Mi to přijde tady jako takové (polo)blábolení.....
Obrzaotvá kvalita filmu je zkrátka závislá od stáří kopie. U filmů z USA je problém tak s těmi z let 1990 - 2004, kdy Nova či Prima užívají stále tu stejnou kopii, jenž využívali již při prermiéře na české neplacené TV. Tedy, pokud třeba film z roku 1998 odvysílalala Nova poprvé v roce 2001 s použitím kopie 4:3 (která se ještě předtím zřejmě stala zdrojem i pro VHS distribuci), tak je dost pravděpodobné, že tuhe kopii využije i při letošní repríze....
Sušná situace je samozřejmě u novějších snímků a paradoxně i u snímků starých. Pokud se třeba na ČT vysílá nějaká americká či francouzská (polo)klubovka ze 60. - 70. let, tak je to téměř vždy kvalitní přepis v 16:9, i když jen SD.
U populárních českých filmů je to průšvih. Bude tam hodně aspektů. Kdo je majitelem a následně prodejcem (vysíláích) práv? Kdo je majitelem originálních negativů? Kdo by je skenoval? Kdo by to zaplatil? Ocenil by to někdo? Já, nevim, jestli by třeba komerční TV (to aby ale vlastně byla jen NOva) neměli tlačit na majiele práv starých českých filmů, ať nabídnou za nemalou cenu kvalitní produkt = kvalitně přepsaný film.
Celkem by mne zajímalo, kdy a z čí iniciativy se dělaly v současnosti užívané přepisy těch oblíbených čekých filmů. Zas tak úplně staté nebudou, to by vypadaly ještě hůře. I když vyjímky jsou, jako třeba Adéla ještě nevečeřela, kde je ta kvalita naporsto hrůzná...