S tím dosahem je to samozřejmě blbost. Jiná věc je, že se na to laikové vždy ptají, a taky „jestli na to pojede ten digitál“. Důvod, proč tomu tak je, mi zůstal utajen. Takže ač to nemá technický důvod, moc mě neuráží informace typu HDTV ready.
Já jsem například úplně opustil vysvětlování, že každý „digitál“ je z pohledu příjmu vlastně analogový příjem. A jaký je to guláš v našich makovicích, dokazuje trvalý přísun nesmyslných dotazů v tomto fóru na "tunery" v digitálních přijímačích, anténní zesilovače, vstupní úrovně. Vysvětlováním rozhraní analog/digitál jsem už tak unaven, že mě už málokdy takový dotaz přivede k odpovědi. A postupně se smiřuji s tím, že analog máme tak moc pod kůží, že s ním někteří lidi prostě umřou a podstata digitálu jim zůstane navždy utajena.
A naopak vítám jakoukoli snahu (koneckonců i tu nejhloupější, výše popsanou), která koncáka přinutí vyhodit pokojovou anténu a vylézt na střechu přimontovat cokoli vnějšího. Pak už je jen krůček k definitivnímu, odbornému řešení.
Jinak zisk zesilovače je vždy jen v decibelech. S příjmem to nemá co společného, takže jakákoliv vztažná úroveň (dBm) je nesprávná. U zisku antény jsem proti dBd i dBi, pokud to nutně není doprovázeno i měřícími podmínkami, kmitočtovým pásmem pro danou hodnotu, případně i tolerancemi. Jako jediný užitečný považuji diagram směrové závislosti a kmitočtovou charakteristiku.
No a potom také reference a praktické zkušenosti vlastní i cizí.