Autor Téma: Modulační úroveň rozhlasových stanic  (Přečteno 99411 krát)

Tech7

• Závislák
    • Zobrazit profil
Re:Modulační úroveň rozhlasových stanic
« Odpověď #105 kdy: 16. 10. 2013, 14:29:11 »
DVB-T: Intel Core i3-530, TechniSat AirStar2, AVerTV Volar HD Pro
DAB: Iriver B20, Iriver B20, Pure One Mini Series II, Tesco DR1403R-CE

Reklama

• Stálý člen

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #106 kdy: 16. 10. 2013, 18:35:47 »
chtít může, ale otázka je, jak se k tomu postaví ČTÚ...ale ani bych se nedivil, kdyby zas začlo všechno překrucovat, jak už to bývá...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Miroslav Laduna

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
« Odpověď #107 kdy: 17. 10. 2013, 21:20:03 »
A já zase chci, aby se méně komprimoval zvuk, aby nedocházelo k efektu, že tiché pasáže jsou ,,hlasitější,, než ty papírově hlasité.
Taky chci, aby se přidalo na basech a ubralo na výškách.
Každý něco chce.....

Caraiman

• Stálý člen
    • Zobrazit profil
Úroveň v DAB
« Odpověď #108 kdy: 18. 10. 2013, 08:08:47 »
Asi napíšu ve zdejší diskusi menšinový názor. Nezbytnou úpravu zvuku toleruji. Rozhlasový program je celek. Není možné půlku slyšet a u půlky přidávat na hlasitosti. Chci pohodlně poslouchat a ne si hrát s hlasitostí. Výjimkou jsou stanice s klasickou hudbou.

Zajímalo by mě, jak je to nastavené u DAB. Každá stanice jiná ves. SeeJay je opravdu hlasitý, ve srovnání s jinými stanicemi. Na Dvojce je zas jinak hlasitá hudba a jinak mluvené slovo. Když po nějakém mluveném příspěvku přijde hudba, musím ji ztlumit.
DAB: AEG DAB 4130, AEG DAB 4138, Dual DAB 14, Imperial Dabman 20, LG Stylus II, Lingo iJoy Plus, SilverCrest SIRD 14 B 1, Technisat DigitRadio 210, Technisat DigitRadio 210IR, Tesco DR1403B-CE, TrekStor TS-DVBT-Terres-a
VIDEA: http://1url.cz/WbO7

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #109 kdy: 18. 02. 2016, 07:30:44 »
Trochu oživím toto téma, některé stanice opravdu mají hrozný zvuk a dostala mě odpověd hudebního ředitele jedne z nich, je to pražská stanice..schválně jestli uhodnete jaká.Cituji z odpovědi.

""Nastavení našeho procesoru je agresivní, upravuje původní zvuk a příliš mění charakter původních nahrávek. Nectí dynamiku původních nahrávek, někdy se to projevuje slyšitelnými nedostatky ve zvuku. Ano, je to tak. Souhlasím. Je to ale naším cílem.
Řadíme se mezi komerční stanice pro široké masy. Vždyť jsme nejposlouchanější regionální rádio v Praze. Věnovali jsme hodně času tomu, abychom takhle zněli.""

Chce se mě zvracet.
DISKUZNÍ SKUPINA DAB+   https://www.facebook.com/groups/1296962067091947/
Yamaha T-D500 + Rotel RT-12 pro Síťové přehrávání, FM, DAB+
Kathrein AV12, Emme Esse 15RB3 pro DAB+ III.pásmo
Kathrein ABH01 a XMUX pro FM

Reklama

• Stálý člen

pajas2

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #110 kdy: 18. 02. 2016, 08:17:25 »
Já už dnes zvracel, shodou okolností v dobu zveřejnění příspěvku. Jako bych to tušil. :D
Tipuji City 937.
DVB-S: tuner 3x DVB-S2; motor (cca 45°E-cca 10°W); solo 23,5°E/19,2°E
DVB-T: tuner 1x DVB-T; od Krašova přes Ještěd, Krásné po Javořici,  Cukrák + celá Praha
FM: tuner; 5prvková anténa; rotátor
DAB+: Yamaha T-D500
DreamBox 7080 HD s 2 TB HDD (4 tunery)

Petr Hajčiar

• Člen
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #111 kdy: 18. 02. 2016, 08:52:08 »
Zkusil jsem si poslechnout satelitní vysílání ČRo, konkrétně stanice, kde hrají klasickou hudbu - Vltava a D-Dur. Byl jsem překvapen, že i u těchto stanic je modulace dynamicky srovnána do latě, mezi pianem a fortem téměř žádný rozdíl. Na dotaz mi z ČRo odpověděli, že většině posluchačů to takto vyhovuje... :-[ Mě tedy ne, toto poslouchat nebudu.

Enik

• Profík
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #112 kdy: 18. 02. 2016, 08:56:37 »
Trochu oživím toto téma, některé stanice opravdu mají hrozný zvuk a dostala mě odpověd hudebního ředitele jedne z nich, je to pražská stanice..schválně jestli uhodnete jaká.Cituji z odpovědi.

""Nastavení našeho procesoru je agresivní, upravuje původní zvuk a příliš mění charakter původních nahrávek. Nectí dynamiku původních nahrávek, někdy se to projevuje slyšitelnými nedostatky ve zvuku. Ano, je to tak. Souhlasím. Je to ale naším cílem.
Řadíme se mezi komerční stanice pro široké masy. Vždyť jsme nejposlouchanější regionální rádio v Praze. Věnovali jsme hodně času tomu, abychom takhle zněli.""

Chce se mě zvracet.

Pan ředitel mi príjde docela jako srandista. Z tohoto pohledu si myslím, že součástí autorských práv na audiovizuální díla by měla být podmínka zachování jejich původního charakteru. Podle pana ředitele je možné zvuk dokonale zničit a být na to ještě pyšný. Jenže tím poškozuje práva těch, kteří to zvukové dílo vyrobili, což mi příjde jako právně problematické.

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #113 kdy: 18. 02. 2016, 14:29:27 »
No nevím, zda jen někdo neskočil na špek panu BeatJovi?  :P
Třeba je to jen další pokus dehonestovat rozhlas v jiné podobě, v jiném vlákně?
Tím ovšem nechci tvrdit, že si není na co stěžovat, "divný" zvuk občas zaregistruji
i já, který jsem BeatJem pasován na hluchého starce.  ;)
« Poslední změna: 18. 02. 2016, 14:31:43 od Pamětník »
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #114 kdy: 18. 02. 2016, 14:56:15 »
Špek?To jsou slova hudebního ředitele rádia City, mohu vložit celý originální email (je mnohem výživnější), přímo screenshot ze schránky.

Rovnou přidávám otisk celého emailu, protože to si zaslouží pozornost.

Dobrý den Jirko,

děkuju moc za email a čas, který jste mu věnoval. Dokazuje to, že Vám na rádiu City záleží. Přál jsem si, abyste napsal email a to především proto, abyste byl konkrétnější s Vaším dotazem, reakcí, poznámkou.
Velmi často komunikujeme s posluchači ve věcech příjmu, zvuku a technických záležitostech. Většinou nejsou posluchači odborníci a tak jim naše rádio divně hraje například proto, že mají špatný příjem, technickou závadu na rádiu nebo počítači a podobně. To ale rozhodně není váš případ, vy jste odborník. To je zřejmé.

Přesně rozumím, co máte na mysli. Nastavení našeho procesoru je agresivní, upravuje původní zvuk a příliš mění charakter původních nahrávek. Nectí dynamiku původních nahrávek, někdy se to projevuje slyšitelnými nedostatky ve zvuku. Ano, je to tak. Souhlasím. Je to ale naším cílem.

Řadíme se mezi komerční stanice pro široké masy. Vždyť jsme nejposlouchanější regionální rádio v Praze. Věnovali jsme hodně času tomu, abychom takhle zněli. Našimi pomyslnými konkurenty jsou skutečně rádia typu Evropa 2, Impuls, Frekvence 1, Radiožurnál, Fajn - tedy stanice pro většinového posluchače. Náš zvuk musí být atraktivní pro masu posluchačů.

Je pravda, že nejsem kvalifikovaný nebo vzdělaný v nastavování rádiových procesorů. Ona vlastně ani neexistuje škola, která by nastavování procesorů pro vysílání v rádiu vyučovala. Nastavování procesoru z mého pohledu není jen technická věc. Je to magie, je to “umění”. A podobně jako v případě umění, je to věc individuální, má jakési estetické aspekty. A podobně jako v umění se jen velmi těžko hodnotí. To, co se někomu líbí, jinému nemusí. A to je přesně tenhle případ.

Budu ještě konkrétnější. V posledních měsících naše vysílání upravuje podle mého názoru nejlepší zvukový procesor, který je na trhu dostupný. Sestrojil ho jeden z extrémně talentovaných konstruktérů a programátorů z Ameriky. A víte, že si pro rádio City našel čas, přiletěl sem do Prahy a naprosto zásadní část nastavení našeho současného zvuku nastavoval on sám? Samotný autor špičkového procesoru nastavoval stovky parametrů. Před tím dokonce provedl profesionální kalibraci poslechové soustavy v místě nastavování pro nejlepší možný výsledek. Jeden z jeho kolegů z firmy, která změnila svět zvuku rádií po celém světě, se nedávno náhodou objevil v Praze a náš současný zvuk nám pochválil.

Nebudu dále zdržovat dlouhými odstavci. Je mi moc líto, že se Vám nelíbí zvuk rádia City. Našim cílem není vysílat věrné nahrávky. Náš procesor má přesně stanovený cíl, který dlouhodobě sledujeme. Nepatříme do skupiny rádia Expres, Rádio 1 a dalších, které cílí spíše na menšinovou skupinu posluchačů, která může mít jiná očekávání a jiné potřeby.

A víte, že zvuk Radia 1 miluju? Především v neděli večer, kdy skoro pravidelně poslouchám pořad Novinky na alternativní scéně Josefa Sedloně. I já moc rád poslouchám rádia s jemnějším a věrnějším procesorem. Zdá se však, že v těchto potřebách patříme my dva k menšině.

A všiml jste si například, že rádio Impuls začalo na FM vysílat mono? Asi ano, předpokládám. Možná dokonce budete vědět i proč.

Mějte se krásně a dál bojujte za lepší zvuk českých stanic.

Lukáš :)

PS: Na základě vašich zpráv jsme zlepšili zvuk radia City na internetu. Je podstatně čistší a věrnější, než byl doposud. Díky!

Lukáš Bárczay
hudební ředitel

barczay@radiocity.cz
+420 603 233 707
radio City 93,7 FM
Korunní 98
Praha 10 | 101 00

« Poslední změna: 18. 02. 2016, 15:02:43 od BeatJ »

Miloslav Soška

• Profík
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
« Odpověď #115 kdy: 18. 02. 2016, 16:18:01 »
Kecá mu to pěkně a kecalo mu to stejně, když ještě byl řadový moderátor...ale, nemyslím si, že on ze své pozice může cokoliv změnit, aneb - koho chleba jíš, toho píseň zpívej...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky

Sax

• Stálý člen
  • Edelweisspitze (2577mnm)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 18. 02. 2016, 20:09:04 »
Je to sice smutné, ale hlavu a patu to má. Naštěstí mě nikdo nenutí ten hnus poslouchat. Víc mě mrzí zvuk ČRo1, ten poslouchám rád.
VU+Duo4K, KWS Varos 106, Kathrein MSK120, Planar IT15T2 - ITtools, CAS124, CAS012.

BeatJ

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #117 kdy: 20. 02. 2016, 16:10:39 »
Dnes už nostalgický článek, kdy se ještě navíc hrálo z pásků, cd apod.

http://www.radiotv.cz/p_radio/r_technika/blizi-se-kvalita-modulace-vkv-fm-rozhlasu-opravdu-cd/

tex232

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #118 kdy: 22. 02. 2016, 10:06:21 »
blíží zejména kvalita rádia Impuls se blíží kvalitě AM