Autor Téma: Duální vysílání (nejen) v DVB-T  (Přečteno 20510 krát)

Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« kdy: 11. 04. 2010, 21:06:54 »
Co si myslíte o současném stavu vysílání více zvukových stop v digitálním vysílání?
Byla to jedna ze deklarovaných výhod digitálního vysílání, že vysílatelé nebudou muset volit mezi stereofonním zvukem, nebo dvojjazyčným, ale monofonním zvukem.*

Realita je taková, že duální vysílání existuje stále ve stejné podobě, jen bylo zdigitalizováno do jednoho MPEG1-L2 audio streamu. Nemůžu se zbavit dojmu, že je něco špatně. Jak jsem se dozvěděl na exkurzi v TV Nova, digitalizace u nich zabila poslední snahy o duální vysílání, neboť zdaleka ne všechny set-top-boxy umí správně rozpoznat a oddělit zvukové kanály, takže pokud něco odvysílají duálně, dostanou jen stížnosti od lidí, kterým se smíchá originál a dabing.

Co si o tom myslíte?
Proč žádná česká televize nepoužívá vícero zvukových stop podle DVB standardu?

*) http://www.ceskatelevize.cz/ct/technika/kapitola17.htm

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #1 kdy: 11. 04. 2010, 22:42:17 »
Proč žádná česká televize nepoužívá vícero zvukových stop podle DVB standardu?
Vždyť používaný systém (tzv. DUAL MONO) podle DVB standardu je a používá se i v jiných zemích. Ano, není to optimum ale zřejmě k tomu operátory a televize něco vedlo - nejpravděpodobněji to byla snaha o minimalizaci požadovaného bitrate (5 stanic v MUX2, koketování ČT s MHP aplikacemi, ...).


╟╫┼┼┼┤

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 78
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2010, 23:13:57 »
Jak jsem se dozvěděl na exkurzi v TV Nova, digitalizace u nich zabila poslední snahy o duální vysílání, neboť zdaleka ne všechny set-top-boxy umí správně rozpoznat a oddělit zvukové kanály, takže pokud něco odvysílají duálně, dostanou jen stížnosti od lidí, kterým se smíchá originál a dabing.
Mohlo by nám technické oddělení ukázat ten STB, který míchá 2 audio stopy do sebe? V době analogu ten problém s mixováním byl, o tom žádná. Tím, že by se poslaly dvě stereo stopy se to snad skoro technicky vylučuje. Takže zapomenout na analogovou obezličkou DUAL a je po problému. Nebo má snad arte problémy? Jedou DE+FR naprosto bez problému, z Loebau na K39 si to můžete vyzkoušet.
« Poslední změna: 11. 04. 2010, 23:16:04 od x655 »
Ještěd, Černá Studnice, Löbau, Śnieżne Kotły


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #3 kdy: 12. 04. 2010, 17:07:34 »
Mohlo by nám technické oddělení ukázat ten STB, který míchá 2 audio stopy do sebe? V době analogu ten problém s mixováním byl, o tom žádná. Tím, že by se poslaly dvě stereo stopy se to snad skoro technicky vylučuje. Takže zapomenout na analogovou obezličkou DUAL a je po problému. Nebo má snad arte problémy? Jedou DE+FR naprosto bez problému, z Loebau na K39 si to můžete vyzkoušet.
No to je právě to, čemu na tom nerozumím.
Proč duální vysílání v ČR neprobíhá tak, že ze základní audiostopy 192kbps STEREO se stane 96kbps MONO* a přibude druhá 96kbps MONO audiostopa s jiným PID a jinou jazykovou verzí? Takovýto zvuk by zcela jistě žádný STB nesmíchal dohromady a i z uživatelského pohledu by vybírání zvukových stop probíhalo přirozeně.

Jenže například technické požadavky provozovatele sítě 2 přesně takovéto vysílání zapovídají:
Citace
zvukový doprovod televizního programu monofonní, duální nebo stereofonní v jednom PIDu streamu včetně signalizace (za správnou identifikaci zodpovídá Provozovatel vkládáním správného kódu VPS dle ETS 300231 do signálu SDI)
Při tomto způsobu vysílání se skutečně může stát, že STB nerozpozná duální vysílání od sterea a smíchá divákovi oba kanály.

*) Za předpokladu, že není možno navýšit datový tok o jednu plnohodnotnou 192kbps stereo audiostopu.


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2010, 00:22:45 »
Při tomto způsobu vysílání se skutečně může stát, že STB nerozpozná duální vysílání od sterea a smíchá divákovi oba kanály.

Ano, pokud je FW špatně implementovaný. Proto ta otázka - vy víte o nějakém přijímači který teonto problém opravdu má?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2010, 00:36:37 »
Ono taky je třeba koukat na lidi co přijímají satelit. Těch není zanedbatelné množství, takže stížnosti mohou pocházet od nich. Třeba můj GI-S 890HD prostě duál nezná a když vysílala Nova Mrazíka (který vzbudil ty vášně) a někdy dosud něco duální projde ČT2 tak prostě vychází obě stopy najedou a nejde to poslouchat (dokud to ručně nepřepnu na jednu stopu).


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2010, 11:42:16 »
Ano, pokud je FW špatně implementovaný. Proto ta otázka - vy víte o nějakém přijímači který teonto problém opravdu má?
Osobně ne. Nebo možná ano, ale vzhledem k tomu, že se téměř vůbec duálně nevysílá a nevlastním testovací DVB-T modulátor, nemůžu to prověřit. Ale nemám důvod technikům z Novy nevěřit.

Je jasné, že je to problém těch lidí, co mají nekvalitní set-top-box. Na druhou stranu komerční TV má jako hlavní cíl spokojeného diváka. A zřejmě přišli na to, že když se majitelům vadných set-top boxů u jejich oblíbené telenovely nebude španělština míchat s češtinou, budou mít víc spokojených diváků, protože takových lidí je víc, než lidí, co se učí španělsky a ocení druhou jazykovou stopu.


laik

  • Host
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2010, 12:13:59 »
Mám další dotaz, vlastním LCD TV Samsung a rád bych si poslechl některé pořady v originále. Ale prozatím jsem ještě nenarazil ani na jeden. Přesněji řečeno, když si v Menu zobrazím možnost přepínání mezi Dual 1, Dual 2, Mono a stereo - mám na výběr "jen" Stereo. A to i u pořadů, kde jsem si téměř jist, že je nebo alespoň býval vysílán Duálně. Může být problém v přístroji?
Děkuji


Lumír L

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 424
  • "Z krásné lži nám nikdy nová pravda nevyroste!!"
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2010, 15:52:45 »
Když nevíš, tak co se vyjadřuješ?! Je tohle vůbec možné?! Kdo nezažil, ten neuvěří...!  >:(


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #9 kdy: 13. 04. 2010, 16:39:12 »
Mám další dotaz, vlastním LCD TV Samsung a rád bych si poslechl některé pořady v originále. Ale prozatím jsem ještě nenarazil ani na jeden.
Podívejte se do programu na ČT - a tam si nastavte filtr pro zobrazení v levém horním rohu - zaškrtněte potom "Dual". Ale asi vás zklamu, v současném programu na 2 týdny dopředu žádný takový pořad není...


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #10 kdy: 13. 04. 2010, 16:41:16 »
Mám další dotaz, vlastním LCD TV Samsung a rád bych si poslechl některé pořady v originále. Ale prozatím jsem ještě nenarazil ani na jeden. Přesněji řečeno, když si v Menu zobrazím možnost přepínání mezi Dual 1, Dual 2, Mono a stereo - mám na výběr "jen" Stereo. A to i u pořadů, kde jsem si téměř jist, že je nebo alespoň býval vysílán Duálně. Může být problém v přístroji?
Děkuji
Ještě jedna věc - jak přijímáte TV (DVB-S, DVB-T, kabelovka analog, DVB-C, IPTV, STA s převodem DVB-T/S do analogu, analog...). To může mít zásadní vliv na dostupnost duálního zvuku.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #11 kdy: 13. 04. 2010, 18:16:42 »
Podívejte se do programu na ČT - a tam si nastavte filtr pro zobrazení v levém horním rohu - zaškrtněte potom "Dual". Ale asi vás zklamu, v současném programu na 2 týdny dopředu žádný takový pořad není...
Mně to píše „Hledaný výraz je příliš obecný“ Čím jste to donutil, aby to skutečně program prohledalo?
« Poslední změna: 14. 04. 2010, 09:34:24 od Ondřej Caletka »


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #12 kdy: 13. 04. 2010, 18:23:07 »
Podívejte se do programu na ČT - a tam si nastavte filtr pro zobrazení v levém horním rohu - zaškrtněte potom "Dual". Ale asi vás zklamu, v současném programu na 2 týdny dopředu žádný takový pořad není...
Mě to píše „Hledaný výraz je příliš obecný“ Čím jste to donutil, aby to skutečně program prohledalo?

Nesmíte hledat. Musíte zvolit filtr. (vlevo nahoře položka "Filtr") To odfiltruje jen zadaný den takže pak je třeba projít další dny dopředu. Ale obávám se že tak půl roku televize nic duálního nedávaj. Jen tuhle ČT zařadila něco duálního ale v programu to nebylo označeno.


laik

  • Host
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #13 kdy: 14. 04. 2010, 09:11:56 »

Ještě jedna věc - jak přijímáte TV (DVB-S, DVB-T, kabelovka analog, DVB-C, IPTV, STA s převodem DVB-T/S do analogu, analog...). To může mít zásadní vliv na dostupnost duálního zvuku.
[/quote]

Přijímám digitální pozemní signál (ostravsko), set top boxem integrovaným v TV. Pro laiky jako jsem já polopaticky - anténa - koaxiál - TV - Digitální...


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 609
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #14 kdy: 16. 04. 2010, 22:42:13 »
Při tomto způsobu vysílání se skutečně může stát, že STB nerozpozná duální vysílání od sterea a smíchá divákovi oba kanály.

Ano, pokud je FW špatně implementovaný. Proto ta otázka - vy víte o nějakém přijímači který teonto problém opravdu má?
Ještě před rokem to byly všechny modely TV od LG!!!
LCD LG 65´ + SONY STR-GX315
STRONG SRT 8541 + LCD LG 42´
DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)