Na začátek předesílám, že se anténařinou neživím a ani živit nehodlám. Nicméně pracoval jsem na radiotelevizní opravně a proto si dovolím trochu jiný úhel pohledu.
Za "mých dob" jme měřili Avometem. A stačilo nám to na profesionální práci. Potom se objevily digitální multimetry. A nám se najednou začalo zdát, že ty Avomety jsou strašně nepřesné. Dnes už jsou digitální multimetry naprostou samozřejmostí a má je doma kdekdo. U jednoho kamaráda jsem jednou potřeboval změřit tužkovou baterii. Vzal jsem jeho multimetr za cca 900,- Kč a, světe div se, zjistil jsem, že baterie má víc jak 3 V. Následně jsem zjistil, že baterie není zázračná, ale multimetr výhradně na rozsahu 20 V ukazuje o cca 2V víc. Co tím chci říct? Nezáleží na ceně, ale na přesnosti.
Pokud již někdo ověřil "profesionálním měřákem", že DREAMSKY TSC-70 měří např. úroveň signálu správně ± 1dBµV a např. i MER sedí s odchylkou ± 1dB, pak ten měřák půjde pro velkou většinu prací použít i profesionálem. Ono je jedno, jestli mi měřák ukáže, že mám na zásuvce 75 dBµV a MER 29 dB, ale ve skutečnosti je na zásuvce 73 dBµV a MER 28 dB. Celý problém spočívá, podle mého názoru, ve dvou bodech.
- Pokud měřák ukazuje dobře, lze jej použít i profesionálně. Je to stejné jako s multimetrem, kdy ten za 150,- Kč poskytne stejné služby jako ten za 1500,- Kč (pokud není vadný), protože odchylka několik µV je obvykle nepostatná.
- Podstatné však je, kdo ten měřák drží v ruce. Bude-li to někdo, kdo neumí naměřené hodnoty interpretovat, bude mu i pojízdná laboratoř k ničemu. Naopak ten, kdo ví co a proč měří, ten si, až na speciální případy, vystačí i s "Avometem" a digitální multimetr nepotřebuje. Tedy vystačí si i s DREAMSKY TSC-70.
Já si jej koupil a testuji jej (pouze v DVB-T, neboť DVB-S mne vůbec nezajímá). A nemůžu říct, že by ukazoval nesmysly. Počasí posledních dnů (slunce, sníh, námraza, dnes déšť) mění příjmové podmínky a DREAMSKY TSC-70 tyto změny pěkně ukazuje. Např. jsem zjistil, že zachytí i u mě nepřijímatelný Jauerling K31. Někdy je síla 11 dBµV a to mi ukáže i MER 3 dB, dnes je síla 9 dBµV a MER 0 dB. I tak však zjistil modulaci 16QAM.
A jaký vidím rozdíl mezi profesionálem a amatérem? Profesionál za svou práci bere peníze, živí se tím a
měl by znát svůj obor.
Amatér není slovo hanlivé a v překladu znamená nadšenec. A nadšenec, ačkoliv se daným oborem neživí, neváhá investovat peníze ani do pomůcek pro svůj obor a ani do vzdělávání sebe sama.
Jak to tak znám, profesionálové se mnohdy vzdělávají pouze neradi. Amatéři naopak s nadšením.
Doufám, že jsem nikoho svým názorem nepopudil a přeji všem krásný den.