Autor Téma: Duální vysílání (nejen) v DVB-T  (Přečteno 19786 krát)

Lumír L

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 424
  • "Z krásné lži nám nikdy nová pravda nevyroste!!"
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #15 kdy: 16. 04. 2010, 22:46:57 »
Omyl! LG vydalo nový FW v lednu 2009 a pomocí OTA upgrade jej šířilo v měsíci únoru 2009 pomocí sítě MPX2!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Daniel Kulhánek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 609
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #16 kdy: 16. 04. 2010, 22:49:36 »
Tak pro rýpaly před rokem a 3 měsíci. Řešilo se to na úrovni LG a TV Nova, přičemž LG upgradovala (nejen) vzduchem firmware a Nova přestala DUAL vysílat.
LCD LG 42´ + SONY STR-GX315
DI-WAY T-200HD + CRT PHILIPS 28´
DVB-T + DVB-T2 (STA) Ještěd, Černá studnice, Špičák(Česká Lípa)


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #17 kdy: 19. 04. 2010, 13:35:59 »
Mohlo by nám technické oddělení ukázat ten STB, který míchá 2 audio stopy do sebe?

Je nutne rozlisovat nekolik zpusobu vysilani zvuku.
1) 1PID: mono
2) 1PID: stereo
3) 1PID: dual mono (jinak tez cesky "prasodual", termin tusim pana Donata :-)
4) vicePID: vicejazycny doprovod
5) vicePID?: dolby vicekanalovy zvuk

Pokud vim v ceskem DVB-T se vyskytuji pouze 1, 2 a 3. Prave 3 delalo mnoho lidem problemy (z leveho kanalu cestina, z praveho original, casto bez moznosti ovlivneni). Problem pochazi z toho, ze podle puvodni normy nebyla implementace 3) povinna, proto 3) upravovaly d-booky (DE, CZ i jinde). CZ byl ale trosku s krizkem po funuse.
K puvodni otazce - proc se nevysila 4) - nevim. Jediny duvod co me napada je datovy tok.


Malata1 Jak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 463
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #18 kdy: 19. 04. 2010, 13:49:05 »


Pokud vim v ceskem DVB-T se vyskytuji pouze 1, 2 a 3. Prave 3 delalo mnoho lidem problemy (z leveho kanalu cestina, z praveho original, casto bez moznosti ovlivneni). Problem pochazi z toho, ze podle puvodni normy nebyla implementace 3) povinna, proto 3) upravovaly d-booky (DE, CZ i jinde). CZ byl ale trosku s krizkem po funuse.
K puvodni otazce - proc se nevysila 4) - nevim. Jediny duvod co me napada je datovy tok.

A jak je to se satelitem? Měli by zvládat 3)? Tím tam také vysílali.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #19 kdy: 19. 04. 2010, 14:05:34 »
A jak je to se satelitem? Měli by zvládat 3)? Tím tam také vysílali.
Nevím, jak je to s normami, v každém případě ČT vysílala a vysílá na satelitu systémem 3) už od roku 1997, takže byl celkem dlouhý čas na to satelitní systémy proti systému 3) otestovat.

Jedinou výhodu systému 3) vidím v použití pro distribuci na analogové vysílače, kde je možné přijímač přepnout do force stereo módu a za to napojit stereo vysílač zvuku s přepínáním mono/stereo/duo podle VPS kódu. Takto to měli udělané ČRa, než přešli na pozemní distribuci signálu.

V každém případě systém 4) podle mě nemusí být náročnější na datový tok, pokud by se z hlavní stopy stala mono stopa s polovičním bitrate. Je ale možné, že toto se nedělá zase pro změnu proto, že některé STB nevyhodnocují průběžně PMT tabulku, takže při změně konfigurace streamů je nutné je znovu naladit (Pamatuji si, že taková výzva byla v promo období stanice Prima COOL, která předtím vysílala jako Prima 2 bez zvukového streamu).

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #20 kdy: 20. 04. 2010, 10:20:40 »
V každém případě systém 4) podle mě nemusí být náročnější na datový tok, pokud by se z hlavní stopy stala mono stopa s polovičním bitrate.
Ano, ale myslim ze fandove originalniho zvuku by se s mono zvukem nespokojili. Takze to neni idealni cilovy stav, tim je 2x stereo.
Je ale možné, že toto se nedělá zase pro změnu proto, že některé STB nevyhodnocují průběžně PMT tabulku, takže při změně konfigurace streamů je nutné je znovu naladit (Pamatuji si, že taková výzva byla v promo období stanice Prima COOL, která předtím vysílala jako Prima 2 bez zvukového streamu).
Ano, take si vzpominam ze na nekterych prijimacich nefungoval nove pridany zvuk na Prima2 (cool). Ale to je podobne jak s 3) taky by zmenu tabulek (nove PID) mely STB umet. Otazka taky je jestli tehda CRa indikovali novou verzi tabulky.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #21 kdy: 04. 04. 2011, 22:12:18 »
Prima COOL na Twitteru o duálním vysílání:
Citace
Q&A: duálně vysílat "postaru", tedy laicky řečeno jednu STEREO audiostopu rozdělit na 2 MONO (kanál 1 CZ, kanál 2 EN) umíme, bohužel ne všichni diváci mají televizi se zabudovaným DVB-T, kde není problém zvolit si kanál. Některé typy set-top boxu a TV (myslím,že to bylo LG) neumí přepínat, takže divákovi se oba zvuky smíchají a je to nekoukatelné. Protože to není zanedbatelné množství, rozhodli jsme se takto nevysílat.
Druhé řešení je vysílat 2 STEREO audiostopy. I to umíme, je to však navýšení datového toku a ten je v Multiplexu 2, ve kterém vysíláme, limitován. Takže dvojjazyčné vysílání by bylo na úkor kvality obrazu.
Berte to jako laické vysvětlení lidí z programu, odborně a lépe by to popsali naši technici:-)

Otázka zní, kde tedy jsou dříve tolik inzerované výhody digitalizace TV vysílání?


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #22 kdy: 04. 04. 2011, 22:16:30 »
Otázka zní, kde tedy jsou dříve tolik inzerované výhody digitalizace TV vysílání?
Vše stojí a padá s penězi. Aneb "Néni peníz, néni láska".


Petr Sirotka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 111
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #23 kdy: 05. 04. 2011, 18:41:26 »
To je asi jasné, že na vysílání dvou stop je potřeba vyšší datový tok a tím pádem by byl zvuk na úkor obrazu. Ale pokud se nemýlím, tak zvuk je vysílán s datovým tokem 160kbps, zatímco obraz je něco pod 4Mbps, takže kdyby se mu ubralo 160kbps, byl by to opravdu tak znatelný rozdíl?


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Barrandov s duálem
« Odpověď #24 kdy: 07. 06. 2011, 18:19:48 »
Dnes ve 14:00 přibyla stanici TV Barrandov v MUXU2 druhá zvuková stopa, označená ces, typ obsahu „visually impared commentary track“, PID 0x0138 (312dec), 64kbps, MONO. Je tam stejný obsah jako v hlavní stopě, jen v příšerné kvalitě (jsou slyšet kompresní artefakty).

Zřejmě se TV Barrandov rozhodla vyzkoušet pravý duál namísto „prasoduálu“.


Honza DVB

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Barrandov s duálem
« Odpověď #25 kdy: 07. 06. 2011, 18:23:25 »
To ale není duál. Jde o stopu s popisem scény pro zrakově postižené.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #26 kdy: 07. 06. 2011, 18:42:23 »
Zatím to není ani to, ani ono... Tomu popisku bych bezmezně nevěřil; ostatně duální vysílání se ve spustě zemí používá/lo právě pro vysílání stopy s popisem pro nevidomé. Ze všech možností, které ISO13818 definuje je „visually impared“ ten nejrozumnější titulek pro originální stopu:

ValueDescription
0x00Undefined
0x01Clean effects
0x02Hearing impaired
0x03Visual impaired commentary
0x04-0xFFReserved


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re: Barrandov s duálem
« Odpověď #27 kdy: 07. 06. 2011, 19:46:22 »
To ale není duál. Jde o stopu s popisem scény pro zrakově postižené.
Že by u nás bylo tolik zrakově postižených komunistů?
;-)
Loudness War zabijí hudbu!


Ma Te S

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 194
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Duální vysílání (nejen) v DVB-T
« Odpověď #28 kdy: 07. 06. 2011, 20:12:54 »
Na lg tv druha stopa ma ikonku dialogu...


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re: Barrandov s duálem
« Odpověď #29 kdy: 08. 06. 2011, 10:51:38 »
Dnes ve 14:00 přibyla stanici TV Barrandov v MUXU2 druhá zvuková stopa, označená ces, typ obsahu „visually impared commentary track“, PID 0x0138 (312dec), 64kbps, MONO. Je tam stejný obsah jako v hlavní stopě, jen v příšerné kvalitě (jsou slyšet kompresní artefakty).

Zřejmě se TV Barrandov rozhodla vyzkoušet pravý duál namísto „prasoduálu“.
Já jen dodám, že to platí i pro satelit.
A příšernou kvalitu zvuku to nemá.
Loudness War zabijí hudbu!