Autor Téma: Audio Description v DVB-T  (Přečteno 9863 krát)

Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Audio Description v DVB-T
« kdy: 06. 02. 2013, 18:41:03 »
Nova, Prima Family a Barrandov přidaly další tok zvuku pro Audio Description.
Nyní v DVB-T v multiplexu 2, ne však v DVB-S. Na satelitu je jen u ČT1, ČT1 JM, ČT1 SM a ČT2.


Program Number: 513
PCR on PID 101 (0x0065)
PMT Version: 3
Service name:  NOVA
Stream Type: 0x02 MPEG-2 Video     Elementary Stream PID 101 (0x0065)
Stream Type: 0x03 MPEG-1 Audio     Elementary Stream PID 111 (0x006f)
Stream Type: 0x03 MPEG-1 Audio     Elementary Stream PID 112 (0x0070)
Stream Type: 0x06 Teletext/VBI     Elementary Stream PID 121 (0x0079)

Elementary Stream PID 111 (0x006f) MPEG-1 Audio
MPEG1 Audio: Bitrate 192 Kbps Sample Rate 48 KHz
MPEG1 Audio: Layer II Mode Stereo
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: CZE
 Audio type: undefined


Elementary Stream PID 112 (0x0070) MPEG-1 Audio
MPEG1 Audio: Bitrate 64 Kbps Sample Rate 48 KHz
MPEG1 Audio: Layer II Mode Single Channel
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: CZE
 Audio type: visual impaired commentary




Program Number: 773
PCR on PID 601 (0x0259)
PMT Version: 3
Service name: Prima family

Stream Type: 0x02 MPEG-2 Video    Elementary Stream PID 601 (0x0259)
Stream Type: 0x03 MPEG-1 Audio    Elementary Stream PID 611 (0x0263)
Stream Type: 0x03 MPEG-1 Audio    Elementary Stream PID 612 (0x0264)
Stream Type: 0x06 Teletext/VBI      Elementary Stream PID 621 (0x026d)

Elementary Stream PID 611 (0x0263) MPEG-1 Audio
MPEG1 Audio: Bitrate 192 Kbps Sample Rate 48 KHz
MPEG1 Audio: Layer II Mode Stereo
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: CZE
 Audio type: undefined


Elementary Stream PID 612 (0x0264) MPEG-1 Audio
MPEG1 Audio: Bitrate 64 Kbps Sample Rate 48 KHz
MPEG1 Audio: Layer II Mode Single Channel
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: CZE
 Audio type: visual impaired commentary
« Poslední změna: 08. 02. 2013, 12:01:39 od Petr Svoboda »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
první pořady s Audio Description
« Odpověď #1 kdy: 07. 02. 2013, 18:49:49 »
První pořad s AD běží, tv přijímá a dekóduje dobře. Zatím je nesnadné hodnotit kvalitu. Mužský komentář je srozumitelný, poměrně častý ve srovnání s Vyprávěj na ČT před několika týdny. Komentář občas spěchá, když je obsažnější a musí se vejít do omezeného prostoru mezi dialogy postav v ději (aby je nerušil). Jsem zvědav, jaké budou další ohlášené pořady, zejména zpravodajské.

http://www.digizone.cz/clanky/nova-zacala-testovat-audio-popisky-pro-nevidome-stejne-jako-ceska-televize/  Prvním pořadem, který naplno doplní zvukovými popisky, bude tento čtvrtek podvečerní seriál Ulice. Týž den pak budou následovat Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí a seriál Ordinace v růžové zahradě 2. “Pravidelně budou kromě těchto pořadů audiodeskripci obsahovat také epizody seriálu Gympl s (r)učením omezeným,” dodala Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.


Zajímavé jsou doprovodné zvuky komentátora, hlavně otáčení listů papíru. Frkání je ovšem kouzelné!  :)
Při zprávách se sem tam ozvou i ruchy (výkřiky) ze studia, někdy úsměvné.
« Poslední změna: 07. 02. 2013, 20:20:20 od Petr Svoboda »


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
jak na doplňkový zvuk pro zrakově postižené?
« Odpověď #2 kdy: 07. 02. 2013, 19:55:20 »
Příklad, jak může být zpracování zvukové stopy pro zrakově postižené provedeno v televizoru:

Doprovodný zvukový popis je třeba zapnout v menu Zvuk v položce Audio Description.
Zapnutí je doprovázeno i možností nastavit poměr mezi běžným zvukem a audiopopisem.

Nastavení 50 je pro vyvážený zvuk obou stop, nastavení 100 dost zvýrazní audiopopis vůči běžnému zvuku.

Pro úplné vypnutí nestačí pouze přepnout na stopu "Česky", je třeba v menu televizoru vypnout audiopopis.


Zvuková stopa pro zrakově postižené je vysílána jako samostatná a příslušným tlačítkem (NICAM,  I/II/DUAL,…) na ni lze přepnout, zobrazuje se např. jako Česky [V.I.]. Většinou je tam jen ticho.

Pokud někdo má u televize jiný postup práce s audiopopisem, prosím doplňte.
« Poslední změna: 07. 02. 2013, 20:09:01 od Petr Svoboda »


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T (ne v DVB-S)
« Odpověď #3 kdy: 07. 02. 2013, 20:29:48 »
podotýkám, že audiopopis NENÍ vysílán v DVB-S, i když v jeho EPG je u Novy uvedeno: „Pořad je opatřen audiodeskripcí (AD)“. Zvuková stopa není na TP přítomna.
Asi by bylo vhodné, časem oddělit EPG pro pozemní a satelitní cestu. Nebo změnit text na: „Pořad je opatřen v DVB-T audiodeskripcí (AD)“. Naproti tomu, informace v běžícím textu je v pořádku.
Stav v kabelu mi není znám, doplňte, kdo víte.
« Poslední změna: 07. 02. 2013, 20:36:08 od Petr Svoboda »


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #4 kdy: 07. 02. 2013, 20:47:28 »
U Novy v DVB-T muxu UPC je také AD přítomno.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #5 kdy: 07. 02. 2013, 21:50:35 »
Podle jakého příznaku TV pozná, že se jedná o AD a ne o jednu z dalších zvukových stop? Podle tohoto? Audio type: visual impaired commentary


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2013, 22:05:12 »
Ta audio stopa navíc na satu u ČT1 a ČT2 je AD?
Loudness War zabijí hudbu!


arabckkv

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #7 kdy: 08. 02. 2013, 01:56:46 »
V posledních dnech, po spouštění AD se objevují na některých přístrojích, hlavně starších STB /např. Kaon/ problémy s identifikací jednotlivých zvukových stop. Při přepnutí na program bez AD a zpět nutno pokaždé znovu nastavit správnou zvukovou stopu.Hlavně na CT1, CT2. Zatím jediné co jsem odpozoroval je , že tam kde se zobrazí cze a číslo, problém není ale kde přístroj píše jen 2 x cze problém je. Setkal se někdo s tímto problémem a zkoušel co s tím ? Boxy používá spousta starých lidí a hledat stále dokola tlačítko audio, často důkladně ukryté je problém.


s.s.rock

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 473
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #8 kdy: 08. 02. 2013, 07:50:09 »
Mám takoví problém, na svém STB po zmacknuti tlačítka audio vidím u programu, CT1, nova a prima family, 2 zvukové stopy, jedna je normální a druhá jak se domnívám audio description ale kdyz tuto druhou stopou zapnu je telka uplne bez zvuku, nevíte kde muze byt chyba?


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #9 kdy: 08. 02. 2013, 07:51:47 »
Ta audio stopa navíc na satu u ČT1 a ČT2 je AD?

Ano.
Například u ČT1:

Program Number: 8003
PCR on PID 162 (0x00a2)
PMT Version: 28
Service name: CT 1
Elementary Stream PID 88 (0x0058) MPEG-2 Audio
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: cze
 Audio type: undefined
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 02 
Elementary Stream PID 91 (0x005b) MPEG-2 Audio
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: qaa
 Audio type: undefined
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 04   

Elementary Stream PID 98 (0x0062) MPEG-2 Audio
Descriptor: Audio Stream Descriptor
 Free format flag: False
 Layer: 2
 Variable rate audio indicator: False
Descriptor: ISO639 Language Descriptor
 Language: cze
 Audio type: visual impaired commentary
Descriptor: Stream Identifier Descriptor
 07 


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 075
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #10 kdy: 08. 02. 2013, 07:53:31 »
Mám takoví problém, na svém STB po zmacknuti tlačítka audio vidím u programu, CT1, nova a prima family, 2 zvukové stopy, jedna je normální a druhá jak se domnívám audio description ale kdyz tuto druhou stopou zapnu je telka uplne bez zvuku, nevíte kde muze byt chyba?
Žádná chyba, máš to správně.
http://forum.digizone.cz/index.php?topic=2735.msg38794#msg38794


Speedy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #11 kdy: 08. 02. 2013, 09:52:58 »
Televize Sencor si po přidání AD taky nerozuměla se zvukem. Po nové prohledání MUXů už si našla zvukovou stopu správnou a zvuk funguje. Doporučuji ostatním - proladit.

Druhá televize Hyundai i se spuštěným AD v menu žádný doprovod nepřehrává. Nevím proč.

http://www.nahrejto.cz/pics/e950d5d662b5a24935661c52f388cbf5.jpg


GliderMan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #12 kdy: 08. 02. 2013, 10:09:38 »
Tak to je dobrý, druhou zvukovou stopu s původním zněním nikdo vysílat nechtěl a u Audio desc. to najednou jde. Vím, že to je jen 64 kb/s, ale stejně.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #13 kdy: 08. 02. 2013, 10:59:15 »
Musim rict, ze Nove se premiera AD povedla. Tedy rozhodne lip nez CT s Vypravej, kde bylo 20 minut ticho. U Televiznich novin slo temer vyhradne o precteni titulku - jmena "mluvici hlavy" na obrazovce. Realizace korektni i kdyz prinos si netroufam hodnotit. U Ordinace se to Nove povedlo. Takhle nejak si predstavuju ze to ma fungovat. Jasne, byly obcas slyset ruchy ze studia nebo prereky v komentarich, ale to jsou jen kosmeticke a usmevne detaily.


s.s.rock

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 473
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Audio Description v DVB-T
« Odpověď #14 kdy: 08. 02. 2013, 11:03:19 »
Mám takoví problém, na svém STB po zmacknuti tlačítka audio vidím u programu, CT1, nova a prima family, 2 zvukové stopy, jedna je normální a druhá jak se domnívám audio description ale kdyz tuto druhou stopou zapnu je telka uplne bez zvuku, nevíte kde muze byt chyba?
Žádná chyba, máš to správně.
http://forum.digizone.cz/index.php?topic=2735.msg38794#msg38794
To nějak nechapu, jak to muzu mít správné kdyz to nic neprehrava??? Asi jsem natvrdlej ale pokud to nemá hrát na co to tam je? Nikde v menu jsem žádné nastavení AD nenašel. :-( Zkoušel jsem ještě proladit muxy a nic, pořád ticho.