Autor Téma: STA - problém se sloučením signálu ze dvou antén (mux 2 a 4 - kanály 41 a 42)  (Přečteno 23308 krát)

AlesFrk

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Dobrý den,řešim taky sloučení sousedních kanálů a prosim o radu odborníka. Má někdo zkušenosti s programovatelnym zesilovačem Ikusi One-123? má 3 vstuy UHF,až 10 filtrů a na jeden filtr až 5 kanálů,zajímá mě zda v každém vstupu lze nastavit filtr na vyšší a nižší pásmo napříč vstupy? uvedu příklad sloučení: 1 vstup kanály 29,36,39,50. 2 vstup kanály 30,33,55,58 a 3 vstup 42,46,57. Prosim nechci kanalové vložky,kanálů je hodně a antény jen 3 a rozbočovat na kanály je ztráta. Nebo má někdo zkušenosti s jiným programovatelným zesilovačem či filtrem? Díky za odpověď. Jinak lokalita Teplice, alesfrk@seznam.cz

Reklama

• Stálý člen

Jean-Valjean

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Co chceš nebo nechceš není vůbec rozhodující, protože televizní signál má svoje zákonitosti a rozhodně nebude brát ohled na stav peněženky amatéra-bastlíře :D Mimochodem u kanálových vložek nemusíš nic rozbočovat, neboť kanálové vložky mají vstup a mají taky výstup, který se dá propojit se vstupem další vložky atd.

AlesFrk

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
žádal jsem o radu k programovatelnýmu zesilovači a ne urážky...zdá se mi úplně zbytečný jsem cokoliv psát jak je vidno.

Jean-Valjean

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Radu sem ti dal a že nechápeš, že tvoje řešení je cesta do slepé uličky, zato nemůžu. Prostě představa laika je jedna věc a vlasnosti TV signálu věc druhá a v tomto případě to skloubit nejde.

BLAZ

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Omlouvám se, že tady zapleveluju odbornou diskuzi tímhle : Nějak pořád nechápu, proč na odborném serveru se stále někomu něco předhazuje. Laik, profík atd. Ono třeba stačí napsat "to nedělej, to ti nepůjde". Ale ne tady. Tady se hned musí tomu druhému vmést do tváře jakej já jsem profík a vy ostatní jste lejna.

Reklama

• Stálý člen

AlesFrk

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Držte se toho na co jsem se ptal,máte snad zkušenost s programovatelnym zesilovačem? asi ne ::) Nikdo Vám vaše vložky nebere ale toto je rozvod pro RD a ne panelák  a ne kšeft. A jelikož jsem neměl tu čest s takovým to zesilovačem tak se jen ptám protože mě to zajímá a znovu píšu nezajímají mě vaše urážky a arogance,četl jsem Vaše příspěvky a opravdu hnus,nikomu jste neporadil jen urážel. Dále nehodlám na Vás reagovat PROFÍKU.

Stasi-DDR

• Profík
    • Zobrazit profil
Dobrý den,řešim taky sloučení sousedních kanálů a prosim o radu odborníka. Má někdo zkušenosti s programovatelnym zesilovačem Ikusi One-123? má 3 vstuy UHF,až 10 filtrů a na jeden filtr až 5 kanálů,zajímá mě zda v každém vstupu lze nastavit filtr na vyšší a nižší pásmo napříč vstupy? uvedu příklad sloučení: 1 vstup kanály 29,36,39,50. 2 vstup kanály 30,33,55,58 a 3 vstup 42,46,57. Prosim nechci kanalové vložky,kanálů je hodně a antény jen 3 a rozbočovat na kanály je ztráta. Nebo má někdo zkušenosti s jiným programovatelným zesilovačem či filtrem? Díky za odpověď. Jinak lokalita Teplice, alesfrk@seznam.cz

Milej "Frku", pominu-li, že tento typ AMP se již nevyrábí ( aspoň dle webu ofiko dovozce, jeho nástupcem je typ 118) a i ten umožňuje max 10. filtrů a ty požaduješ 11 filtrů, tak v tebou požadované konfiguraci, tj. použití 11-ti přijímaných kanálů to fungovat nebude. Navíc požaduješ sousední kanály na jednotlivých vstupech. To nedokáží tyto "elektronické" propusti bezproblémově zpracovat. Tvé požadavky na tento typ AMP jsou nereálné a pokud se chceš dobrat 100% výsledku, nezbývá ti nic jiného, než použít řešení s KV. Jak už tady bylo napsáno, vlastnosti příjmu, zpracování a následného rozvodu DVB-T signálů mají své zákonitosti, které nelze obejít a nelze je přizpůsobovat omezeným finančním prostředkům investora. Pak si musíš uvědomit, že zvolené řešení nebude nikdy 100% funkční! Každý správný anténář tyto skutečnosti uvede ihned poté, co provede měření na místě příjmu a vyslechne si "zbožná přání" mnohých investorů, kteří mají velmi zkreslené představy o instalacích přijímacích tv systémů. Pokud investor těchto dobře míněných rad neuposlechne, měl by zkušený anténář od těchto kšeftů, co nejrychleji vzít roha, protože si jen zadělá na budoucí problémy! Viz diskuse ve vedlejším vlákně o kolísání signálu, kdesi u jakéhosi Havířova. Tam jistý bastlíř, taky použil programovatelný zesilovač Avant HD a jaké s tím jsou problémy. V případě použití KV by byla situace zcela jiná....
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!

Jean-Valjean

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Omlouvám se, že tady zapleveluju odbornou diskuzi tímhle : Nějak pořád nechápu, proč na odborném serveru se stále někomu něco předhazuje. Laik, profík atd. Ono třeba stačí napsat "to nedělej, to ti nepůjde". Ale ne tady. Tady se hned musí tomu druhému vmést do tváře jakej já jsem profík a vy ostatní jste lejna.
To vysvětlení je poměrně snadné - s laikem je třeba mluvit jinak, než s profíkem (který nebude tvrdošíjně trvat na nesmyslech, ve kterých jenom utopí čas a peníze a výsledek bude nula).

AlesFrk

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil

Milej "Frku", pominu-li, že tento typ AMP se již nevyrábí ( aspoň dle webu ofiko dovozce, jeho nástupcem je typ 118) a i ten umožňuje max 10. filtrů a ty požaduješ 11 filtrů, tak v tebou požadované konfiguraci, tj. použití 11-ti přijímaných kanálů to fungovat nebude. Navíc požaduješ sousední kanály na jednotlivých vstupech. To nedokáží tyto "elektronické" propusti bezproblémově zpracovat. Tvé požadavky na tento typ AMP jsou nereálné a pokud se chceš dobrat 100% výsledku, nezbývá ti nic jiného, než použít řešení s KV. Jak už tady bylo napsáno, vlastnosti příjmu, zpracování a následného rozvodu DVB-T signálů mají své zákonitosti, které nelze obejít a nelze je přizpůsobovat omezeným finančním prostředkům investora. Pak si musíš uvědomit, že zvolené řešení nebude nikdy 100% funkční! Každý správný anténář tyto skutečnosti uvede ihned poté, co provede měření na místě příjmu a vyslechne si "zbožná přání" mnohých investorů, kteří mají velmi zkreslené představy o instalacích přijímacích tv systémů. Pokud investor těchto dobře míněných rad neuposlechne, měl by zkušený anténář od těchto kšeftů, co nejrychleji vzít roha, protože si jen zadělá na budoucí problémy! Viz diskuse ve vedlejším vlákně o kolísání signálu, kdesi u jakéhosi Havířova. Tam jistý bastlíř, taky použil programovatelný zesilovač Avant HD a jaké s tím jsou problémy. V případě použití KV by byla situace zcela jiná....
Dík za vysvětlení ohledně zesilovače,já ho kupovat nebudu jen mě zajímalo jak pracuje. Sám vim ,že K.V. by byli nejidealnější řešení a třeba jednou koupim,dokonce ještě nějaké mám z dob minulých TESA-S ale nepoužívám. Jen to neznamená že se musí někdo chovat jak dobytek,když se druhej na něco zeptá.

STANO STASKO

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
Já spíš myslím, že se jedná o předchozí stav, kdy k42 nevysílal a který nyní pochopitelně nevyhovuje.

Bohužel, není tomu tak. STA byla do tohoto stavu předělána toutéž firmou před 14 dny, právě za účelem zprovoznění příjmu kanálů 42 a 46. Do té doby fungovaly jen muxy 1, 2 a 3. Nejel ani kanál 64.
Mohlo by pomocť aj vymeniť antenu pre mux4 za inu širokopasmovu antenu z inym vyžarovacim diagramom v podstate ide oto že antena na mux4 prijima aj nekvalitny signal muxu2 a ovplivnuju sa medzi sebou anteny.Treba zabezpečiť aby z anteny pre mux4 ak je samotna v zlučovači ten mux2 bol čo možno najviac potlačeni  Predpokladam že je to zlučene širokopasmovym hybridnym zlučovačom na jeden vstup hybridu by za žišlo dať priepusť na kanali kanál 41,53,59 a na druhy vstup  priepusť na kanali 42,46 Skratka treba sa stym vyhrať .Najlepšie riešenie je konverzacia a aj najfunkčnejšie toho42k ;)
« Poslední změna: 03. 11. 2012, 18:18:59 od STANO STASKO »

Vladimír Dráb

• Závislák
    • Zobrazit profil
Nebo nechytat mux 1-3 z Prahy, dotyčný možná ani poradit nechce, jinak by tu už dávno byla adresa.  Možností řešení je momentálně přesně tolik kolik jich vymyslíme. Ale všechno to jsou jen spekulace.

Milan CH.

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil

Z programovateľných zosilňovačov to zvládnu Johansson - Super Profiler 6630 a 6631, ale sú veľmi drahé a pre naprogramovanie treba externý programátor, ktorý tiež nie je najlacnejší.

Martin Patera

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
U těch Alcadů řady 905 se v takovýchto případech dají použít verze KV - ZG 421, které mají daleko lepší selektivitu, co se sousedních kanálů týče, až 80dB, oproti 60dB, u ZG 401. Jsou v nákupu dražší asi o 100 Kč bez DPH 20%. Mám odzkoušeno v desítkách případů v kombinaci K37+K38 a K62+K63. Při dodržení nezbytných podmínek, příjmu a následné zpracování tv signálů  STA, jsou naprosto bezproblémově funkční. Pro konverzi na jiný tv kanál, jsem pak několikrát použil Kanálový procesor ALCAD PC-525. Podrobnosti, nalezne zájemce v manuálech k výše uvedeným výrobkům.

Souhlas, taky reseni. Ja jsem to v jednom pripade na jednom Prazskem sidlisti (pomahal jsem strycovi s instalaci) vyresil vlozenim utlumoveho sousedniho kanaloveho clenu na vstupu.

Jinak si stale myslim, ze K.V. jsou stale to nejlepsi reseni Vaseho problemu se sloucenim dvou sousednich kanalu.
A narozdil od beznych programovatelnych kanalovych zesilovacu jsou K.V. od Alcadu i mnohem selektivni, tudiz z radioveho hlediska mnohem lepsi a odolnejsi. Vyborne je, ze Alcady maji tech 8MHz v rovine, nikoliv do spicky, tedy je tam zesileni na 2 mistech...na zacatku kanalu a na konci kanalu tak, aby celkove byl "obrys" do podoby horizontalni schodove, nikoliv do jehlove spicky.

Ty Alcady se osvedcili i tam, kde meli na panelaku BTSky GSM/TETRA/TV TX, ale i analogove vysilace prevadecu, dalkovych alarmu/poulicnicho rozhlasu/siren a tez to zvladne signalu od radioamateru a CBckaru nebo mistnich 1-2kW FM rozhlasovych vysilacu rozhlasovych stanic. Protoze vsechny tyto radiove silne signaly musi K.V. zvladnout a bohuzel takovej Televes to nezvladne a uz vubec ne "krabicky" (ala Teroz, nic proti Terozu, ale mam tim na mysli krabicky vseobecne). Cili neni to jen o kvalitnim sloucenim dvou sousednich kanalu, ale tez o schopnosti EMC kompatibility a zvladnuti radioveho ruseni od blizkeho vysilac v podobnem radiopasmu. Takovej CDMA Ufoun vysilac se svym 200kW ERP na BTSku na stejnem panelaku temer vzdy odrovna tv/r anteny s "krabickama", ale Alcad to spolehlive zvladne. Protoz bohuzel u malokde najdete selektivni predzesilovac s pasmovou propusti pred aktivnim prvkem jako je tranzistor.
Take je treba brat v uvahu, ze prvky pro analogovy prijem maji trochu jine parametry pro prijem nez prvky pro digitalni OFDM-QAM o "ploche" sirce 8MHz. Prvky pro analog se totiz konstruovali jako zesilovac s propusti do "spicky-jehly" misto do sirsiho OFDM signalu.

« Poslední změna: 04. 11. 2012, 06:50:35 od Martin Patera »
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653

Martin Patera

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO

Z programovateľných zosilňovačov to zvládnu Johansson - Super Profiler 6630 a 6631, ale sú veľmi drahé a pre naprogramovanie treba externý programátor, ktorý tiež nie je najlacnejší.

Bohuzel nesetkal jsem se s programovatelnym zesilovacem, ktery mel rozumne radiove parametry s ohledem na EMC elektrokompatibilitu s ochranou proti blizkemu VF vysilaci treba na stejne strese, napriklad prevadec pro mestskou policii v UHF pasmu dokaze docela dobre rozhodit tyto typy zesilovacu.
Ale Alcad K.V. ma nejlepsi radioparametry s ohledem na EMC elektrokompatibilitu. Je to jeden z mala systemu K.V. (Kanálové  Vložky), ktere zvladaji vysokou uroven parazitnich sousednich signalu ve stejnem radiopasmu a to jsem mel moznost si 8 system K.V. osobne vyzkouset. I odborni prodejci mi neverili, tak jsem vzal Yaesu FT-897 + 1kW linear PA sebou na jejich prodejnu a zkusil jsem na prodejnim pulte zavysilat do zatezoveho odporu, na vedlejsim stole byl system K.V. a obraz to "schodilo". Jedinej Alcat vydrzel..... a proc, protoze ma galvanicke oddleni vstupu od dalsich aktivne-pasivnich prvku uvnitr vlozky Alcad a taky proto, protoze Alcad ma nejdrive pasivni propust (civka+kondik) a teprve potom aktivni tranzistory, see: 

Galvanice oddeleni vstupu/vystupu (to vpravo je indukcni preskok signalu mezi konektorem a indukcni vstupne/vystupni civkou dal do "systemu", ktery nerozkmita tranzistor).

Filtry L/C pred tranzistory.

Vlevo jsou vstupne/vystupni 3 komurky (kanalove), ktere jsou galvanicky oddelene od konektoru a tistaku a navic se vsechny vlozky daji preladit v ramci UHF pasma, takze kdyz CTU vymysli, ze MUX4 uz nebude na k62, ale na k40, tak staci zaplatit 300Kc a zaslat vlozku na preladeni do servisu. Tim se setri sekundarne penize v bytovych druzstvech.

Nic dokonalejsiho z pohledu zpracovani radioveho signalu a EMC kompatibility v CZE neznam.

Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653

AlesFrk

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil

Také jsem na ně koukal  ale do toho nejdu.