Autor Téma: STA - problém se sloučením signálu ze dvou antén (mux 2 a 4 - kanály 41 a 42)  (Přečteno 23113 krát)

M. Švejda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Zdravím.

V domě máme problém s STA, který zatím odborná firma nedokázala uspokojivě vyřešit.

SITUACE:

Příjem všech pražských multiplexů:
- kanál 41 (Mux 2 - anténa A)
- kanál 42 (Mux 4 - anténa B)
- kanál 46 (Mux regionální Praha  - anténa B)
- kanál 53 (Mux 1 - anténa A)
- kanál 59 (Mux 3 - anténa A)

Na výstupu antén je signál dostatečný a kvalitní (změřeno). Nicméně po sloučení je problém s Mux2 na kanále 41. Jeho příjem je nestabilní. Jede 5 minut na kvalitu 100% a pak 2 minuty kvalita lítá od 30% do 100%. Objektivně firmou potvrzeno měřením za slučovačem. Patrně je problém s ovlivněním kanálu 41 blízkým kanálem 42.

Můžete někdo prosím poradit jak korektně provést sloučení, aby k výše uvedenému nedošlo?
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 14:40:56 od M. Švejda »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STA - problém se sloučením signálu ze dvou antén
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2012, 14:30:21 »
Kdyby ona "odborná firma" použila řádné technické řešení pro STA, žádný problém by nebyl. Sloučit kvalitně K41/42 lze jen kvalitními prvky určenými pro STA a ne nějakými slučovačí zbastlenými někde na koleně. Za odborné technické poradenství vedoucí k výdělku se samozřejmě platí....


M. Švejda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:STA - problém se sloučením signálu ze dvou antén
« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2012, 14:38:48 »
Kdyby ona "odborná firma" použila řádné technické řešení pro STA, žádný problém by nebyl. Sloučit kvalitně K41/42 lze jen kvalitními prvky určenými pro STA a ne nějakými slučovačí zbastlenými někde na koleně. Za odborné technické poradenství vedoucí k výdělku se samozřejmě platí....

Firmu vybírá majitel domu, ne já. To nemohu ovlivnit. Já se jen starám, aby to neusnulo a něco se s tím dělalo. Co jsem tak koukal technikovi přes rameno, byly to dva slučovače se dvěma vstupy na kabelu (volně v prostoru skříňky) v sérii (je tam ještě sloučení s FM anténou).


mmc

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 278
    • Zobrazit profil
Re:STA - problém se sloučením signálu ze dvou antén
« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2012, 14:59:42 »
byly to dva slučovače se dvěma vstupy na kabelu (volně v prostoru skříňky) v sérii (je tam ještě sloučení s FM anténou).
Keď už, tak do kaskády, a kto nevie čo je séria a čo kaskáda, nech sa do toho montuje.
V každom prípade na tej firme bude odborná asi len cena. Technické riešenie na úrovni začínajúceho kutila v cene 4€,
čo síce nevylučuje, že by to mohlo fungovať ... ale to nie je Váš prípad.
3.7-4.2 linear ... 230cm PF mesh
3.4-4.2 + 10.7-12.75 circular ... 180cm PF
10.7-12.75 linear ... 130cm offset
18.3-18.8 + 19.7-20.2 circular ... 130cm ofset
(a to všetko pekne v garáži)


STANO STASKO

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Tažko vam tu niekto poradi neuviedly ste miesto prijmu ani komponenty ktoru su použite na tych komponentoch niečo piše mohly ste sem poopisovať alebo cele to sfotiť foťakom.Pre sta by som ja Použil minimalne komponenty alcad  a nie dajake zlučovače ale peniazi nieje nazvyš zrejme preto ste to tak realizovali .S tym čo mate by som sa pokusil vyrovnať uroven signalu na tych 2 kanaloch vedla seba uplne presne aby mali obe kanali po 65dbuv na vstupe zlučovača alebo použiť konvertor a prekonvertorovať jeden stychkanalou napr ten 41k inam.Konvertory na slovensku roby jenča v čechach neviem kto niesu to však konvertory určene priamo pre sta  http://www.jenca-hi-freq-co.eu/main/product/menice_frekvencie.html  Neni mi zname či na 41 kanal použivate jednu antenu a na 42 ešte jednu alebo to prijimate všetko jednou antenou aj vyberom spravnej anteny by ste dokazali podla jej vyžarovacieho diagramu zrejme potlačiť to rušenie ak niesu obe vysielače prijimane jednou antenou.V prvom rade však by som skusil vyrovnať uroven tichto kanalou pokial možno presne či by vam to nepomohlo.
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 15:27:35 od STANO STASKO »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
U mě No problém se sousedníma kanálama .. a že jich mám  ;) Provedeno ovšem klasickýma běžnýma krabičkama, jak u STA netuším. Možná to ani všude fungovat nemusí. Záleží na mnoha faktorech.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Od anténářského vrzala, to opravdu sedí! Zvláště ta poslední věta, že to záleží na mnoha faktorech! Tu si okopíroval odkud? Nebo spíš od koho?? Ty nejsi schopný sloučit v obtížnějších podmínkách ani signál ze dvou antén, tak tady nepiš nesmysly! Praha, to nejsou nějaké zasrané Maránské Lázně!
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
No DDR je (teda bylo) kamaráde taky trošku jinde  :D

Jinak když nevíš a neviděls, tak radši mlč.  :P


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Otázka je čemu říkáte STA, celkem chápu snahu o levné řešení pro domy s pár byty, ale pokud máte panelák s desítkami bytů patří tam opravdu naprosto jiné díly, ovšem taky za jiné ceny. Na druhé straně bych pár dní vyčkal, podobné problémy jsou momentálně slyšet z dost míst, takže to může být i problém nevyladěných nově spuštěných vysílačů.
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 16:17:32 od Vladimír Dráb »


M. Švejda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 36
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Otázka je čemu říkáte STA, celkem chápu snahu o levné řešení pro domy s pár byty, ale pokud máte panelák s desítkami bytů patří tam opravdu naprosto jiné díly, ovšem taky za jiné ceny. Na druhé straně bych pár dní vyčkal, podobné problémy jsou momentálně slyšet z dost míst, takže to může být i problém nevyladěných nově spuštěných vysílačů.

Je to klasická STA v 70 let starém nájemním činžáku (18 bytů). Sám přímo nemohu ovlivnit zvolené technické řešení, ale nechci se ani pasivně smířit s případným tvrzením firmy, že s tím nejde nic dělat. Proto se ptám v tomto fóru, abych měl nějaké argumenty. :-)
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 16:34:18 od M. Švejda »


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Můžete prozradit adresu domu? Pokud je to v mém dosahu mohu přijet proměřit a dát nějakou nabídku. :)


STANO STASKO

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
    • E-mail
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 17:25:02 od STANO STASKO »


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Bez mista prijmu se neda moc poradit. Ale i takovato "levna" STA by sla mozna zprovoznit pomoci
a) utlumoveho clenu za antenu B nebo
b) pouziti anteny A s vetsim ziskem nebo jinam smerovanou/polarizovanou (Cukrak vs Zizkov)
« Poslední změna: 02. 11. 2012, 17:26:08 od ivovi »


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Jak tak čtu, tak tam řádila spíš odporná firma než odborná....

Slučovat vedlejší kanály v STA nějakým Terozem (nebo podobným řešením) je zhůvěřilost, kterou by opravdový profesionál nikdy neudělal. Zejména pak, když jsou vysílače jistě decibelově rozdílné, ale zároveň velmi silné.

Vsadil bych se, že anténa B chytá dost silně (ale nekvalitně) k. 41 - buď je tam pre-echo (což by celkem odpovídalo popisu) a nebo je signálu muxu 2 na anténě B znehodnocen odrazy. Po sloučení s anténou A se samozřejmě projeví tento špatný signál i v kvalitním signálu z antény A, protože tyto nejsou řádně odděleny. Výsledek pak vidíte na TV.

Řešením jsou v tomto případě kanálové vložky nebo nějaký selektivní filtr, bastlit to klasickými slučovači typu Teroz, které pro správnou funkcni mají mít odstup alespoň 3-4 kanály (!!!), je opravdu prasárna.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 324
    • Zobrazit profil
Já spíš myslím, že se jedná o předchozí stav, kdy k42 nevysílal a který nyní pochopitelně nevyhovuje.