Autor Téma: Instalace antén - Tak takhle ne!  (Přečteno 207436 krát)

Butes

• Profík
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
Re: Instalace antén - Tak takhle ne!
« Odpověď #240 kdy: 16. 06. 2011, 21:55:44 »
Satelitní demokraté a nešťastníci, blokovaní novou zateplenou fasádou, si mohou vzít příklad z řešení, které jsem aktuálně objevil u blízkého paneláčku po demontáži lešení. V domě s 22 byty je na jižní fasádě celkem 18 držáků parabol. Přitom v této lokalitě, rozhraní Lhotky a Kamýku v Praze 4, jdou bez problému všechny 4 MUXy DVB-T a do domu je i zavedena kabelovka UPC. Tak si bude asi moci většina partají namontovat vlastní parabolu podle jejich libosti, různého provedení, tvaru, barvy i směrování. Nešlo by se domluvit a na ploché střeše skrytě nainstalovat paraboly v rámci STA? Nebo pěkně zrenovovaný dům dopadne téměř stejně, jako některé domy v Rumunsku?

Družstevníkům zřejmě nic neříká tepelný most a hromady utíkající energie přes tyto všelijaké konstrukce. Nejlepší jsou pak ty průvrty skrz slabé stěny přímo do spížíren či komor. Pak jakékoliv zateplení ztrácí význam, a to nemluvím o té estetické hrůze jak už tady padlo.
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600

Reklama

• Stálý člen

martin Saniter

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #241 kdy: 21. 06. 2011, 23:31:52 »
co rikate na toto?

Jaroslav Syrový

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #242 kdy: 22. 06. 2011, 07:47:23 »
Vypadá to, že montéři šli na oběd a nestačili dokončit práci (izolačkou/stahovacím páskem uchytit kabel ke stožáru po celé délce, přebytečný kabel zatáhnout do půdy), ale jinak normál.

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #243 kdy: 22. 06. 2011, 14:27:24 »
Ještě bych tu TV anténu dal výš, místo na stožáru tam je, aby byly větší rozestupy mezi anténami. Pak ten kabel uchytit a je to.

Jinak celkem slušné, anténa na TV je dobrá (klasická colorka je prostě jistota), a parabolu (Fuba) chválím také. Jen ten hnus nazvaný kruhový dipól, který je v ČR skoro nanic a přesto se všude dává - ale to už je detail.

S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Jaroslav Syrový

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #244 kdy: 22. 06. 2011, 14:43:09 »
Jo, tříprvková na VKV by byla nepochybně lepší.

Reklama

• Stálý člen

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #245 kdy: 22. 06. 2011, 14:54:30 »
A nebo S-dipól, pokud už nutně všesměr.

Nikdy nepochopím, jak je možné, že se v českém prostředí tak rozmohly kruhové dipóly, když tu většina stanic vysílá vertikálně. Kruhový dipól chytá pouze H polarizaci, a to ještě se ziskem -3 dB, takže vertikálně vysílající stanice to nechytne buď vůbec a nebo výrazně slaběji, popřípadě zkresleně s odrazy.

Do očí bijící je to hlavně v Praze a okolí, kde opravdu 80 % stanic vysílá vertikálně popř. V/H, horizontálně tu rozhlas vysílá jen Žižkov. Lidem to pak samozřejmě hraje naprosto blbě.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

martin Saniter

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #246 kdy: 22. 06. 2011, 15:38:17 »
To je moje instalace 8),chtel jsem at mi to ohodnotite. Nemam dodelany kabely. S tou antenou na VKV jsem zklamany,to fakt nic nechytnu? Jeste jsem ji nezkousel. Tu kolorku jeste vys? Jeste se mi tam musi vlezt ant na internet. Nebo dat maly vyloznik?

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #247 kdy: 22. 06. 2011, 15:51:36 »
Na amatérskou instalaci to vypadá slušně, znovu oceňuji ten výběr TV antény a paraboly, většina amatérů by tam nacpala nejlevnější polské síto a k tomu parabolu z Teska.

Na tu VKV anténu určitě NĚCO chytnete, otázka je co. Vertikální stanice (typicky komerční rádia - Kiss, Beat, Country, lokálky...) na to půjdou špatně, protože ta anténa vertikál prostě kvalitně nechytne. Silné horizontální vysílače (ČRo, celoplošky) by na to hrát měly.

Jestli tam potřebujete nacpat ještě internet, doporučuji stoprocentně dát nahoru pod špičku stožáru tzv. dvojitý výložník, a na něj na jednu stranu TV a na druhou internet. Docílíte tím dostatečného rozestupu antén, aby se navzájem nerušily. Předpokládám, že na internet to bude nějaké All-in-one zařízení (typu UBNT Nanostation apod.), jestliže tedy budete na střechu tahat LAN kabel, určitě použijte stíněný (FTP, SFTP), aby z něj nevyzařovalo rušení.
Popřípadě, pokud je vysílač internetu blízko a signál je silný (a anténa nemusí být nijak vysoko), můžete na jedno ráhno výložníku dát TV a na druhé rozhlas - u rozhlasu většinou platí, že ideálně by anténa měla být minimálně 1,5-2 metry nad střechou kvůli homogenitě pole.

Jaroslav Syrový

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #248 kdy: 22. 06. 2011, 16:34:22 »
To je moje instalace 8),chtel jsem at mi to ohodnotite. Nemam dodelany kabely. S tou antenou na VKV jsem zklamany,to fakt nic nechytnu? Jeste jsem ji nezkousel. Tu kolorku jeste vys? Jeste se mi tam musi vlezt ant na internet. Nebo dat maly vyloznik?
Když dáš Colorku co nejvýš, tak se ti níž vejde anténa na internet přímo na stožár bez výložníku (pokud to bude Nanostation apod.). A anténu na VKV napřed vyzkoušej. Pak je taky otázkou, co a kde chceš vlastně poslouchat. Já si třeba radši pustím rádio z netu nebo ze satu.

martin Saniter

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #249 kdy: 22. 06. 2011, 18:51:33 »
Na amatérskou instalaci to vypadá slušně, znovu oceňuji ten výběr TV antény a paraboly, většina amatérů by tam nacpala nejlevnější polské síto a k tomu parabolu z Teska.

Jojo,jak vidim ty levne sunty z Teska a pod.tak je mi na bliti :-\ Je kvalitne zpracovana a takova robusni. U tech levnych mi vadi ta tenka trubka co drzi kontertory,je to takove viklave. Ja nevim,jesli by nestacilo fakt jen posunout tu kolorku nahoru a pak by mi tam zustalo misto na net antenu. Ten dvojity vyloznik se mi nejak nelibi,ale asi by to bylo nejlepsi reseni. Jak vyzkouset tu antenu na VKV? Nemam merak. Sat a pozemni digital jsem ladil podle prijmace.

Jaroslav Syrový

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #250 kdy: 22. 06. 2011, 20:13:03 »
VKV zkusíš nejlíp tak, že v rádiu naladíš stanice.

Ma Te S

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #251 kdy: 22. 06. 2011, 20:18:14 »
nebo nenaladíš ;)

zdenek stepanek

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #252 kdy: 22. 06. 2011, 22:03:53 »
Pokud nebudes s prijmem na tuhle pseudo radio antenu spokojen, zkus ji prestehovat vejs, nejlepe ale nejakou lepsi antenu. TV antena je dobra, mozna by mela stejnej signal i kdyby byla pod FM antenou. Na SAT bych zvazil dat vyloznik tesne nad strechu otocenej smerem dolu a dat ji do strany kolmo ke strese. Samozrejme pokud tam nebude prekazet okynko a mas dostatecne tuhej stozar - muze se to vic klepat a kroutit v ose. Jednak tim ziskas vyrazne vic mista na stozaru, mozna se to bude i klepat o neco min diky uchyceni o 30cm niz. A hlavne to nebude tolik na strese videt, coz by pro me byl nejpodstatnejsi duvod. Vzdyt je to hnusny.

S inetovou antenou problem nebude, prasoprovideri ti daj nanostation nebo JP-17 od jirouse, to se tam vejde vklidu. Lepsi ISP ti dnes da napriklad nanobridge, bud malej (30cm parabolka) nebo velkej (45cm).

Franta Finta

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #253 kdy: 22. 06. 2011, 22:08:23 »
parabola ma bejt v zavetri , pod strechou  a ne na strese kde na ni chcije a pri futeri se klepe i s celym stozarem. a vubec ne na vylozniku , to je vazne rada nad zlato.

Jaroslav Syrový

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #254 kdy: 22. 06. 2011, 22:14:57 »
Parabola na výložníku fakt ne, leda když jsou dvě proti sobě, ale i tak se ten výložník musí ideálně přivařit ke stožáru a ne spoléhat jenom na šrouby a třmen.