Včera jsem pobýval ve Struhařově na Benešovsku, kde jsme s Kubou Melínem navštivli našeho kolegu a kamaráda Pavla Bártu (zde na diskusi jako Pavel B.). Krátce před odjezdem, po druhé hodině, jsem zjistil, že je velice silná Es na Řecko (díky Pavlovi za ID jazyka a pochopitelně jeho úžasný tuner :-)). V podstatě co 100 kHz to jedna nebo i více tamních stanic. To platilo až do nějakých 90,5 MHz s výjimkou pár kmitočtů jako 89,3 MHz. Přes Sázavu pochopitelně Eska neprolezla. Přesto, že stanic bylo jako hub po dešti, téměř žádnou z nich se nepodařilo identifikovat. Výjimkou je 90,4 MHz, kdy se na displeji rozsvítil nápis "KANALI 1". Podle FM listu se jedná o TX Ymittos a stanici Kanali 1 Piraeus. Vzdálenost by měla být 1532 km. Výkon bohužel není v FM listu uveden, stránky stanice, viz:
http://www.kanaliena.gr/, jsou mimo provoz. Kdyby šlo o nějakou lokálku, tak mě to skutečně potěší. Síla tohoto rádia byla obdivuhodná. U dalších dvou stanic symbol RDS problikával, ale PS kód se nenačetl. PI tuner nemá.
Hned na třech kmitočtech se pak poslechem podařilo identifikovat Net 105.8. Stanice totiž hrála na frekvencích těsně za sebou - 88.3, 88.4 a 88.6. Je to něco jako náš pražský SPIN.
88.3 Tripolis/Assea-Tsemberou - 2 kW, 1538 km
88.4 Rodos/Profitis Ilias - 10 kW, 1871 km
88.6 Florina & Kastoria/Vitsi - 10 kW, 1172 km
Za dnešek hlásím následující:
Na 87.5, tedy kmitočtu, který je v Praze absolutně volný, se ozval první úspěch. V příloze přibaluji dvě fota. Upozorňuji, že jsem ladil pouze na tuneru, který slouží pro domácí kino - Onkyo HT-R340. Nijak není upravovaný, co se týká filtrů nebo něčeho dalšího. Je k němu připojená anténa Kathrein ABH 01.
87.5 Loca FM - Oviedo - ERP ?, 1715 km
Na 96.9 hrála UNID stanice s písničkou California Gurls od Katy Perry, ale ID bohužel nenaběhla, i když symbol RDS párkrát probliknul. Místo toho se za chvíli objevila španělská RNE R. Clásica.
96.9 RNE R.Clásica - Vitoria=Gasteiz/El Castillo - 20 kW, 1542 km