Pane Kříži, jsem klasický případ "televizního amatéra". Ale s příjmem TV signálu (nejprve analogového a pak digitálního) mám několikaleté zkušenosti. Nikdy jsem nestudoval elektriku, jsem "vyučený" muzikant. Čili TV příjem je pro mě jakýsi koníček. V průběhu let, kdy jsem si postupně naladil či přelaďoval nové a nové české, slovenské a rakouské MUXy, jsem metodou pokus-omyl získal jakési alternativní vědomosti o signálu, o příjmu apod. Nejen pro sebe, když známému dělal problém komerční slovenský multiplex (Javorina se mu "mlátila" s Kamzíkem, stejně jako mně), problém jsem mu pomohl vyřešit. Nyní má klid, před tím měl antény natočené "odborníkem". Závěrem: Nikdo se podle mých úvah a poznatků řídit nemusí, lidé mohou brát v potaz např. Vaše názory a doporučení. Kvůli Vám si ovšem změním citát pod svým jménem - napíšu, že jsem pouze televizní amatér. Ale ty desítky hodin strávených na střechách a půdách mi nikdo nevezme, ani Vy ne.
Desítky hodin s teploměry na půdách jsou k ničemu, pokud nechcete ani pochopit základní podstatu. Což je sice Vaše svobodné rozhodnutí, ale pak se nedivte, že lidé, kteří ví, že takovéto výroky nebo "měření" jsou nesmysly, se ozvou a budou to náležitě komentovat.
Prostě to co jste prve napsal je naprostý nesmysl a můžete běhat s teploměry po střechách a půdách třeba celý život. Dokud nepochopíte, že dálnice se nedá vyměřovat školním pravítkem, stejně jako měřit a vyhodnotit DVB-T signál se nedá jakýmisi procenty v krámu za pár stovek, když je v této problematice "k měření" těch veličin a parametrů mnoho, každý má svoji jednotku a vypovídá o něčem jiném. Jejich vyhodnocením pak lze o daném signálu něco říci. Skákající procenta nevypovídají vůbec o ničem.
Takže Vy nejste případ klasického amatéra (amatér je člověk problematiky znalý, který se daným oborem neživí), ale laika, který své "poznatky" (o kterých se domnívá že je získal "praxí") hlásá do světa jako "rady" nebo postřehy jiným. Takový jeden z Mariánských lázní už tu roky vyskakuje jak čertík z krabičky a drtivá většina si z něho už jen dělá legraci :-D Protože jinak to ani nejde... vážně na takové lidi nemá smysl reagovat, protože to sami nepochopí. Tak je jen potřeba je dementovat, aby byli ochráněni před jejich "moudry" ostatní zájemci o problematiku.
"Praxe" s nesmyslnými "měřícími" metodami, bez znalosti teorie, je k ničemu, taková praxe je promarněný čas. To možná platilo dřív nebo platí u jednoduchých činností, kde se postupovalo metodou pokus-omyl, ale toto není vynalézání žárovky, obrábění válečku na soustruhu, nebo ježdění na kole. Máte dvě možnosti, nastudovat si to (pokud máte o problematiku skutečný zájem) nebo dále vyskakovat a vyhlašovat svoje nesmyslné "poznatky"...