

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Používáte pro DX příjem rozhlasu z velkých vzdáleností předzesilovač u antény? Nebo tyto výsledky dálkového příjmu máte bez zesilovačů ,jen na samotnou anténou.Já bych musel použít svod dlouhý 25metrů od antény UKS 14 ,ale nevím zda to bez zesilovače bude fungovat.Petr.

Reklama

• Stálý člen

dxpetr

• Závislák
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube Kanál
Používáte pro DX příjem rozhlasu z velkých vzdáleností předzesilovač u antény? Nebo tyto výsledky dálkového příjmu máte bez zesilovačů ,jen na samotnou anténou.Já bych musel použít svod dlouhý 25metrů od antény UKS 14 ,ale nevím zda to bez zesilovače bude fungovat.Petr.

25-ti metrovy svod, pokud neni z tkanicky od bot, ma temer zanedbatelny utlum na techto kmitoctech.
Bandscan
http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=3293&usage=D&la=de
http://www.youtube.com/user/DXPETR
Tuner Sony XDR-F1HD  I2C mod
Antény: Korner: FM19.3 horizontal, 2xFM15.12 vertical, DAB 2x YAGI VATEN 14P

dxpetr

• Závislák
    • Zobrazit profil
    • Můj YouTube Kanál
Mám otázku jen jestli má v dnešní době smysl kupovat kvalitní tuner  a investovat do dobré antény a věnovat se DX příjmu FM ,když už bude pomalu končit?Petr.

Je to hobby, kdo má zájem se této činnosti věnovat, musí investovat do přijímací techniky. Zatím v FM pásmu ani zdaleka nic nekončí, naopak, teď to začíná být teprve výzva. Ve éteru je stále těsněji, hladina rušení roste, takže k lovu je třeba mít "nabroušené nástroje". Slušnou anténu už máš, takže je na řadě tuner. Na trhu se nic pořádného už dávno neprodává, takže je třeba zabrousit do inzerce, nebo na aukro a něco vybrat. Například Sony, Marantz, Onkyo z 90-tých let. Poté je třeba přijímač upravit - vybavit jej úzkými MF filtry, bez nich a také bez možnosti přepínání šířky pásma nemá smysl se pokoušet o dx-ing.
Bandscan
http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=3293&usage=D&la=de
http://www.youtube.com/user/DXPETR
Tuner Sony XDR-F1HD  I2C mod
Antény: Korner: FM19.3 horizontal, 2xFM15.12 vertical, DAB 2x YAGI VATEN 14P

petrsatik

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
Zdravím,pořídil jsem k této anténě tuner z Německa Onkyo T 4970 je jak nový i s filtry.Tak nevím jestli to už v dnešní době DAB nejsou vyhozené peníze? Petr.

Martin B.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
FM DXing je koníček jako každý jiný a do něj (stejně jako do každého jiného koníčka) je třeba investic. Pokud toho litujete a neustále o tom přemýšlíte, neměl jste si ten přijímač pořizovat... nemusíte ani chodit nakupovat jídlo, protože zítra Vás na přechodu může smést auto, nebo Vám na barák může spadnout letadlo atd.. - tudíž dnešní nákup potravin je už zbytečná investice...

já se ve svém poměrně hodně mladém věku s velikým nadšením věnuji AM DXingu velmi vzdálených stanic z celého světa na středních, krátkých a dlouhých vlnách a také nelituji investic do tohoto koníčku... přestože se neustále objevují chytrolíni, kteří tvrdí, že už to chcíplo - jako prohlásil jeden hudebník z ML. že je to nemoderní atd... prostě vím že to není pravda a že i tato pásma procházejí určitým vývoje, že se to pomalu posouvá od velkých stanic k menším, tématickým, náboženským, úzce zaměřeným, pirátským atd...  ano možná za 25 let až mi bude padesát budu chytat jen stanice z rozvojových zemí, nebo jenom evropské pirátské stanice - možná se tato pásma otevřou všem a nebude na ně třeba licence... nebo v nich bude jen vysílání radioamatérů, možná v nich bude jenom DRM, nebo úplně jiný systém, který příjde... ale i to mě bude bavit...

Pokud Vás zajímá VKV - FM tak s chutí do toho! je to hezký koníček... určitě budete mít co chytat, i kdyby to jednou měli být také "jenom" FM piráti, nebo nadšenci... ale nenechte si zkazit radost různými odhady a proroctvími o tom co bude, nebo jak se vše vyvine, to s určitostí neví nikdo.
« Poslední změna: 09. 02. 2013, 12:38:51 od Martin B. »

Antonín Roll

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
........ - jako prohlásil jeden hudebník z ML. že je to nemoderní atd...
Kdo to byl? :-)

Pokud bych se podruhé rozhodoval zda do DX FM, šel bych do toho znova.

Tuner: Sony XDR-F1HD  I2C mod, Sony ST-SB 920 QS, Tecsun PL 380, Uniden BCT15X
Anténa: Anténa Korner FM19.3
http://www.fmlist.org/fi_bs_public_i.php?omid=2519&usage=D&la=de