Pane Tomko, velmi si vážím Vašeho náhledu na uvedenou problematiku. Jen víc takových.
Generalizace jsou vždy věcí ošemetnou, ale je bohužel pravda, že v ČR je situace jaká je.
V 90 % novostaveb tahají datové a koaxiální rozvody "elektrikáři". Vždy, když někam přijdu a ptám se na existující/neexistující rozvody v domě, majitel odvětí většinou dvě věci: buď, že to už natahali elektrikáři, a nebo že to natahají. V tom případě je ještě záchrana vnutit jim alespoň slušné kabely a zásuvky, a nebo ideálně jim vnutit kabely a zásuvky si pak dodělat.
Nejlepší případy jsou aktivní majitelé, kteří mají na celé věci zájem a jde jim o kvalitu. Ti si většinou najmou schopné elektrikáře, a s nimi je prostřednictvím majitele dohoda dobrá. Pak si velmi rád nechám kabely roztahat a připravit, protože mi to ulehčí práci. Oni mají lepší kšeft, já mám méně práce, kabely jim dodám a jsou tedy kvalitní a zásuvky si pak namontuji sám.
Stejně tak existují elektrikáři, kteří natahají slušné kabely sami od sebe, ale to jsou bohužel naprosto raritní případy.
V naprosté většině, kdy elektrikáři tahají koaxiální nebo datové rozvody, použijí ty nejlevnější kabely. Typicky koax RG6U, a ten samozřejmě vytahají i na střechu. Jak známo, tento kabel po pěti až šesti letech na střeše naprosto shnije, popraská plášť a do kabelu se dostane vlhkost. Dále jsou známé špatné vlastnosti toho kabelu (útlum, stínení atd.).
Když je dům s normální taškovou střechou, prostě se to vymění a dá se tam kvalitní kabel s PE pláštěm. Jenže v mnohých případech mají lidé ty kabely bez možnosti výměny, třeba je plechová střecha, stožár ve zdi, kabely stožárem a zasekané do zdi a co pak? V mém případě si musel daný majitel nechat udělat do střechy vedle stožáru průchodku, pak provrtat strop, vyříznout tam díru v sádrokartonu a protahat takto nové kabely, protože ty RG6U už byly po pěti letech v takovém stavu, že už to nešlo dál.
Stejně tak kolikrát elektrikáři řeší rovnou i antény - typicky dají na půdu nebo střechu polské síto se zesilovačem, protože to prodávají v Bauhausu a nebo v Datartu. Zažil jsem dost případů, kdy třeba lidé chtěli satelitní příjem a jako důvod uvedli třeba i to, že ta "digitální televize kostičkuje". A vůbec jim nedošlo, že by to mohlo být nevhodnou anténou, protože "tu jim dělali před půl rokem, a je úplně nová" (takže to samozřejmě svalovali na nekvalitní signál a nebo na digitální TV obecně).
O prasárnách typu "rozbočovače formou průběžné zásuvky" a podobně už jsme tu pak psali víc než dost.
Takže je mi opravdu líto (a často mě štve), že se velká část elektrikářů takto chová, ale je to realita. A tím víc si vážím těch slušných, kteří takovéto prasárny nedělají a nesnaží se o kšeft za každou cenu.