nesmyly ? to co predvadite vy jsou nesmysly. davat nekomu na strechu parabolu je nesmysl. co ten dotycnej bude delat az tam bude mit pulmetr snehu na lnbcko zalepeny snehem a ledem vam bude i tech 12db leda tak k prdu. ono ne nadarmo v alpskej zemich instalujou anteny pod stresni previsy, strkaj je pod balkony a podobne. mozna ze vy ste to nevidel, ale ja si myslim ze vy ste toho jeste nevidel hafomoc. hlavne ze mate 12 db na rezervu. zajimave ze ja problemy na 60cm s 8PSK nemam , ale vy mate teorii ...
Nevím jak Vy, ale já se instalacemi antén a satelitní techniky zabývám a mám k tomu i měřicí techniku. A hlavně už s tím mám nějaké zkušenosti. Pokud je u 8PSK MER nižší než 11-12 dB, dochází k problémům s výpadky a zamrzáním obrazu. U jednoho zákazníka jsem z důvodu chatrného původního stožáru (30 mm...) byl nucen instalovat parabolu 60 cm. Když se po nějaké době ukázalo, že ten příjem prostě není ideální, měnila se parabola i se stožárem.
Argumentovat alskými zeměmi, to snad nemyslíte vážně. To se rovnou můžete začít ptát třeba ČRa, proč nemají vysílače ošetřené proti námraze a antény schované všechny pod plast, když třeba švýcarský vysílač Säntis takto provedený je...
Je potřeba instalovat jak antény, tak paraboly dle toho, jaké podnebí v místě instalace panuje - a to nejen sníh, ale i vítr atd. A v oblasti, kde se pohybuji já (Praha, střední Čechy) se sněhová pokrývka v zimě na střeše nedostane nad 20 cm. Samozřejmě všechny mnou instalované paraboly dodržují odstup 15-20 cm od střechy právě z důvodu sněhové pokrývky. Stejně tak pevnost (a průměr) stožáru musí být přizpůsobena větrným podmínkám.
Jestli Vám jde slušně na 60 cm parabolu 8 PSK, tak gratuluji, máte slušný přijímač. Ale ne všechny jsou citlivé a ten kdo instaluje přijímací sestavu na toto nemůže spoléhat, signál by tedy měl splňovat nějaké parametry. Ty se měří v praxi, není to pouze teorie. A pro splnění těch parametrů je potřeba na dvě družice parabola 80 cm a na tři a více pak ideálně 85 cm. Parabola 60 cm vyhoví pro příjem jedné družice a silnějších TP, ale pro 8PSK nebo příjem více družic už ne. A v dnešní době je 100 % montáží pro dvě a více družic, většina pro 19,2+23,5, případně pro jiné.
EDIT: Ještě si uvědomte jednu zásadní věc. Kabely. Fakt si myslíte, že si zákazník nechá kvůli jednomu kabelu z paraboly rozvrtat půlku domu, popřípadě tahat kabely bůhví kudy, když 90% staveb (a zejména novostaveb) má jedno misto, kam jsou vyvedeny domovní rozvody, a to místo je zpravidla na půdě u paty stožáru? Stožár je pak koncipován jako místo, kde bude umístěna veškerá přijímací technika. Zkuste někomu říct, ať si nechá na novostavbu někam na fasádu navrtat nějaký držák na parabolu a pak tahat složitě kabel. Požene vás rychlostí blesku.