Autor Téma: Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD  (Přečteno 18743 krát)

drachouk

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« kdy: 11. 11. 2012, 23:09:27 »
Momentalne prijimame analogovy signal od UPC a zbytecne platime za to co se da chytit ze vzduchu. Staci nam zakladni programy, takze mame v planu prejit na digitalni pozemni prijem. Instalace svepomoci za co nejnizsi naklady.

Poloha domu: http://mapy.cz/s/5Dra
Na strese je stozar, od nej je to k mistu, kde by se rozbocoval kabel cca 6m. Od rozbocovace by pokracoval kabel do 5 zasuvek vzdalenych 5 - 15m. Soubezne by hraly maximalne 3 televize. Planuji poridit tuto antenu: http://www.tipa.eu/cz/antena-40xd-emme-esse/d-115516/ a natocit ji na vysilac Hostalkovice v Ostrave. Da se predpokladat u teto instalace nejaky problem? Bude treba potreba zesilovac?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 664
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #1 kdy: 11. 11. 2012, 23:39:51 »
Momentalne prijimame analogovy signal od UPC a zbytecne platime za to co se da chytit ze vzduchu. Staci nam zakladni programy, takze mame v planu prejit na digitalni pozemni prijem. Instalace svepomoci za co nejnizsi naklady.

Poloha domu: http://mapy.cz/s/5Dra
Na strese je stozar, od nej je to k mistu, kde by se rozbocoval kabel cca 6m. Od rozbocovace by pokracoval kabel do 5 zasuvek vzdalenych 5 - 15m. Soubezne by hraly maximalne 3 televize. Planuji poridit tuto antenu: http://www.tipa.eu/cz/antena-40xd-emme-esse/d-115516/ a natocit ji na vysilac Hostalkovice v Ostrave. Da se predpokladat u teto instalace nejaky problem? Bude treba potreba zesilovac?

v Hranicích Hošťálkovice? To už spíš Praděd nebo Kojál...


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #2 kdy: 12. 11. 2012, 00:10:52 »
A proč ne v Hranicích Hošťálkovice? Ke všemu na "Skleňáku"! My máme na STA z Hošťálkovic 3. mux, žádný problém. A ač to tak nevypadá, Praděd není pro Hranice vhodný vysílač, pokud nemá tazatel alespoň minimální zkušenosti s příjmem DVB-T, Praděd ne. Samozřejmě, že Kojál je optimální varianta.

A k dotazu: Rozbočovač předpokládáte dvojnásobný, nebo jaký? Zásuvky každá individuálně, nebo v řadě (ve dvou řadách...) za sebou? Podle těchto a dalších informací je teprve možno rozhodnout, zda bude zapotřebí použít zesilovač. Pravděpodobně ano.
Pokud se týká antény, budiž. Já prostě tyto "digitální hvězdy" nemám v oblibě. Přesto by Kojál měla zvládnout, v případě Hošťálkovic by mohly určité problémy nastat.


drachouk

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #3 kdy: 12. 11. 2012, 01:06:11 »
Jeste mne napadla Lysa hora, ta ma nejlepsi terenni profil. Antenu jsem vybral jako nejvic doporucovane univerzalni reseni. Pokud je pro mou lokalitu vhodnejsi neco jineho budu rad, kdyz poslete odkaz. Jinak rozbocovac jsem myslel normalni krabicku 1/4 - treba toto: http://1url.cz/AJbw 1 odbocka = 1 zasuvka (jedna zasuvka by byla pruchozi pro 5. pristroj v jine casti stejneho pokoje).


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #4 kdy: 12. 11. 2012, 06:36:18 »
Škoda,že opět " Instalace svepomoci za co nejnizsi naklady." Nakonec to možná bude to nejdražší řešení s chabým výsledkem. Otázkou jen je, na kolik si ceníte vlastní "práce" a našeho věštění z křišťálové koule..

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


amatér Tondach

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 356
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #5 kdy: 12. 11. 2012, 07:17:38 »
Je "obecně" známo, že se kvalita signálu mění (a to i dost rapidně) s posunutím antény o několik decimetrů ať už do výšky nebo do stran, především v nehomogenním poli. Rovněž odrazy, případně zpoždění v jednofrekvenčním poli mají nepominutelný vliv na sílu i kvalitu signálu. Od toho se samozřejmě odvíjí i použití dalších prvků v rozvodu, ať už aktivních (zesilovačů), tak pasivních (rozbočovačů a zásuvek). 
Jakákoliv rada takhle na dálku je totéž, co posouzení, jestli má "slintání ledních medvědů vliv na rezavění zemské osy"!  :)


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #6 kdy: 12. 11. 2012, 10:33:55 »
Jeste mne napadla Lysa hora, ta ma nejlepsi terenni profil. Antenu jsem vybral jako nejvic doporucovane univerzalni reseni. Pokud je pro mou lokalitu vhodnejsi neco jineho budu rad, kdyz poslete odkaz. Jinak rozbocovac jsem myslel normalni krabicku 1/4 - treba toto: http://1url.cz/AJbw 1 odbocka = 1 zasuvka (jedna zasuvka by byla pruchozi pro 5. pristroj v jine casti stejneho pokoje).
Lysá hora nemá nejlepší terénní profil, ale to by tolik nevadilo jako fakt, že se z Lysé hory nevysílá 3. mux. Jeho příjem byste tak musel řešit jinak. Ostatně proč neuvažujete o již zmíněném Kojálu? Ten je pro Hranice jednoznačně nejvýhodnějším řešením prakticky v kterékoliv části města. Signál je stabilní i dostatečně silný a z vaší pozice máte na tento vysílač "přímý" výhled. A nebo vám v tomto směru stojí nějaký dům? Takhle od PC si nejsem schopen přesně uvědomit, jak to ve vaší ulici vypadá.
Pokud se týká rozbočování a následných zásuvek, mohlo by v případě Kojálu toto řešení být realizovatelné i bez eventuálního zesilovače. Ovšem bez konkrétní energetické úrovně zjištěné na místě, jak již pánové psali výše, se jedná spíše o věštění než 100% platnou radu.
A uvažujete s příjmem i 4. multiplexu? Hranice budou pokryty signálem z vysílače na Velkém Javorníku u Frenštátu p. Radhoštěm.  Pokud byste totiž hodlal přijímat i tento mux, pak již zcela jednoduchá či prostá laická řešení neexistují.


drachouk

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #7 kdy: 12. 11. 2012, 23:16:00 »
O 3. muxu jsem neuvazoval. Ani nevim co v nem hraje. Nam bude doma stacit, CT1, NOVA, PRIMA a COOL.
Zkusim tedy poridit tu antenu viz. odkaz a uvidime.

Co se tyka toho, ze by to mohlo byt nejdrazsi reseni, tak nechapu. Koupim antenu za cca 600Kc, k tomu nejaky kabel a rozbocovac za 400Kc. Pokud by to nefungovalo, tak antenu a rozbocovac prodam na Aukru a kabel se hodi vzdy. Ztratim na tom maximalne 200Kc.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #8 kdy: 12. 11. 2012, 23:50:58 »
Ve 3. muxu vysílá Prima-Love, Óčko, Pětka a chystá se Prima-Zoom. Pokud byste jej chytal z Ostravy, tak ještě regionální TV Polar. Nu a když je vám 3. mux volný, pak můžete klidně mířit na Lysou horu.


Danny10

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 153
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #9 kdy: 12. 11. 2012, 23:51:32 »
Škoda,že opět " Instalace svepomoci za co nejnizsi naklady." Nakonec to možná bude to nejdražší řešení s chabým výsledkem. Otázkou jen je, na kolik si ceníte vlastní "práce" a našeho věštění z křišťálové koule..
přesně..křišťálová koule..:-)
DVB-T 1,2,3 MUX Brno,Zlín,Praděd
                4 MUX + 7 RS Olomouc
           1,2,3 MUX SK Krížava,V.Javorina
Amiko HD Mini,AA2 Spark 1.2.78,offset 70x80 na DG 240
Dreamsky TSC - 70


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #10 kdy: 13. 11. 2012, 06:18:33 »
O 3. muxu jsem neuvazoval. Ani nevim co v nem hraje. Nam bude doma stacit, CT1, NOVA, PRIMA a COOL.
Zkusim tedy poridit tu antenu viz. odkaz a uvidime.

Co se tyka toho, ze by to mohlo byt nejdrazsi reseni, tak nechapu. Koupim antenu za cca 600Kc, k tomu nejaky kabel a rozbocovac za 400Kc. Pokud by to nefungovalo, tak antenu a rozbocovac prodam na Aukru a kabel se hodi vzdy. Ztratim na tom maximalne 200Kc.

A co tak jednou v životě udělat něco pořádně? Pozvat si anténáře,který vše změří, anténu precizně nastaví (dle měření - ne dle dojmů některých zde vybere ten správný vysílač), řádně udělá všechny konektory na kabelech a Vy konečně nejen , že ušetříte, ale část svých "úspor" dáte těm, jejichž rady chcete zde zadarmo. Nezdá se Vám to více košer? Zcela jistý výsledek za pár stokorun navíc...


skydedek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #11 kdy: 13. 11. 2012, 06:53:13 »
AK: Proč tu jste? Tak to tu kupte a zpoplatněte každý klik. Poplatek za pozdrav. Nazdar - deset korun!


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 069
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #12 kdy: 13. 11. 2012, 08:23:23 »
AK: Proč tu jste? Tak to tu kupte a zpoplatněte každý klik. Poplatek za pozdrav. Nazdar - deset korun!
Ty jsi fakt výborný. Proč jsi tu ty, proč neděláš na poště?


Drahoslav Brašule

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #13 kdy: 13. 11. 2012, 09:12:10 »
Holt.. skydědek asi nějak nepochopil smysl diskuze.. jako už po několikáté..
DVB-S/S2: 23,5°+19,2°, Parabola Panorama,
LG 102-575S-HBBTV Funkční!! :)
DVB-T příjmače:Homecast Twin
DVB-T Brno Hády1: MUX1-k29,MUX2-k40,MUX3-k59
DVB-T Javorina: STV1, STV2, STV1 HD - k57
DVB-T Javorina: Joj, Joj+, Markýza, Doma - K56
DVB-T Starý Poddvorov: MUX 4 - k46


drachouk

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Zhodnoťe mé řešení příjmu DVB-T na RD
« Odpověď #14 kdy: 13. 11. 2012, 14:13:25 »
A co tak jednou v životě udělat něco pořádně? Pozvat si anténáře,který vše změří, anténu precizně nastaví (dle měření - ne dle dojmů některých zde vybere ten správný vysílač), řádně udělá všechny konektory na kabelech a Vy konečně nejen , že ušetříte, ale část svých "úspor" dáte těm, jejichž rady chcete zde zadarmo. Nezdá se Vám to více košer? Zcela jistý výsledek za pár stokorun navíc...

Nez jsem napsal svuj dotaz, tak jsem si tu par temat procetl a z toho co se tu pise, jsem rozhodne nenabyl dojmu, ze by mereni signalu a prace antenare byla levna zalezitost. Tim, ze to udelam sam si myslim, ze neusetrim par stokorun, ale ze vydaje na celou "akci" srazim na tretinu (ne-li mene). A jak jsem psal, pokud se nepovede, nevadi. Ztratim (zde jiz opravdu) jen par stokorun a prijde cas na pozvani profiku. Nakonec je tu i fakt, ze kdyz si neco udelam sam, mam z toho vetsi radost. Prace kolem baraku a zahrady mne bavi, takze se snazim vsechno delat sam. Ne vzdy vsechno dopadne nejlepe nebo to neni podle norem, ale nejsem verejna budova. Muj dum, muj hrad.