Už jsem se to o tom jednou zmínil v jiné sekci. Dostal jsem převážně kartáč co si to dovoluju a jestli vůbec mám HD televizi. Těch několik málo odpovědí, které byly k věci se domnívalo - nikoliv vědělo, že je to otázka financí. Tedy dávat výzvy (nejen na tomto) fóru je vcelku na nic. Kde nejsou prachy ani čert nebere.
Skydedeku, já jsem se vám snažil, a bez kartáče, podrobně vysvětlit, v čem tkvi zásadní problém - tedy v penězích a neochotě ze strany ČT platit vysílání HD. Nicméně - můj názor na to, že by se mělo ve vysílání HD programů ČT pokračovat i pozemní cestou, se shoduje s vaším, respektive s totožným názorem i jiných. Ale na rozdíl od např. domněky Grifina nejsem přesvědčen o tom, že "černý Petr" je na straně České televize. Pokud by totiž ČRa měly zájem vysílání HD realizovat ve svém mux 3 bez fakturování vzniklých nákladů, nevěřím, že ČT bude proti.
Vedení ČRa by si mělo uvědomit, že jsou to právě oni, kdo prosazují brzké spuštění ostrého provozu DVB-T2 především z důvodu HD programů, což pánové rádi zdůrazňují velice často. A copak že lepšího může pro budoucí přechod na DVB-T2 být, než pokračování, tj. propagace, HD vysílání v současném standardu DVB-T, mpeg4, o které je mezi lidmi zájem? Já bych takto rozhodně, i ze strategických důvodů, postupoval. ČRa by měly ČT toto vysílání ZDARMA nabídnout; ostatně DVB-T2 test chtěly původně šířit prakticky přes celou ČR taky zdarma minimálně rok a půl. Měli by si, tedy šéfové ČRa, uvědomit, že HD vysílání v normě DVB-T2 zachytí minimum lidí, a ještě méně lidí ho může sledovat; díky ujeté testovací podmínce ze strany ČTÚ večer vůbec… V DVB-T však může HD vysílání ihned sledovat nepoměrně více zájemců. OH v HD jsou toho důkazem. De facto od konce roku 2010 se na trh nedodávají televizory, které nejsou osazeny tunerem zpracovávajícím i normu DVB-T, mpeg4, H.264. Takže...?
Takže, kdyby záleželo jenom na mně, ČT bych nabídnul šíření minimálně programu ČT4 HD v muxu tři zdarma až do doby oficiálního přechodu MUX1 do DVB-T2. Za to bych ČT garantoval místo v multiplexu 3 pro chystaný program ČT3 tak, aby mohl být spuštěn kdykoliv dle požadavku ČT. Samozřejmě, že tento program by ČT hradila. ČT by měla takovouto nabídku akceptovat, protože spoléhat na to, že DB "někdy" pokryje 95 % obyvatel ČR kvalitním signálem, a vstupovat do mux 4, je absolutní utopie... Za strany ČRa bych "strategicky" rozhodně upřednostnil takovýto "byznys", než získání dalšího platícího zákazníka do mux 3 - třeba (asi) v příštím roce Primu. Uvážíme-li totiž, že mux 3 má celkovou kapacitu 24,88 Mbit/s, pak se do něj vejdou do doby eventuálního zprovoznění ČT 3 dokonce obě hádéčka ČT!
Datový tok dnes vysílaných programů neznám zcela přesně, ale myslím, že se nebudu příliš mýlit, takže cca:
Primia-Love: 3,5 Mbit/s; Óčko: 2,2 Mbit/s; Regionální TV: 2,2 Mbit/s; chystaná Metropol od 1.10. s jiným názvem: 3,5 Mbit/s; rezerva pro ČT3 3,5 Mbit/s. Když to sečteme, dostaneme +- 15 Mbit/s. Odečteme-li dosud neexistující ČT3, pak se dostáváme na hodnotu dejme tomu 12 Mbit/s i s rádiem Proglas. Na dva HD programy v mpeg4 (5,5-6 Mbit/s) je tedy v mux 3 místa dost...
A ještě dvě poznámky:
1) Zákon ČT nařizuje, že je povinna pokrýt pozemním digitálním signálem minimálně 95% obyvatelstva. Tentýž zákon sice nehovoří o tom, zda se jedná o SD signál, nebo i HD signál, nicméně HD již není v současné době žádný luxus, stává se běžným standardem, čehož by si rozhodně měli být v ČT vědomi.
2) ČRa by HD vysílání každopádně měly propagovat dále. Jen omezený test v DVB-T2 nestačí!!! Chtějí-li mít i v dalších letech své příznivce, kteří zatím neutekli k satelitu nebo k jiným platformám, považuji ukončení HD vysílání v multiplexu 3 za velmi chybné i ošemetné rozhodnutí. Ostatně - co si budeme povídat, jeden nebo dva programy v HD v mux 3 navíc náklady na provoz vysílačů nikterak závratně nezvýší. Vysílače stejně běží...
Čili vše je o vzájemném přístupu, i "strategickém", s ohledem na budoucnost pozemního vysílání. Dokonce bych řekl, že rovným dílem mezi ČRa a ČT. Takže, pánové, usedněte ke stolu a jednejte jako partneři mající na mysli nejen kšeft, nýbrž i "své" diváky...
P.S. Jakpak nám Mr. Dvořák z ČTÚ vysvětlí, že jsme se de facto po OH stali rukojmími ČT a ČRa, pokud se (ne)vysílání HD programů týče?! Takovou měl o nás péči, že nemohl právě kvůli tomu, abychom se nestali rukojmími, povolit test DVB-T2 s HD přes celou republiku. A výsledek? Jsme rukojmími i s onou příkladnou péčí…