Nechvalně známou větu :"Právě jsem se vrátil z Hradu", si dovolím zmodifikovat na :"Právě jsem se vrátil z moravského meteoradaru". Jako příznivec digitálního vysílání jsem ani tentokrát nezahálel a otestoval schopnosti DVB-T USB HDTV + FM/DAB/DAB+ TUNERu, tentokrát v oblasti DVB-T. Na cestování jsem si ssebou nemohl vzít nic lepšího, než NB s dongle tunerem a dodávanou malou anténkou = 10 cm pendrekem. Na věži, na Skalkách nedaleko Boskovic, ve výšce asi 35 metrů, je dobrý celokruhový výhled na velkou část Moravy. Ze zkušenosti s úspěšným příjmem DABu z Lysé hory, jsem "pendrek" vystrčil před okno směřující právě na východ. Tuner jsem aktivoval v DVB-T režimu a spustil automatické proladění všech TV pásem. Není to nikterak rychlé, ale se zájem jsem sledoval nadějné přírůstky identifikovaných kanálů. První číslo bylo 4, potom 6, 17, 21, 28, 39, 44, 49, 51, 56, 60 a skončilo to na čísle 62! Co se za tím skrývá za vysílače a stanice, to jsem během ladění neviděl. Po otevření seznamu stanic, mi už bylo jasnější, co je to celkem za 67 stanic. Největší radost mi udělaly slovenské a hlavně početnější rakouské úlovky. Jen náš MUX 4 chyběl a při manuálním ladění se sice identifikoval příjem, ale na zařazení do seznamu stanic to bylo málo. Pod údaji o síle a kvalitě signálu je možné vidět čas příjmu = mezi 1 a 2 hodinou noční, proto jsem už experiment neprodlužoval, nepřemisťoval NB s anténkou k oknům na sever, abych se pokoušel i o příjem z Polska. Třeba příště? Příjem na vrcholku Drahanské vrchoviny, díky věži převyšující okolní les, byl, i jen na tak primitivní neziskovou všesměrovou anténku, i ze slovenských a rakouských vysílačů maximální. Co to bylo za konkrétní vysílače, to jsem zatím nezkoumal, ale z počtu stanic v postupně laděných MUXech se to snad povede. Za úspěchem ale nebyly jen příznivé extrémní inverzní podmínky, což dokládá časově shodný výškový profil teploty změřený v nedalekém Prostějově.