ešte raz si prečítaj čo som napísal... Nepísal som o tom, že niekde NEJDE satelit. Písal som o tom, že nie každý CHCE (mať parabolu na baráku), alebo MOŽE (mať parabolu na baráku). Nehovoriac o potrebe PRESNÉHO nastavenia paraboly (viem že okrem paraboly sa sat. dá prijímať aj inými anténami, ale toto vybavenie má minimum užívateľov). Napr. môj svokor zoberie anténu a pre príjem českých muxov ju postaví do jednoho rohu obývačky. A keď chce pozerať SK, tak ju dá do druhého rohu.... Skús to urobiť s parabolou.
Klasický príklad: majiteľ domu odmieta povoliť inštaláciu satelitnej antény na fasádu, alebo strechu. Je jedno aký je dôvod - teda či ide o pamiatkovo chránený objekt, alebo nechce poškodiť fasádu a strechu - tu sa dostáva do rozporu právo na informácie a ochrana súkromného vlastníctva s tým, že majiteľ argumentuje, že v dome je dostupná káblovka, IPTV a DVB-T - takže nájomník môže svoje právo na informácie využiť inak dostupným spôsobom, alebos a odsťahovať. Alebo je byt v paneláku (zástavba typu čínsky múr) otočený na sever a umiestnenie antény na strechu spoločenstvo vlastníkov odmieta (alebo majiteľ nechce riskovať že mu parabola zo strechy zmizne) a susedia z južnej strany odmietajú povoliť umiestnenie antény na svoje okná....
Okrem toho TV Lux je v plustelke umiestnená presne z rovnakého dôvodu ako programy ČT (a z rovnakého dôvodu, prečo Skylink poskytoval programy "zadarmo") - keď už si zákazník kúpi prijímač / kartu na dekódovanie týchto troch programov, je určitá šanca, že si zaplatí aj platenú ponuku. Naviac tým, že prijímače umožňujú nielen DVB-T/MPEG4, ale aj DVB-T2 príjem, Towercom vie presne koľko zákazníkov DVB-T je schopných sledovať programy v DVB-T/MPEG4 a DVB-T2 a podľa toho sa môže rozhodnúť kedy prekloí programy v DVB-T z MPEG2 do MPEG4 a následne do DVB-T2.