reklama

Autor Téma: Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?  (Přečteno 4417 krát)

kuk2

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« kdy: 15. 01. 2013, 13:31:22 »
Vždycky jsem si chtěl koupit Panasonic plazmu kuli obrazové kvalitě, ale přímo mě šokoval rozpad obrazu ve scénách s náhlým rychlým pohybem či švenkem kamery. Při prudkém pohybu se např. plocha na tváři herce rozpadne do shluku velmi ošklivých teček v prapodivných růžovo-zeleno-žluto-černého barevách, ale v momentě zastavení pohybu se vše okamžitě vrátí do normálu a je jak má být. Děje se to u terestriálního HD vysílání. Dlouho sem tomu nemoh uvěřit až nakonec jsem v nějaké diskuzi na Tv freak narazil na pojem 50Hz bug. Nejedná se o žádný motion blur ani komprimační artefakty zdrojového materiálu.

zde  to trochu rozebírají
http://www.avforums.com/forums/plasma-tvs/1622359-50-hz-bug-recorded.html
« Poslední změna: 15. 01. 2013, 13:33:22 od kuk2 »
samsung UE40EH5450 _ UPC kabel

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #1 kdy: 15. 01. 2013, 14:22:19 »
Mám plazmu 4.5r/100hz 25p/panas.,ale nic takového nevidím a 50hz jsem zkoušel,zde bych podezíral datový tok,jako laik si víc nedovolím ! :(
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #2 kdy: 15. 01. 2013, 14:30:43 »
..Děje se to u terestriálního HD vysílání...
Jenom opravím. Děje se tak u jakéhokoliv 50Hz zdroje, nejen z vysílání.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2013, 14:43:53 »
Mám plazmu 4.5r/100hz 25p/panas.,ale nic takového nevidím a 50hz jsem zkoušel,zde bych podezíral datový tok,jako laik si víc nedovolím ! :(
Problém se začal ve velkém objevovat pouze u Panasoniců s nástupem 3D, tedy od typu VT20, kdy změnili způsob řízení obrazovky. Vaše plazma je zjevně starší. S datovým tokem to nijak nesouvisí, jde o chybu vzniklou kombinací 100Hz zobrazení 50Hz signálu a převodu na jednotlivé subsnímky, které plazma k zobrazení používá (600Hz).


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #4 kdy: 15. 01. 2013, 15:38:12 »
To mi hlava nebere,právě kvůli tomu by tam mělo být těch 600hz,aby nedocházelo k pixaci a zpomalení,nebo se mýlím ? 8)
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #5 kdy: 15. 01. 2013, 15:46:01 »
To mi hlava nebere,právě kvůli tomu by tam mělo být těch 600hz,aby nedocházelo k pixaci a zpomalení,nebo se mýlím ? 8)
Mýlíte se. 600Hz je tam kvůli tomu, jak plazma zobrazuje, zároveň to ale marketingově vypadá hezky.


spyko

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 573
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #6 kdy: 15. 01. 2013, 16:32:44 »
No tak to mám pěknou díru ve vědomostech,ikdyž už jak to zvedli na 200hz mi bylo divný,že lidské oko to stejně nevezme,matně si pamatuji,že při koupi px80 se chlubili idealním poměrem 100hz-25p,děkuji za vysvětlení ! ;D
Manhattan/optibox aligátor/,AL85,Moteck 2100a,Bensat 120 hd,Panasonic 42PX80,philips 5680,180D


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #7 kdy: 15. 01. 2013, 17:11:03 »
No tak to mám pěknou díru ve vědomostech,ikdyž už jak to zvedli na 200hz mi bylo divný,že lidské oko to stejně nevezme,matně si pamatuji,že při koupi px80 se chlubili idealním poměrem 100hz-25p,děkuji za vysvětlení ! ;D
Tady se totiž pletou dva v podstatě nesouvisející algoritmy.
- Jednak se používá zvyšování počtu zobrazených snímků pomocí interpolace pro dojem plynulejšího pohybu a u LCD i ostřejšího zobrazení. Užitečná hodnota je kolem 100 snímků. U plazem se často používá jen několikanásobné zobrazení toho samého snímku (25 nebo 50 na 100) kvůli potlačení blikání.
- Pouze u plazmy se jeden takto vzniklý snímek zobrazuje kombinací více subsnímků - plazma totiž neumí zobrazit libovolnou hodnotu jasu pixelu, takže se používá PWM - jas pixelu pro daný snímek se tak získá jako průměr více "bliknutí"  - to je těch 400 nebo 600Hz.
A následně se přidal marketing, který začal různá čísla kombinovat podle hesla čím vyšší, tím lepší. I u LCD tak lze vidět 800Hz, což je ovšem kombinace interpolace a blikání podsvícení.


kuk2

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #8 kdy: 17. 01. 2013, 08:31:50 »
Problém se začal ve velkém objevovat pouze u Panasoniců s nástupem 3D, tedy od typu VT20, kdy změnili způsob řízení obrazovky. Vaše plazma je zjevně starší. S datovým tokem to nijak nesouvisí, jde o chybu vzniklou kombinací 100Hz zobrazení 50Hz signálu a převodu na jednotlivé subsnímky, které plazma k zobrazení používá (600Hz).

Ja to pozoruji u dvou plazem a ani jedna není 3D. (doplnim později)
Tento problem trvá už několik let a Panasonic se snad za celou dobu k tomu oficiálně nevyjádřil. Asi je pro ně Evropa příliš malý rybník.
Co mi taky hodně vadí je výrazné skokové zobrazení odstínů na větších plochách barevných přechodů - solarizace, a to jak z Tv vysílání tak přimo z nekomprimovaného videosignálu. Zřejmě výsledek dosti špatného ditheringu. Na LCD TV to nepozoruji žádný problém.

Mimochodem ten marketing v tom dělá lidem děsnej guláš. Když jsem si kupoval LCD TV tak jsem zjistil že v reálu existujou jenom 2 modely - 50Hz a snad 200Hz, všechny ostatní Hertzy mezi a nad tím jsou dotvořeny jen kombinací poblikávání podsvětlovacých ledek a obrazu. Tak si výrobce vytvoří škálů modelů se závratným cenovým rozdílem i když v reálu u zobrazení to takovej rozdíl asi nebude.
samsung UE40EH5450 _ UPC kabel


Grifin

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 468
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #9 kdy: 17. 01. 2013, 08:59:57 »
Zajímavé, mám loňský model ale ničeho takového jsem si nevšiml, naopak, vždy dávám k dobru krásně a hlavně přirozené přechody barev hlavně při pleťovce, prokreslené velké barevné plochy oproti LCD co mají ostatní lidé v mém okolí, kde jsou vidět barevné přechody a barevná plocha je jednolitá bez stínů. Buď mám výhodu že jsem slepý nebo moje plazma tohle nemá.
« Poslední změna: 17. 01. 2013, 09:02:14 od Grifin »
MUX 1+2+3, MUX 4 (k42), REGIO 4 (k46), REGIO 7 (k37), REGIO 12 (k47)
O2TV (Sport)
Panasonic TX-P50ST50E
LG MS400H + 1TB HDD
LG BH7520T
Rikomagic MK802 III + Airmouse Measy RC11
Philips 43PUS6551


kuk2

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #10 kdy: 17. 01. 2013, 09:21:51 »
Jaký máš zdroj signálu?
samsung UE40EH5450 _ UPC kabel


Grifin

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 468
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #11 kdy: 17. 01. 2013, 11:06:01 »
Jaký máš zdroj signálu?

DVB-T Praha, přes HDMI 1080p/50 zkoušel jsem i 1080p/60 a žádný rozdíl neviděl.
MUX 1+2+3, MUX 4 (k42), REGIO 4 (k46), REGIO 7 (k37), REGIO 12 (k47)
O2TV (Sport)
Panasonic TX-P50ST50E
LG MS400H + 1TB HDD
LG BH7520T
Rikomagic MK802 III + Airmouse Measy RC11
Philips 43PUS6551


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 435
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Pozoruje někdo 50Hz bug na své Panasonic plazmě?
« Odpověď #12 kdy: 17. 01. 2013, 11:49:39 »
Ja to pozoruji u dvou plazem a ani jedna není 3D. (doplnim později)
Ono jsem to napsal trochu zjednodušeně. Problém se ve velkém objevil s nástupem 3D, ale týká se 2D i 3D modelů - Panasonic totiž změnil způsob řízení panelů.


 

reklama