Autor Téma: Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?  (Přečteno 5980 krát)

Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« kdy: 21. 07. 2012, 17:25:58 »
Při sledování pořadu Retro jsem si všiml, že se mi jeví na ČT24 ostřejší než na ČT1SD. To nedává smysl, protože ČT1 používá vyšší datový tok než ČT24, takže komprese a s ní i degradace obrazu by měla být menší u ČT1. Takže jsem si nahrál vysílání z obou programů a rozdíl je dost značný. Mojí domněnkou je, protože neznám, jak je přesně nyní odbavení postaveno toto: Odbavení ČT24 jede nativně v SD, takže vliv na kvalitu SD programu nemá. Odbavení ČT1 jede již nativně v HD a signál pro ČT1SD je až na výstupu přepočítáván z HD do SD rozlišení. Při odbavení SD programu tedy dochází ke dvojímu převodu - nejdříve upscale do HD, potom downscale zpět do SD. Výsledkem je značný rozdíl v ostrosti, jak je vidět na přiložených obrázcích. Jsou přímo vytaženy VirtualDubModem z mpeg2 streamu, není na ně záměrně aplikováno odstranění prokládání ani přepočet na správný poměr stran. Zajímavé je, že neostré je i logo a obraz je o něco posunutý.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 626
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #1 kdy: 21. 07. 2012, 17:32:41 »
Při sledování pořadu Retro jsem si všiml, že se mi jeví na ČT24 ostřejší než na ČT1SD. To nedává smysl, protože ČT1 používá vyšší datový tok než ČT24, takže komprese a s ní i degradace obrazu by měla být menší u ČT1. Takže jsem si nahrál vysílání z obou programů a rozdíl je dost značný. Mojí domněnkou je, protože neznám, jak je přesně nyní odbavení postaveno toto: Odbavení ČT24 jede nativně v SD, takže vliv na kvalitu SD programu nemá. Odbavení ČT1 jede již nativně v HD a signál pro ČT1SD je až na výstupu přepočítáván z HD do SD rozlišení. Při odbavení SD programu tedy dochází ke dvojímu převodu - nejdříve upscale do HD, potom downscale zpět do SD. Výsledkem je značný rozdíl v ostrosti, jak je vidět na přiložených obrázcích. Jsou přímo vytaženy VirtualDubModem z mpeg2 streamu, není na ně záměrně aplikováno odstranění prokládání ani přepočet na správný poměr stran. Zajímavé je, že neostré je i logo a obraz je o něco posunutý.

Taky to v těch screenech vidim, u čt1 je obraz vyhlazený u čt24 je bez vyhlazení.
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #2 kdy: 21. 07. 2012, 17:48:28 »
O důvod víc přejít na HD :-)


Niente Nobody

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 124
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #3 kdy: 21. 07. 2012, 18:25:53 »
Vůbec nepíšete, z čeho přijímáte! DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (provider), IPTV? A zrovna tak nepíšete, na čem sledujete (rozdíl v zobrazovadlech a jejich schopnostech vyhlazování je značný)!
« Poslední změna: 21. 07. 2012, 18:28:15 od Niente Nobody »


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #4 kdy: 21. 07. 2012, 18:35:18 »
Vůbec nepíšete, z čeho přijímáte! DVB-T, DVB-C, DVB-S/S2 (provider), IPTV? A zrovna tak nepíšete, na čem sledujete (rozdíl v zobrazovadlech a jejich schopnostech vyhlazování je značný)!
Přijímáno obojí z DVB-T, mux1. Na zobrazovači skutečně nezáleží, když se jedná o uložený mpeg2 stream přímo z vysílání.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #5 kdy: 21. 07. 2012, 22:08:43 »
Pekne, je to v tech obrazcich hezky videt. Jestli je duvodem dvoji prevod nevim. Pokud jsou ty prevody kvalitni a dobre nastavene, nemelo by to byt po prenosu v MPEG2 videt. Jinak tok CT24 uz jsem vicekrat videl ve stejnem casovem useku vetsi nez na CT1.
 A to i pri stejnem poradu na obouch. Chtelo by to overit jake toky byly v tomto pripade. Kdyz sem si toho nekdy v dubnu vsiml, mel obraz CT24 v OVM kazy (plapolajici ci zrnici hrany nebo prechody odstinu), v CT1 byl bez techto kazu. Jestli to nekde najdu, pridam to sem. (vse DVB-T mux1, Brno)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #6 kdy: 21. 07. 2012, 23:14:05 »
Průměrný tok na ČT1 mi to ukazuje 3,7Mb/s, u ČT24 3,4Mb/s. Okamžitý nezjistím, ale vzhledem k tomu, že nahrávka působí méně ostře po celou dobu, tak na tom moc nezáleží. Myslím si, že to skutečně má na svědomí převod SD>HD>SD, překvapilo mě, že dochází i k posuvu obrazu. Chtělo by to otestovat třeba zítra při Toulavé kameře nebo Objektivu, ideální by bylo mít nahranou i verzi z ČT1HD, aby se dalo zjistit, kde chyba vzniká. Také by mě zajímalo, jestli je viditelný rozdíl mezi Zprávami (ne Událostmi) vysílanými naživo společně ČT1 a ČT24, ovšem nahrávku 2 programů najednou nepořídím. Chyba může být třeba jen při odbavení ze záznamu, nikoliv naživo - záleží na zapojení převodníků a jejich kvalitě.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #7 kdy: 24. 07. 2012, 13:54:43 »
Tak jsem si v neděli nahrál z ČT1 i ČT24 Objektiv. Rozdíl, také díky použitým záběrům, nebyl tak velký jako u Retra, ale je vidět. U prokládaného materiálu se navíc snižuje viditelnost rozdílů mezi půlsnímky (ostré rozlišení sudých a lichých řádků u pohybujících se objektů).


Ondřej Caletka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
    • Oskarův Weblog
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2012, 09:06:40 »
Odbavení ČT1 jede již nativně v HD a signál pro ČT1SD je až na výstupu přepočítáván z HD do SD rozlišení. Při odbavení SD programu tedy dochází ke dvojímu převodu - nejdříve upscale do HD, potom downscale zpět do SD.
Takhle to dělá Nova, ČT, pokud v posledních dvou letech něco výrazně nezměnila, má jako základ pět odbavovacích řetězců pro SD a některé z nich jsou dovybaveny pro HD odbavení. Na konci SD řetězu je upscaler. Když vysílají nativní obsah, odpojí se na tu chvíli upscaler a HD verze se pustí napřímo. Pokud jsem dobře pochopil výklad, tak v případě vysílání nativního HD pořadu vlastně běží dva nezávislé přehrávače paralelně, jeden přehrává SD verzi, druhý HD verzi.

Rozdíly v kvalitě obrazu by mohly být způsobeny nějakou „optimalizací kodéru“ pro různé programy. Možná na ČT24 něco poladili, aby vypadal hezky ten informační crawl.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2012, 10:17:51 »
Odbavení ČT1 jede již nativně v HD a signál pro ČT1SD je až na výstupu přepočítáván z HD do SD rozlišení. Při odbavení SD programu tedy dochází ke dvojímu převodu - nejdříve upscale do HD, potom downscale zpět do SD.
Takhle to dělá Nova, ČT, pokud v posledních dvou letech něco výrazně nezměnila, má jako základ pět odbavovacích řetězců pro SD a některé z nich jsou dovybaveny pro HD odbavení. Na konci SD řetězu je upscaler. Když vysílají nativní obsah, odpojí se na tu chvíli upscaler a HD verze se pustí napřímo. Pokud jsem dobře pochopil výklad, tak v případě vysílání nativního HD pořadu vlastně běží dva nezávislé přehrávače paralelně, jeden přehrává SD verzi, druhý HD verzi.
Takhle to určitě fungovalo u ČTHD. Dokonce si pamatuji, že v počátcích jeho vysílání bylo vidět při přechodu z HD na SD mírné poskočení obrazu, jak nebylo vyrovnané zpoždění obou signálových cest. V souvislosti s přechodem na ČT1HD jsem se na to ptal a do diskuse přišla tato odpověď : http://www.digizone.cz/clanky/udalosti-nabidneme-od-dubna-v-hd-rika-sef/nazory/206578/.
Takže to beru tak, že došlo ke změně a odbavuje se jen v HD. I ty obrázky by tomu odpovídaly. Úprava parametrů mpeg kodéru nemůže obraz posunout doprava a dolů, jak se děje. Posun je dolů i doprava o 1 pixel, což je při prokládaném obraze zvláštní - pro zachování stejného prokladu se vždy posouvá o sudý počet řádek. Přitom pořadí půlsnímků je v HD i SD stejné.
Chtělo by to někoho s aktuálními informacemi z KH :-)


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #10 kdy: 25. 07. 2012, 12:35:35 »
Jak jsem slibil, tady jsou ukazky ze dvou nahravek:
1) OVM 11.3.2012 (CT1 2,7 Mbps  CT24 2,9 Mbps)
2) Studio6 23.7.2012 (CT1 3,7 Mbps CT24 3,1 Mbps)
ad1) U OVM se mi nepodarilo ulozit presne stejny snimky, je tam maly casovy posun. Ostrost je priblizne stejna a je tam asi i mirne svisle posunuti obrazu. Na CT24 jsou rusive artefakty (hrana vezaku, oblicej), na CT1 ne.
ad2) U Studia6 je mirne ostrejsi CT24 (knir, cislo prepazky, vlasy moderatorky) a s vice kompresnimi artefakty nez CT1. Je tam i vodorvne a svisle posunuti obrazu.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Snižuje HD odbavení ČT1 rozlišení SD programů?
« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2012, 12:39:34 »
A Studio 6.