No Sodoma Gomora ten dnešní večer ....
Štěpáne Sodoma a Gomora je především ten Váš výtvor! Sodoma Gomora je instalace antény na jímači hromosvodu, navíc tak chatrném, jako je ten na té fotce. Sodoma Gomora jsou Vaše dotazy jak se při takovéto instalaci ochránit před bleskem a jestli pomůže odpojení od TV, nebo odizolování antény od jímače jakousi gumou.....anténa musí být uzemněná! a to nejen kvůli možnosti přímého úderu blesku, ale především kvůli vlivu atmosférické elektřiny...říká Vám něco pojem "statická elektřina"? Víte že např. před bouřkou na neuzemněných anténách může vznikat napětí řádu tisíců voltů, proti zemi? Víte, co se do neuzemněné antény indukuje při blízkém úderu blesku? Myslím, že byste se možná hodně divil, kdybyste se setkal např. s dlouhodrátovou AM anténou a pozoroval, jak to před bouřkou v jiskřišti u anténního přepínače hezky jiskří:-) Pokud anténu "odizolujete" gumou, tak před přímým úderem ji v žádném případě neochráníte a navíc jste na nejlepší cestě ke zničení elektroniky, kterou máte k anténě připojenou, byly popsány i případy, kdy někdo takový jako Vy, s dokonale odizolovanou anténou, při odpojování koaxu od TV dostal pěknou ránu....anténa v žádném případě nepatří na jímač bleskosvodu!!! ale na samostatný stožár, který se musí s hromosvodem pospojit, dle nové ČSN EN 62305 by se navíc měla do svodu od takto nainstalované antény zařadit přepěťová ochrana.
Nebo druhé řešení je stožár s anténou postavit v ochraném prostoru (úhlu) tzv. oddáleného jímače, i v tomto případě musí však byt anténní stožár uzemněný (to se provádí většinou tlustým CY vodičem, připojeným na hlavní svorkovnici vyrovnání potenciálů).....přiznám se a netajím se tím, že já rozhodně nejsem zastáncem tohoto tzv. oddáleného hromosvodu a mám proti němu určité výhrady, to ovšem nic nemění na tom, že dle ČSN EN 62305 je i takovéto řešení možné a správné. Já osobně jsem zastáncem klasického pospojení s hromosvodem a uzemňovací soustavou daného objektu, pozor ale! hromosvod musí být v perfektním stavu, žádné uhnilé svody někde ve zkušebních svorkách a tak podobně! jinak máte zaděláno na velký problém! To jestli se použije i ta normou doporučovaná bleskojistka, je myslím si na zvážení a svědomím každého, kdo instalaci provádí....
Štěpáne, uzemněná by správně měla být i anténa umístěná na půdě, ne kvůli blesku, ale opět kvůli vlivům atmosférické elektřiny (to platí i pro to Vaše síto), to se opět provádí CY, nebo CYA vodičem na EPS. Vím, že to tak skoro nikdo nedělá, ale správně by to tak mělo být.
No a poslední Sodoma Gomora, je ten hnusně zkroucený koax poházený po střeše...to je tak na to, aby o to zakopnul a ze střechy slítnul kominík, nebo nějaký jiný profík anténář......