Autor Téma: Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD  (Přečteno 12909 krát)

Wendich

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #15 kdy: 28. 08. 2012, 14:48:36 »
Upřímně raději bych také CT4 HD než ČT1 HD, ve srovnání s kvalitou pořádů vyhrává ČT 4.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


jis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 61
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #16 kdy: 28. 08. 2012, 15:02:28 »
Nevím co všichni máte s těma HD programy! Daleko lepší je když je v nějakém multiplexu volné místo tak tam dát nějaký nový program navíc a rozšířit programovou nabídku než nějaký HD když ho máte v SD. Ta kvlalita je sice lepší ale pro mě je lepší víc progrmů v SD!

To je věc názoru i úhlu pohledu. Já si dovolím tvrdit, že každá další nová stanice více či méně programově překrývá již ty existující, čili, jak je oblíbeno psát, jsou to jakési odkladiště či odpady hlavních stanic  ;)  Tedy pro mě, na rozdíl od HD vysílání, je každá další a další nová stanice, navíc v SD, zbytečnost... Škoda vynaložených nákladů, odpad je dnes drahý  :D :) ;D.
Petře, naprosto s vámi souhlasím. Raději méně programů a kvalitně, než kvanta nekvalitní vaty.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 070
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #17 kdy: 28. 08. 2012, 15:09:48 »
Volné místo v muxu3, aktuální hodnota:
pokud je přítomen regionální program    - 13,4 Mbps
pokud není přítomen regionální program - 15,6 Mbps

Běžný program ČT zabere alespoň 4 Mbps, náročnější program (ČT4, ČT2) 5 Mbps, ČT24 asi 3,5 Mbps.


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #18 kdy: 28. 08. 2012, 15:35:31 »
Volné místo v muxu3, aktuální hodnota:
pokud je přítomen regionální program    - 13,4 Mbps
pokud není přítomen regionální program - 15,6 Mbps

Běžný program ČT zabere alespoň 4 Mbps, náročnější program (ČT4, ČT2) 5 Mbps, ČT24 asi 3,5 Mbps.

Mohl, byste, prosím, uvést konkrétní hodnoty datového toku pro Primu-Love, Óčko a rádio Proglas? Regionálky mají 2,2Mbps, to vím, a podle údajů po vstupu Óčka do muxu zvolili taktéž nejnižší datový tok, tedy 2,2 Mbps. Když od celkového datového toku mux 3 24,88 Mbps odečtu 2x2,2 Mbps + Prima-Love a rádio Proglas, pak se na aktuálně volné místo, jak uvádíte, 13,4 Mbps, nedostanu. To by Prima musela zabírat dobrých 6 Mbps, nebo i více. Díky.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 070
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #19 kdy: 28. 08. 2012, 15:56:19 »
mux 3 aktuální složení, video + audio (Mb/s):
Prima Love  3,6 + 0,2
Óčko        2,2 + 0,14
Metropol    3,2 + 0,2
"bez názvu" 1,2 + 0,08
Proglas     0   + 0,2

K tomu 0,44 je EPG, a 0,21 TTX, ostatní jsou maličké.
Zejména video se mění až o 0,5 Mb/s.
Zbytek 13,4 Mb/s je celkem pevný.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 453
    • ICQ komunikátor - 244743884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #20 kdy: 28. 08. 2012, 16:19:11 »
Tak mux 1 celej přestavíme, dáme tam místo SD mpeg2,  HD mpeg4 tod ČT 4 a ČT 1.  ČT 2 dáme taky mpeg4 a ČT 24 taky mpeg4, teď by to docela i šlo, když jsou lidi pobouřený a přecházejí zase na DVB-T díky servisnímu poplatku, tak si rovnou seženou podporující techniku  :-D:-D:-D
Lokalita - Podřipsko (Roudnice nad Labem)
Dvb-s: Skylink, 13.0 - 19.2 - 23.5 Fuba DAA 110, LNB Inverto BlackUltra.
Dvb-t: Ještěd(mux1,2.3), Černá Studnice(mux4), Klínovec(mux1,2,4,7), Buková Hora(mux1,2,3)
IPtv: Místní poskytovatel
OTT: Digi2go, Skylink


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #21 kdy: 28. 08. 2012, 16:21:04 »
mux 3 aktuální složení, video + audio (Mb/s):
Prima Love  3,6 + 0,2
Óčko        2,2 + 0,14
Metropol    3,2 + 0,2
"bez názvu" 1,2 + 0,08
Proglas     0   + 0,2

K tomu 0,44 je EPG, a 0,21 TTX, ostatní jsou maličké.
Zejména video se mění až o 0,5 Mb/s.
Zbytek 13,4 Mb/s je celkem pevný.

Aha, takže už počítáte i s tv Metropol. Tak potom ano, to už sedí.  Čili moje teoretická hypotéza, že by se do doby spuštění dalšího SD programu v tomto multiplexu (třeba ČT3) do něj vešly oba HD programy ČT v přijatelné kvalitě, je celkem správná.

Ještě jednou díky za podrobné informace. Pěkný zbytek dne, PK.   :)


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #22 kdy: 28. 08. 2012, 16:24:41 »
Tak mux 1 celej přestavíme, dáme tam místo SD mpeg2,  HD mpeg4 tod ČT 4 a ČT 1.  ČT 2 dáme taky mpeg4 a ČT 24 taky mpeg4, teď by to docela i šlo, když jsou lidi pobouřený a přecházejí zase na DVB-T díky servisnímu poplatku, tak si rovnou seženou podporující techniku  :-D:-D:-D

No to by bylo přímo ideální řešení ;) Ale dovedete si představit ten čurbes mezi lidmi? SP a ještě k tomu MUX 1 v mpeg4?!? Mě to taky napadlo, ale uvědomuji si, že v této chvíli je něco takového zcela nemožné :D


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 070
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #23 kdy: 28. 08. 2012, 16:57:44 »
Takto vypadá snímek muxu3 přes 10 minut


Jaroslav Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 453
    • ICQ komunikátor - 244743884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #24 kdy: 28. 08. 2012, 17:20:09 »
Tak mux 1 celej přestavíme, dáme tam místo SD mpeg2,  HD mpeg4 tod ČT 4 a ČT 1.  ČT 2 dáme taky mpeg4 a ČT 24 taky mpeg4, teď by to docela i šlo, když jsou lidi pobouřený a přecházejí zase na DVB-T díky servisnímu poplatku, tak si rovnou seženou podporující techniku  :-D:-D:-D

No to by bylo přímo ideální řešení ;) Ale dovedete si představit ten čurbes mezi lidmi? SP a ještě k tomu MUX 1 v mpeg4?!? Mě to taky napadlo, ale uvědomuji si, že v této chvíli je něco takového zcela nemožné :D

Právě proto jsem to napsal, byla by to pěkná mela, co si budem povídat. :-D
Lokalita - Podřipsko (Roudnice nad Labem)
Dvb-s: Skylink, 13.0 - 19.2 - 23.5 Fuba DAA 110, LNB Inverto BlackUltra.
Dvb-t: Ještěd(mux1,2.3), Černá Studnice(mux4), Klínovec(mux1,2,4,7), Buková Hora(mux1,2,3)
IPtv: Místní poskytovatel
OTT: Digi2go, Skylink


skydedek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #25 kdy: 28. 08. 2012, 19:53:11 »
To Petr Petrk:
Já asi souhlasím s Vašimi vývody - nezbývá mi než souhlasit - ale pořád mi cosi skřípe. Naprosto souhlasím s tím, že HD příjem respektive přijímač není žádná rarita. Stále mi ale není jasné, proč ČRA tak vehementě prosazuijí T2. Proč mi to není jasné zkusím vysvětlit svůj laický pohled. T2 je jen jiná modulace, či nosná či jaký čort. Novou kvalitu obrazu přinést nemůže pokud uvažujem že se stále bude vysílat v MPEG-4. Naopak je to složitější systém a určitě bude náročný na kvalitu řetězce. Tedy proč ten tlak na zavedení T2, když nevysílají HD ani v T? To jako zavedením T2 se ČT probere a hned to tam loupne? A mázne jim pořádnej paušál ať se hoši zhojí? Proč by to dělala, když na to nemá peníze teď, pak je mít bude? A teze že vysílání v T2 bude levnější je dost úsměvná. Možná pro majitele vysílače, ale ne pro zákazníka. A kdo jim zaplatí ty investice do T2, když televize nechce platit ani vysílání v T? To chtějí zavést T2 aby v něm HD nevysílali?
Proč to všechno melu. Protože bych stejně jako zakladatel vlákna uvítal, kdyby ČRA přestaly snít o T2 a pustily do normálního multiplexu hd vysíkání už teď. Pořád totiž nevidím důvod, proč by diváci pozemního vysílání vybavení potřebnou technikou (ano opravdu mám televizi s dekodérem HD) měli čekat na HD vysílání několik roků, než se zavede nějaké (zatím) chimérické T2 a znovu kupovat nové přijímače.
V tomto textu jsem použil některá zkrácení a zjednodušení, např. "normálním" multiplexem rozumím některý ze současných tří mpxů.


Fulda.Julda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #26 kdy: 28. 08. 2012, 20:18:54 »
Prosazují T2 z důvodu finančních neboli už už se vidí, jak staví další celoplošný multiplex a TV stanice jim pravidelně odsypávají desítky a stovky miliónů za provoz. Jenomže to se dost přepočítali, protože o jejich T2 nemá žádná stanice zájem. A nemá zájem ani o HD v DVB-T. Prostě si ČRa vybraly blbou dobu a byť se jim stýská po zlatých 10 letech, kdy jim šly penízky jak z analogu, tak z digitálu a ještě jako bonus od státu z telekomunikačního účtu, tak dneska leda utřou nos...


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #27 kdy: 28. 08. 2012, 20:32:44 »
T2 je jen jiná modulace, či nosná či jaký čort. Novou kvalitu obrazu přinést nemůže pokud uvažujem že se stále bude vysílat v MPEG-4. Naopak je to složitější systém a určitě bude náročný na kvalitu řetězce. Tedy proč ten tlak na zavedení T2, když nevysílají HD ani v T? To jako zavedením T2 se ČT probere a hned to tam loupne?
Jsou to dva principiální důvody:
  • Všechny T2 set-top-boxy umí H.264 a HD, pro ČT tedy není problém při překlopení veřejnoprávního MUXu do T2 zároveň překlopit všechny programy do MPEG-4 a některé i do HD bez souběžného vysílání SD verzí. Downkonverzi zvládne každý set-top-box. V novém MUXu tak může být například ČT 1 a ČT 4 HD a ČT 2, 3 a 24 v SD a zbyde místo i na Rozhlas. V případě DVB-T není dost dobře možné odstřihnout tunery bez podpory MPEG4 a HD, takže je potřeba vysílat SD i HD najednou.
  • Součástí výběrového řízení na dodavatele veřejnoprávního MUXu byla připravenost na přechod k DVB-T2. Zařízení ČRa s touto možností počítá, takže náklady na upgrade budou minimální. A nejspíš se počítá s tím, že z jednoho T2 MUXu utrží v součtu víc peněz než z DVB-T MUXu.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #28 kdy: 29. 08. 2012, 11:56:09 »
... T2 je jen jiná modulace, či nosná či jaký čort. Novou kvalitu obrazu přinést nemůže pokud uvažujem že se stále bude vysílat v MPEG-4. Naopak je to složitější systém a určitě bude náročný na kvalitu řetězce. ...
Jina modulace to (DVB-T2) je a ta efektivneji vyuziva kmitoctove spektrum. Novou kvalitu obrazu muze prinest ale taky nemusi, vse zalezi na provozovatelich ci zadavatelich. Slozitejsi system to bezesporu je. Jak moc narocny na kvalitu retezce bude opet zalezet na nastaveni od provozovatelu. Zjednodusene pro prinos DVB-T2 oproti DVB-T plati, bud stejnym vykonem pokryje stejnym datovym tokem vetsi uzemi nebo stejnym vykonem pokryje stejne uzemi vetsim datovym tokem.
« Poslední změna: 29. 08. 2012, 11:58:15 od ivovi »


skydedek

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
Re:Důrazná prosba za znovu zprovoznění ČT 4 HD
« Odpověď #29 kdy: 29. 08. 2012, 12:51:57 »
Protože u těchto technologií kvalita závisí na datovém toku a ten stojí peníze, bude primárně stejná jako je teď (snad). Pokud jde o řetězec, mám na mysli spíše tu druhou část, tedy od antény vysílače přes kopec k anténě diváka a k jeho televizi. Řetězec není jen optika z budovy televize na vysílač.