Konec dobrý, všechno dobré.
Sice má u nás 57 asi o 2dB nižší úroveň než 55 a 56, ale to už není podstatné, hlavně že to jede. Konečně budu moci sundat anténu na Kamzík a mít volnou pozici na nové multiplexy z Brna, které doufám brzy přijdou.
2 dB je v rozsahu chyby měření (otázka ale hlavně je, jaké je použito měřidlo, že) a časového kolísání, zvláště pokud jde o vzdálený příjem.
S tím by se dalo souhlasit, pokud by se nejednalo o tři sousední kmitočty měřené současně. Já svým měřákům věřím.
To je samozřejmě zcela irelevantní, jelikož každý kmitočet ma jiné vlastnosti šíření.
Víra je vždy slepá
Víra ano, ale zde jsme v technice, i když v anténařině si dokáži představit v podstatě cokoli.
Musím přiznat, že se mi večer nechtělo na střechu, takže měření proběhlo až na měřícím bodě u jedné z TV, takže tam může být určitý vliv sloučení a rozvodů. Nic to ale nemění na tom, že 57 je na vstupu do TV o něco slabší, ale zase má lepší chybovost. Detailní rozbor nechávám na víkend.
Tak jsem zpět na téma víra.
Málem mě to sfouklo, ale změřil jsem signál z antény 2060 na VJ. Opravdu měla 57 o 3dB nižší úroveň než 55. Pro jistotu jsem vzal ještě měřící anténu TA12 a kupodivu z ní byly všechny tři multiplexy úrovňově naprosto shodné.
Z čehož plyne, že David měl pravdu jako většinou a já vlastně také, protože i nadále mohu věřit svým přístrojům.
Jen tak na okraj, chybovost měla 57 nejlepší, na rozdíl od 56, kterou ruší vlastní SFN a 55, kterou tady ruší Jauerling.