Autor Téma: DVB-T2  (Přečteno 4861 krát)

martinnkm

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
DVB-T2
« kdy: 18. 12. 2012, 22:44:19 »
Dobry den, jsem naprosty laik a chtel bych se zeptat, kdyz bych chtel prijimat terestrialni cestou TV signal v rozliseni FullHD 1920x1024, jaky si budu muset poridit televizor? Ma byt oznacen, ze umi DVB-T2 nebo postaci DVB-T s FullHD?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #1 kdy: 18. 12. 2012, 23:18:54 »
V současné době stačí DVB-T s podporou mpeg4, což jsou dnes asi všechny prodávané kousky. Ale chytnete tak jen Novu HD a ČT1HD navíc s nejistou budoucností. Časem lze předpokládat přechod na DVB-T2, jen se neví kdy a jestli vůbec :-)


martinnkm

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #2 kdy: 18. 12. 2012, 23:26:33 »
Jak je to s datovym tokem? Je datovy tok vyssi u MPEG4 ve FullHD oproti MPEG3 v SD? Tzn. vyssi pravdepodobnost nachylnosti na ruseni. Ptam se kvuli tomu, jestli se automaticky predpoklada "upgrade" na lepsi antenu, aby bylo mozne sledovat HD. Jeste jednou se omlouvam za naprosto laicke dotazy. Dekuji.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #3 kdy: 18. 12. 2012, 23:32:06 »
Datový tok je okolo 5,5Mb/s. Pokud chytáte bez výpadků SD stanice v mpeg2, bude chodit i mpeg4 - chyby se opravují na úrovni celého multiplexu. Pokud vám ale mpeg2 kostičkuje, tak výpadky v mpeg4 jsou viditelnější a déle zůstávají na obraze.


martinnkm

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #4 kdy: 18. 12. 2012, 23:41:15 »
Jeste se zeptam na jednu uplne hloupou vec. Kamarad byl obhlizet TV v obchode. Nejdriv na vybrane TV sledoval zpravy ve FullHD naprosto bez problemu. Potom prepnul na kanal, ktery vysilal v SD a moderatorovi to kostickovalo okolo ruky. To ho docela vydesilo a rozhodl se TV nekoupit. Cim by to mohlo byt? Je to mozne, ze by to bylo downscalingem obrazu? Dekuji.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 775
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #5 kdy: 18. 12. 2012, 23:44:40 »
Jeste se zeptam na jednu uplne hloupou vec. Kamarad byl obhlizet TV v obchode. Nejdriv na vybrane TV sledoval zpravy ve FullHD naprosto bez problemu. Potom prepnul na kanal, ktery vysilal v SD a moderatorovi to kostickovalo okolo ruky. To ho docela vydesilo a rozhodl se TV nekoupit. Cim by to mohlo byt? Je to mozne, ze by to bylo downscalingem obrazu? Dekuji.
právě naopak, ne down- ale up-scaling :) Tam záleží na tom, jak si s tím poradí ten který typ/kus přístroje.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #6 kdy: 19. 12. 2012, 00:08:39 »
Spíš bych řekl, že za kostičkování nemohl ani downscaling (u vysílatele) ani upscaling (v televizoru) ale jen malý datový tok mpeg2 sd vysílání. Obzvlášť "pěkná" bývá ČT24.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 079
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #7 kdy: 19. 12. 2012, 08:27:54 »
Jeste se zeptam na jednu uplne hloupou vec. Kamarad byl obhlizet TV v obchode. Nejdriv na vybrane TV sledoval zpravy ve FullHD naprosto bez problemu. Potom prepnul na kanal, ktery vysilal v SD a moderatorovi to kostickovalo okolo ruky. To ho docela vydesilo a rozhodl se TV nekoupit. Cim by to mohlo byt? Je to mozne, ze by to bylo downscalingem obrazu? Dekuji.
Způsobila to pozorovací vzdálenost. Je pravděpodobné, že v obchodě na to koukal "z metru". HD se zavádí pouze proto, aby divák mohl být blíže obrazu a nenadával na "mazanice, kostičky, neostrý obraz". Na SD máš koukat z takové vzdálenosti, abys kostičky neviděl. Pochopitelně to hodně souvisí s velikostí obrazovky a její správnou volbou. Pro HD příjem je vzdálenost kratší, limitně až poloviční (u analogového příjmu to bylo přesně naopak). VŠECHNY ostatní fintičky, jako např. upscale, downscale, mpeg-2/4/milión, jsou PODRUŽNÉ. Nemusíš se jimi zabývat.
A jaká je ta správná vzdálenost?
Ta je subjektivní a záleží jen na tobě, konkrétním divákovi. Urči si ji sám. Televize ti má sloužit k odpočinku a zábavě, nikoli k rozčilování, kdykoli ji zapneš.
Poznámka: kdokoli ti určí přesné číslo vzdálenosti pro tu kterou velikost obrazovky, nemyslí to s tebou dobře. Lže ti vědomě nebo z neznalosti.
« Poslední změna: 19. 12. 2012, 08:29:30 od Petr Svoboda »


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #8 kdy: 19. 12. 2012, 09:15:22 »
Potom prepnul na kanal, ktery vysilal v SD a moderatorovi to kostickovalo okolo ruky.
Samozřejmě že je to způsobeno nižším datovým tokem a SD obrazem sledovaným zblízka. Televizor za to nemůže.
V HD jsou tyto a podobné kompresní vady také, protože v MUX4 je i u HD datový tok bídný, jenže jsou kvůli vysokému rozlišení hůře viditelné, resp. divák je tolik nevnímá.
Loudness War zabijí hudbu!


Jan Z

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 143
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #9 kdy: 19. 12. 2012, 11:16:51 »
Zdravím, sám jsem příznivcem DVB-T2 a chtěl bych si koupit TV s tímto tunerem a rád bych už konečně sledoval programy v HD jako standard. Proto jsem se se obrátil na ČRA o jejich vyjádření k věci, tak tady to máte... :)

Těší nás Váš zájem o HD vysílání prostřednictvím standartu DVB-T2.

 

Český telekomunikační úřad vydal dne 17.8.2012 D-Book, tedy přehled základních technických parametrů, které by měly splňovat televizní přijímače s tunerem DVB-T2 určené pro český trh. D-Book současně představuje jeden z nezbytných kroků na cestě budoucího rozvoje zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T2. Ten umožní v budoucnosti zvýšit kvalitu televizního vysílání a perspektivně prohloubit efektivitu využití kmitočtů.

 

České Radiokomunikace jsou popularizátorem a průkopníkem standartu DVB-T2, nicméně další rozšíření závisí na poptávce televizních společností, jelikož České Radiokomunikace jsou technickým operátorem vysílacích sítí, tj. všechny vysílače, včetně dokrývacích, jsou provozovány na základě konkrétních objednávek provozu vysílače od TV společností. V neposlední řadě je to Český telekomunikační úřad, který rozhoduje o vysílacích standartech a případném časovém harmonogramu přechodu na DVB-T2, nebo přidělování kmitočtů pro vysílání DVB-T2 v jednotlivých lokalitách v České republice.

 

O udělení kmitočtů pro experimentální vysílání ve standartu DVB-T2 rozhodl Český telekomunikační úřad 10. července 2012 a to na dobu 12 měsíců.

Experimentální vysílání bude po dobu jednoho roku probíhat z vysílače Žižkov v Praze a do 31. prosince 2012 také z vysílače Krkavec v Plzni.

 

Na základě požadavku Českého telekomunikačního úřadu podle zákona o elektronických komunikacích č. 127/2005 Sb. §19b (Individuální oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro experimentální účely) je programová náplň a její omezení následující:

experimentální DVB-T2 vysílání programů ČT1 HD, ČT 4 HD, Prima HD, Barrandov HD, Test (technický signál v HD rozlišení) z vysílačů Praha město PHM650 (vysílací kanál 50) a Plzeň – Krkavec (vysílací kanál 50).

Živé vysílání bude šířeno v každý všední den v době od 08:00 – 17:00 hod. Mimo tuto dobu bude šířen technický signál.

 

 

 

S přáním hezkého dne

 

Michal Kozák


TAKŽE ČRA BY VYSÍLAT CHTĚLI, ALE U TELEVIZÍ NENÍ MOC ZÁJEM. KDO SI TO PŘEČTE AŤ NAPÍŠE TENTO POŽADAVEK ČT,PRIMĚ A NOVĚ, JE PŘECE CCA ROK 2013 A MY ŽIJEM V DOBĚ SD.

Honza  ;)


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 079
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #10 kdy: 19. 12. 2012, 11:27:31 »
tlak na televize je určitě v pořádku.
Ale teď ti odpoví že: HD lze přijímat satelitní cestou a navíc je tu úspěšný projekt multiplexu 4.

Což z mého pohledu je potvrzení, že žijeme v době SD. Ale televize to tak nevidí.


Jaroslav Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 453
    • ICQ komunikátor - 244743884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #11 kdy: 19. 12. 2012, 11:31:22 »
Jan Z:  Ano to už radiokomunikace říkají dlouho.  Ale má to velké trhliny právě na straně TV, jediná televize která by mohla je ČT, Nova to je utopie, ty se ani nemůžou cítit díky ceníku Čra.  Prima ta ani HD nevysílá a do brzké doby ani nebude,  kdo dál?   

K té ČT je to taky o ničem, uvidíme po novém roce jestli budou šířit jejich HD verzi v muxu 4 a budou za to platit, pokud né, tak jim nevěřím ani v DVB-T2.
« Poslední změna: 19. 12. 2012, 11:35:41 od Jaroslav Novák »
Lokalita - Podřipsko (Roudnice nad Labem)
Dvb-s: Skylink, 13.0 - 19.2 - 23.5 Fuba DAA 110, LNB Inverto BlackUltra.
Dvb-t: Ještěd(mux1,2.3), Černá Studnice(mux4), Klínovec(mux1,2,4,7), Buková Hora(mux1,2,3)
IPtv: Místní poskytovatel
OTT: Digi2go, Skylink