reklama

Autor Téma: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)  (Přečteno 9975 krát)

Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« kdy: 03. 04. 2010, 18:03:00 »
Dobrý den,

reaguji na téma ze starého fóra, kde se tvrdí, že snad analogová Prima vysílala/vysílá kód VPS, zatímco digitální nikoli.

Rád bych se v této souvislosti zeptal, zda má někdo zkušenosti s příjmem VPS/PDC kódu jakéhokoli komerčního vysílatele.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



pevy

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 465
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #1 kdy: 26. 04. 2010, 00:31:42 »
Tuto službu jsem "zažil" jako novinku někdy v polovině devadesátých let.  Začátky na ČT byly dost neslavné (časové nepřesnosti, v noci často "zapomenuto" poslat vypínací signál atd.). Později se však tato služba v ČT zautomatizovala a fungovalo to k mé největší spokojenosti (takto jsem si tehdy například nahrával premiéru celého seriálu "Rozhlédni se, člověče"). I když se později hovořilo o využití VPS na Primě, nikdy jsem tam nezaregistroval funkční stav (a určitě jsem to tehdy zkoušel). Jelikož jsem k záznamu používal VHS videorekordér Panasonic HD 650 (disponoval jak VPS, tak i PDC), zkusil jsem později řízený záznam ČT i ze satelitu (právě kvůli tomu se dnes vysílá i PDC) a vše proběhlo bez nejmenší chyby. Z komerčních stanic, používajících VPS se mi vybaví jediná - německá SAT1. Pokud si pamatuji, tak jsem ze zvědavosti zkoušel záznam i v tomhle případě a mám ten dojem, že začátek i konec pořadu "proběhl" zcela v pořádku, ovšem reklamní bloky uvnitř pořadu bohužel zůstávaly :-)).
DVB-T/T2: Černá hora, Krásné, Ještěd (mimo K60), Kojál (mimo K40), Praděd, Klodsko (jen K25), Andrlův chlum, Černá studnice (jen K25) Sněžné jámy (K30,35,49)


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #2 kdy: 26. 04. 2010, 14:28:16 »
Ještě doplním, že v současné době vysílá VPS kód ČT 1 + ČT 2 a to jak v DVB-S, tak v DVB-T, tak pochopitelně v analogu. Všechny stanice ČT (včetně ČT 24 a ČT 4) navíc vysílají kód PDC. Vysílání kódu je přesné, začátek i konec pořadu je ohlašován několik sekund před samotným začátkem/koncem.

ČT také vyplňuje hodnotu Running status v EIT a RST tabulkách digitálního vysílání, což by měla být ta správná informace hodná digitální éry, avšak zdá se mi, že tyto informace nejsou zdaleka tak přesné jako VPS a (především) PDC. Možná to souvisí s tím, že snad žádný na našem trhu dostupný komerční rekordér takové informace neumí využít.


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #3 kdy: 28. 04. 2010, 10:31:33 »
Teď jsem shodou okolností objevil následující informaci na stránkách Prima TV
http://www.iprima.cz/faq
Citace
Q: Vysílá televize Prima signál VPS?

A: Ano, signál VPS je vysílán ze všech vysílačů, které televize Prima využívá. Signál VPS však nemusí být rekordéry rozeznán v některých kabelových sítích. V podobných případech se, prosím, obracejte na provozovatele kabelového rozvodu.
A musím potvrdit, že kód VPS skutečně v satelitní verzi Prima TV je přítomen a nejspíš bude i v analogu.

Bohužel, v DVB-T tento kód není. Důvodem asi bude, že STB až na výjimky neumějí vkládat VPS data do výstupního signálu.


Jean Valjean

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 162
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #4 kdy: 28. 04. 2010, 14:57:52 »
Teď jsem shodou okolností objevil následující informaci na stránkách Prima TV
http://www.iprima.cz/faq
Citace
Q: Vysílá televize Prima signál VPS?

A: Ano, signál VPS je vysílán ze všech vysílačů, které televize Prima využívá. Signál VPS však nemusí být rekordéry rozeznán v některých kabelových sítích. V podobných případech se, prosím, obracejte na provozovatele kabelového rozvodu.
A musím potvrdit, že kód VPS skutečně v satelitní verzi Prima TV je přítomen a nejspíš bude i v analogu.

Bohužel, v DVB-T tento kód není. Důvodem asi bude, že STB až na výjimky neumějí vkládat VPS data do výstupního signálu.
V DVB-T kód VPS samozřejmě je, ale vyjma profi strojů (od Macab výše) si s tím ty domácí receivery neporadí.
Na odbornou práci mají být odborníci (J. Werich, pohádka "Byl jednou jeden král")

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #5 kdy: 29. 04. 2010, 20:46:48 »
V DVB-T kód VPS samozřejmě je, ale vyjma profi strojů (od Macab výše) si s tím ty domácí receivery neporadí.
V případě ČT ano, v případě Prima TV nikoli. Tedy aspoň ne v MUX 2 Praha a MUX 2 Ještěd. Předpokládám, ale že bude stejný signál i ve zbytku MUXu 2.


Jean Valjean

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 162
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Řízení domácích rekordérů (VPS/PDC a pod.)
« Odpověď #6 kdy: 30. 04. 2010, 12:09:58 »
S VPS si home-přístroje neporadí, s PDC ano. A je fuk jestli jde o ČT, Primu nebo nějaký jiný program.
Na odbornou práci mají být odborníci (J. Werich, pohádka "Byl jednou jeden král")


 

reklama