reklama

reklama

Autor Téma: Videokamera - trhaný obraz  (Přečteno 11253 krát)

AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Videokamera - trhaný obraz
« kdy: 20. 10. 2012, 00:53:42 »
Koupil jsem si videokameru Samsung HMX-F80. Můžu si nastavit dva režimy nahrávání: HD 1280x720/25p a SD 720x576/50p. Při nahrávání v HD režimu 25p je obraz mírně trhaný, spíše neplynulý (připomíná mi to jako když jste v kině na 3D filmu, tak vidíte že obraz není úplně plynulý). Když nahrávám v SD režimu 50p tak je obraz krásně plynulý. Ale když potom převedu nahrané video na DVD nebo na jiný formát, tak je toto trhání obrazu opět vidět (HD nebo SD, je to pořád stejné). Nevíte někdo co to způsobuje, nebo jak tomu zamezit? Díky za odpověď

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #1 kdy: 20. 10. 2012, 01:05:15 »
A hlavně 25p je 25 snimku za sekundu a to je standart ne? 50p do televize nebo na dvd nedostanu prece, nebo jak to je? Diky


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 434
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #2 kdy: 20. 10. 2012, 08:29:19 »
25p standard není. Pro HD jsou standardní režimy 720p50 a 1080i50, pro SD pak 576i50. Při 25p budete mít pocit trhání vždy, je to stejné jako filmový režim. Je potřeba, aby závěrka byla taky 1/25, pokud je čas závěrky výrazně kratší, efekt trhání je viditelnější. Pro převod na DVD je lepší ten SD režim 576p50. Jen je potřeba, aby to software korektně převedl do prokládaného režimu 576i50. Pokud to software hloupě převede do 576p25, vznikne ten samý efekt jako v HD režimu.


AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #3 kdy: 20. 10. 2012, 13:40:52 »
Ok díky moc. A jaký programy to zvládnou? Já to dělal přes Nero Vision, a po převedení na DVD se začal obraz opět trhat i v těch 50p.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 434
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2012, 15:40:09 »
Ok díky moc. A jaký programy to zvládnou? Já to dělal přes Nero Vision, a po převedení na DVD se začal obraz opět trhat i v těch 50p.
NeroVision by to zvládnout mohlo, ale je závislé na autodetekci a tím je poněkud svéhlavé. Zkuste se podívat, jaké parametry má výsledný klip a jaké nastavení používáte. Mělo by to být 576i50. Pokud to Nero zakóduje jako 576p25, je to špatně. Zvládnou to videoprogramy - AdobePremiere, Canopus Procoder a další.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2012, 17:31:49 »
Když video vkladam, ukazuje to 50fps. Ale když vytvořim DVD tak video má pouze 25fps. Jiná možnost nastavení ani není


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 434
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #6 kdy: 20. 10. 2012, 19:12:50 »
Když video vkladam, ukazuje to 50fps. Ale když vytvořim DVD tak video má pouze 25fps. Jiná možnost nastavení ani není
25fps může být i v pořádku, někdy jsou prokládané režimy označovány nižším číslem (mají 25 snímků složených z 50 půlsnímků). Je potřeba se podívat, jaký režim NeroVision zvolil - pusťte to třeba v MediaPlayerClassicu a tam si z vlastností zjistěte, jestli je výstup progressive nebo interlaced. Nevím, jako verzi Nerovision používáte, ale když dole kliknete na more, pak video options, tak v záložce sample format zvolte interlaced, top field first, nikoliv automatic.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #7 kdy: 20. 10. 2012, 19:45:23 »
i erární Windows Movie Maker umí od Vist výše 720p...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 434
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #8 kdy: 20. 10. 2012, 19:58:03 »
i erární Windows Movie Maker umí od Vist výše 720p...
A umí to taky vyexportovat v mpeg2 pro DVD nebo v mpeg4, nebo stále jen wmv? Protože to je vcelku k ničemu.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #9 kdy: 20. 10. 2012, 20:13:05 »
umí vyexportovat MPEG-2 pro DVD...jinak, pro 720p a 1080i je to formát VC-1, to je microsoftí alternativa k MPEG-4AVC....
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #10 kdy: 20. 10. 2012, 21:41:32 »
Zkoušel jsem v neru nastavit režim prokládání (napřed horní řádky), ale výsledek je stejný, video se stále po převodu trhá. Jediný plynulý záznam je přímo ten originální soubor z kamery v 50p. Kamera nahrává pouze do mp4 s použitím kodeku h264. Navíc jsem zjistil že když náhrávám v tom 720x576p50, tak každý program toto video přečte jako 4:3, i když ve skutečnosti je nahráno jako 16:9. Když si v neru, nebo i jiném programu ručně zvolím že to je 16:9, tak pouze na levém a pravém okraji videa vzniknou černé pruhy a obraz zůstane stále svisle roztáhlý (hubené vysoké postavičky). Takže tu kameru asi brzo vyhodím


AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #11 kdy: 20. 10. 2012, 22:08:51 »
Ted koukam pres ten media player classic ze vytvorene dvd v neru je 25 snimku za sekundu a rezim prokladany. Ale ze by to video bylo nejak lepsi nez ty predchozi, to se mi nezda


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #12 kdy: 20. 10. 2012, 22:11:13 »
co máš za Win? pokud máš Visty a výše, zkus Movie Maker...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 434
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #13 kdy: 20. 10. 2012, 22:29:42 »
Ted koukam pres ten media player classic ze vytvorene dvd v neru je 25 snimku za sekundu a rezim prokladany. Ale ze by to video bylo nejak lepsi nez ty predchozi, to se mi nezda
A to video sledujete i na DVD přehrávači, nebo jenom v počítači? Počítač se z prokládaného videa snaží zase vytvořit neprokládaný obraz, výsledek je potřeba kontrolovat z DVD přehrávače na TV (která to na neprokládaný převádí také, ale umí to líp).


AA AAA

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 44
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Videokamera - trhaný obraz
« Odpověď #14 kdy: 20. 10. 2012, 22:38:00 »
Ted jsem vyzkousel v Movie makeru a vysledek stejny... No vytvarim DVD video ale zapisuji ho jen do slozky v pocitaci. Vytvorene vob soubory potom zkopiruju na flashku a tu dam do televize, kde prehraju. Takze podle me je to stejne jako bych to dvd primo vypalil. Jedine co proti trhani obrazu pomuze, kdyz zapnu na TV 100hz True Motion. To TV prepocitava obraz do 100hz, ale ani to neni dokonale.


 

reklama