Autor Téma: Síla & kvalita signálu DVB-T  (Přečteno 176663 krát)

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Síla & kvalita signálu DVB-T
« Odpověď #75 kdy: 09. 12. 2015, 13:19:15 »
Je pekne jak to tu rozebirate.
Za sebe muzu rict, ze o verohodnosti popisu miloslava hercika mam pochybnosti a tomu ze by nekdo z CTU pri reseni ruseni LTE doporucil namontovat sirokopasmovy zesilovac 45 dB do anteny proste neverim.

Reklama

• Stálý člen

272930370

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 09. 12. 2015, 13:26:21 »
Tazatel přece uvádí, že ČTÚ žádné rušení nezjistil, takže o jakém LTE je řeč? To už je snad nějaký stihomam, za vším a všude vidět LTE (myšleno obecně dle diskuzí).

miloslav hercik

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 09. 12. 2015, 16:12:56 »
Pánové, když Vám něco funguje a najednou to fungovat přestane, tak je samořejmé, že hledáte příčinu a první co mi napadlo bylo několikáte zmínění v televizi o možnosti obrátit se na ČTU. Neudělal jsem nic víc, než že jsem jim napsal dopis, ve kterém jsem závadu popsal. To, že se u mě jeden den objevili byla jejich záležitost. Jejich vyjádření bylo " signál rušen není, je sice slabí, ale silnější zesilovač by to vyřešil"! TO vše.

erteple2

• Host
« Odpověď #78 kdy: 09. 12. 2015, 17:48:24 »
Obávám se že nevyřešil. Ba naopak slabší by mohl být lepší a hlavně kdyby byl zakoupen selektivní, né nějakej širokopásmovej SWA šunt pro polské síto. Sílu a kvalitu signálu daného muxu musíš co nejvíc nahnat na samotné anténě - takže postupuj dle rad p.Džubeje. Pokud netušíš o čem to je, opravdu si radši zavolej někoho kdo ví o čem to je.  ;) Silnější zesilovače ti vážně nic nevykouzlí, max tak ještě silnější zarušení.  :D Ty SWA jsou nepoužitelný všechny - to zesiluje všechno z okolí. Radši si anténu předělej na pasiv, použij filtry, propusti, kanálové zesilovače anténu umístit dle p.Džubeje a budeš mít mnohem větší jistotu že si nezesiluješ rušičky z okolí. (nemusí to být pouze LTE)

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: 09. 12. 2015, 18:16:52 »
Dobrý den, děkuji Vám za rady budu se muset rozhodnout jak dál.Jinak ten Klínovec chytám opravdu již několik let, začalo to kanálem 55 a teď v době digitalizace přijímám ty kanály co uvádíte.Doposavad to běželo bez problému, ale jak už jsem psal před 3mi možná 4mi měsíci se začal občas rozpadat obraz trvalo to chvilku a zase naskočil a pak nevím přesně kdy začal signál ůplně odcházet. Proto jsem hledal nejdříve chybu někde v zařízení, až posléze mi došlo, že by to mohlo být s uvedením LTE stanic do provozu. Proto jsem si pozval pracovníky z TÚ a ti mi signál proměřili. Jak už jsem psal signál neni silný, ale vhodným zesílením je možné ho přijímat. Jinak nezjistili, že by signál byl něčím rušen.Děkuji .
Nehledejte v tom vědu, napsal jste to sám: "...signál neni silný, ale VHODNÝM zesílením je možné ho přijímat. A to je ten kámen úrazu. Vhodné zesílení poskytne především vhodná anténa na vhodné kanály umístěná vhodně venku a pokud nebude stačit, tak vhodný zesilovač na vhodné kanály. Problém je, že všechny tyto "vhodnosti" určí pouze znalý anténář s měřící technikou na základě měření a vyhodnocení. Po internetu to nikdo nikdy neporadí (když už někdo něco plácá tak jen "radí", takže je to na dvě věci). Zavolejte někoho kdo tomu rozumí, pokud trávíte tolik času vypisováním a experimentováním, není lepší ten čas "zabít" vyděláváním peněz a za ty si pozvat toho odborníka?
« Poslední změna: 09. 12. 2015, 22:20:53 od David Kříž »

Reklama

• Stálý člen

THresil

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 17. 12. 2015, 22:04:04 »
Zdravím všechny,
možná jsem mimo vlákno, ale myslím, že má otázka by mohla jít i sem...

Začal jsem nedávno chytat na plzeňské síto s direktory kanál 41 z Uherského Hradiště. Jsem v místě, kde tento signál dost kolísá, ale výpadky jsou minimální (párkrát do dne). Mám zesilovač od Terozu 30 dB přímo v anténní krabičce, pak jdu přes kanálovou propust (41. kanál) dna dvouvstupový hybridní slučovač (kde mám zapojenou na druhý vstup druhou anténu) do slučovače (na vstup REST), druhý kanálový vstup slučovače je zapojen na třetí anténu a to vše je prohnáno ještě přes předzesilovač a zesilovač. Celé je to celkem vyvážené, ale věřím, že dost technikům se mé řešení moc líbit nebude... Ale vše funguje, kanály se vzájemně nijak neovlivňují (snad jen, že při přepínání muxů dojde občas ke krátkodobému zakostičkování, ale pro dlouhodobé sledování problém žádný na žádném kanálu není), aspoň ne nijak zásadně...

Konečně se dostávám k mé otázce...
Je možné, že díky zvolenému zapojení může docházet z muxu RS 7 (signál ze síta) k takovému jakoby "rozostřování" obrazu při rychlých s zároveň blízkých scénách - situacích?
Na RS 7 jsou 3 HD programy a sranda je, že u nějakého pořadu takové jakoby rozostření, když jsou postavy blízko a třeba rychle pohybují rukama zaznamenávám a u jiného pořadu při podobné situaci je vše bez problémů. U programu Retro a KinoSvět se nic takového neděje, takže si myslím, že to nemůže způsobovat ani zesilovač, ani koax. a ani nic podobného...
Kde tedy může být problém? Dělá to televize, STB nebo co?
Podle mě u digitálu je buď signál slabý a tím dochází ke kostičkám - rozpadu signálu, nebo je přebuzený a pak STB také kostičkuje nebo nic nezobrazí, protože tuner nedokáže tak silný signál zpracovat... Pokud je ale úroveň signálu něco mezi těmito dvěma limitními stavy a obraz je na tomto a i na dalších kanálech stabilní (k žádným výpadkům/kostičkám/trhání obrazu apod. nedochází), tak by nikde problém na elektrické straně neměl nastat, ne?
Takže by samotné zapojení nemělo ovlivňovat ani samotný obraz, nebo je to jinak?
Může třeba zesilovač nebo oscilace z antén/y způsobovat takové "rozostřování"?

Díky za názory...  :)

PS:
Ještě doplním, že třeba teď u ČT 1 HD - vysílaný je pořad Světáci se žádné takové "rozostření" neděje (obraz je krásně plynulý a nekostičkuje, žádné fragmenty, prostě vše tak, jak to má být), ale např. u Hříšní lidé města pražského dochází i k neplynulému přehrávání (jako kdyby byl obraz špatně synchronizován s televizí) a hlavně k tomu "rozostřování" při rychlých a blízkých pohybech...
Nenapadá mě jiná příčina, než že je problém na straně vysílání...
« Poslední změna: 17. 12. 2015, 22:31:33 od THresil »

Wolfgang Wolf

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 17. 12. 2015, 22:50:05 »

Podle mě u digitálu je buď signál slabý a tím dochází ke kostičkám - rozpadu signálu, nebo je přebuzený a pak STB také kostičkuje nebo nic nezobrazí, protože tuner nedokáže tak silný signál zpracovat... Pokud je ale úroveň signálu něco mezi těmito dvěma limitními stavy a obraz je na tomto a i na dalších kanálech stabilní (k žádným výpadkům/kostičkám/trhání obrazu apod. nedochází), tak by nikde problém na elektrické straně neměl nastat, ne?
Takže by samotné zapojení nemělo ovlivňovat ani samotný obraz, nebo je to jinak?
Odpověď je jednoduchá, změřit. Jinak kde je problém nezjistíte, protože teoreticky to může být všude tam-kde to uvádíte.
Honda Enduro Team

THresil

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 17. 12. 2015, 22:59:31 »
Wolfgang Wolf: S tím měřením souhlasím, ale proč to dělá jen u některých pořadů//filmů??
Rozlišení by mělo být konstantní a datový tok se pohybuje v určitých mezích po celý vysílací den, takže ani tam by neměla být významná odchylka. Takže si myslím, že měření mně v tomto případě moc neukáže...

David Kříž

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 17. 12. 2015, 23:51:42 »
ANO

NENASTANE

NEOVLIVŇUJE

NEMŮŽE

Díky za názory...
NENÍ ZAČ :)

Odkud jste?

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 18. 12. 2015, 00:44:11 »
...
Je možné, že díky zvolenému zapojení může docházet z muxu RS 7 (signál ze síta) k takovému jakoby "rozostřování" obrazu při rychlých s zároveň blízkých scénách - situacích?
Na RS 7 jsou 3 HD programy a sranda je, že u nějakého pořadu takové jakoby rozostření, když jsou postavy blízko a třeba rychle pohybují rukama zaznamenávám a u jiného pořadu při podobné situaci je vše bez problémů.
...
Pokud myslite takovyto mzikovy rozpad obrazu pred strihem dynamicke sceny, tak problem neni u vas.

Horal

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 18. 12. 2015, 00:55:10 »
ivovi,
není to na 100% pravda. Mám doma 3 TV malý 51cm lcd Hundai, 82cm LG a 104cm panáka, na zásuvkách je u RS7 signál 65dBuV a chybovost před korekcí min E-4 (spíše-5) po koekci E-8.  Přesto občas u panáka docházelo k zásekům, které jsem vyřešil vložením útlumáku -6dB. Od té doby (1,5 roku) nemám problém.
Jinak ale je mi známo, které "kazy" ve vysílání máte na mysli. Ona situace nemusí být až tak jednoznačná.

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 18. 12. 2015, 01:09:17 »
Verim, ale vypadaly ty "zaseky" tak jak popisuje THresil "rozostrovani obrazu"? A dalsi detaily co popisuje THresil taky platily? Nektery porad ano nektery ne, problem CT HD ano ale Retro a Kinosvet ne...

THresil

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 18. 12. 2015, 07:00:34 »
David Kříž: Děkuji Vám a jsem rád, že v tomto tématu jsem položil konkrétní otázky a dostal na ně konkrétní odpovědi...  ;)

Bohužel to vypadá na to, že to dělá televize, protože u stejného filmu to dělá jak u přehrávání přes STB, tak přes tuner televize. jen nechápu to, proč se to děje jen u nějakých pořadů/filmů a u jiných zase ne.

Co tam může být jinak? Oba filmy, které jsem porovnával a tady uvedl jsou staré - černobílé a digitálně vyčištěné, tak proč to u jednoho dělá a u druhého ne?

THresil

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 18. 12. 2015, 07:07:58 »
ivovi: Není to při nebo před střihy. Je to prostě během pohybu, který by měl být plynulý a třeba i plynulý je, ale prostě dojde k zobrazení toho pohybu jakoby "sekaně". Dalo by se to přirovnat menšímu počtu snímkování. Např., že by vysílání nemělo 25 snímků/s, ale třeba 20 snímků/s...
Nevím, jak bych to lépe popsal, snad jen, že bych někdy zkusil využít funkci time shift a obrázek pak dal sem. Nebo ještě zkusit nahrávání přes PVR, to mě nenapadlo... Jestli to bude i tak nahráno a při přehrávání přes PC to bude vypadat stejně nebo je to jen tak zobrazeno na televizi. Tím by bylo asi vhodné začít...

THresil

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 18. 12. 2015, 07:11:45 »
Horal: Útlumový článek mám, dokonce regulovatelný, takže i to bych mohl zkusit... Pak dám vědět, jak to laborování dopadlo.