Autor Téma: Volná kapacita v multiplexu 3  (Přečteno 10528 krát)

Butes

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 549
  • DVB-T Ready-Krásné 100kW!
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Volná kapacita v multiplexu 3
« kdy: 21. 07. 2012, 16:38:06 »
Dnešní nadpis týdenní revize vystihuje problematiku DVB-T vs. nasazení DVB-T2 par excellence. Pokud není tlak nových televizí na další kapacitu, není důvod v současné době prosazovat standard, který trh nevyžaduje narozdíl od tlaku operátorů a provozovatelů těchto služeb. Současný stav plně dostačuje. ČT by jistě uvítala (samozřejmě bezplatně) další provoz HD programů v perspektivním MUXu 3. Datový tok ČT1 HD 5,9 MBit/s a ČT4 HD 6,7 MBit/s je plně dostačující. A neznámá stanice je opravdu v celostatním měřítku TV Metropol. CDG na pilotní program Metropol TV vyměřila 2,8 MBit/s. V multiplexu 3 zbývá 1-3 MBit, což by mohlo stačit pro jednu televizní stanici a zbytek zájemců by obsoužil MUX 4 s dostatečně volnou kapacitou.
http://www.digitv.cz/Dokumenty/Oznameni_19_Jul_2012-CDG_navrh.pdf
DVB-T Krásné 32k 34k 39k, Andrlův Chlum 45k
Phillips 32PFL7406K, Leadtek WinFast DTV1800H
DVB-S Astra 19,2°E 23,5°E; Philips 32PFL7406K
DAB Technisat DigitRadio 210 IR
FM Philips LX600

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Sir_Lancelot

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 62
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #1 kdy: 22. 07. 2012, 21:08:46 »
Tak bylo by fajn, kdyby HD programy zůstaly v MUX3, ale to se myslím nestane, respektive ne zadarmo, ale mohla by ČT zaplatit aspoň ČT4, místo nějakého dalšího kanálu pro děti.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #2 kdy: 22. 07. 2012, 21:10:52 »
HD kanály zůstanou v MUXu 3 pouze do konce Olympiády...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


José

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 719
  • Vivat RADIO 1 !
    • ICQ komunikátor - 73659371
    • Zobrazit profil
    • DAB
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #3 kdy: 22. 07. 2012, 21:23:38 »
HD kanály zůstanou v MUXu 3 pouze do konce Olympiády...

A tak je to také naprosto v pořádku. ČRa si překonfigorovaly mux3 na regionální stanice. Tak ať si ho používají na regionální stanice. Pro HD zde od začátku vzniku DVB-T v ČR byl používaný mux4 a to už Telefonica O2 i když jen ve 3 městech. Pro HD je zde tedy určený především, mux4 a v něm by HD stanice měly pokračovat a přetrvávat i po skončení OH. Zatím do konce roku 2012, ale snad se jim podaří je získat i na celý rok 2013 a další roky. V mux3 to nemá v podstatě, co dělat. Naopak ideální stav v mux3 by nastal, když by ČRa po ukončení OH překonfigurovaly nastavení ochraného intervalu, tak jako tomu bylo za CDG, když tuto firmu ještě nevlastnily ČRa. I pokud vezmu v úvahu, že by tam byly vedle sebe Prima Love, Óčko, Metropol TV, Genus Plus, V1. Tak jim původní konfigurace stále dostačuje. Plus samozřejmě mohou ČRa použít DVB-T2, řekněme, že alespoň pro Prahu.
http://www.digizone.cz/clanky/v-praze-a-plzni-zacalo-zkusebni-vysilani-dvb-t2-ocko-v-nem-zatim-chybi/
Časová omezení, která jim tam narval ČTÚ
http://www.digizone.cz/clanky/hd-kanaly-v-prazskem-a-plzenskem-testu-dvb-t2-vysilaji-pouze-v-pracovnich-hodinach/
jsou tak nesmyslná, že je nelze nazvat jinak, nežli naprosto nehoráznou krávovinou, která nemá obdoby. Zřejmě v současné době neexistuje nějaká moc velká souhra mezi ČTÚ a ČRa. Nic méně, čistě teoreticky, když by ČTÚ za něco stál. Mohl by ČRa nabídnout návrh toho typu, že pokud by ČRa uvedly mux3, po vypnutí HD kanálů, do původního stavu, tak, že by byl benevolentnější k jejich testům DVB-T2 a zrušil ono nesmyslné časové omezení. A pak by to mělo nějaký přínos pro uživatele a to hned 2x. Za současného stavu, raději budu platit tzv. Servisní poplatek Sky Linku, protože tam mi to alespoň nepřipadá jako banda debilů.
« Poslední změna: 22. 07. 2012, 22:02:50 od José »
Philips 40PFL5007K/12
DVB-T / Löbau, Ještěd, Černá studnice, Jelení hora /
DVB-S2  Al 105cm / FTA 19,2°E + Sky Link 23,5°E  /

Externí STB Sat Elita 2000 HD  Al 85cm Mascom,
Thor 0,8°W, Free Sat by UPC Direct

Pure Evoke 2S : DR DEUTSCHLAND Dresden 5C,
SACHSEN Löbau 9C, TELEKO DAB Proseč LL


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #4 kdy: 22. 07. 2012, 21:28:27 »
Ta změna v muxu 3 nepochybně souvisela s cenou, za kterou tam pak ČRa začaly pronajímat kapacitu, takže návrat k předchozímu stavu možnej nebude.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #5 kdy: 22. 07. 2012, 21:30:08 »
......Pro HD je zde tedy určený především mux4 a v něm by HD stanice měly pokračovat a přetrvávat i po skončení OH. ......
zatím má prý duo Pařízek/Železný smlouvu do konce roku...
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 445
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #6 kdy: 22. 07. 2012, 22:23:53 »
Myslím, že nemá cenu určovat, pro co je jaký mux určený. Pokud by Pařízek uzavřel smlouvy na 5 SD kanálů, tak HD z muxu4 rychle zmizí. Mux3 mi v současnosti vyhovuje mnohem víc, protože zatímco ČRa se s tím patlaly 2 dny, tak Pařízek nemá v Praze pořádný signál ani měsíc po změně. Kdyby aspoň někam vystavil termíny, kdy se bude předělávat Olšanská nebo dodělávat AS na jiných vysílačích.


PIT0MEC

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 388
    • Zobrazit profil
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #7 kdy: 22. 07. 2012, 22:28:17 »
Až na to, že ČRa se patlou s DVB-T už od roku 2000 a pak stejně zmastí na co hrábnou  ::)


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #8 kdy: 22. 07. 2012, 23:34:46 »
... Pokud není tlak nových televizí na další kapacitu, není důvod v současné době prosazovat standard, který trh nevyžaduje narozdíl od tlaku operátorů a provozovatelů těchto služeb. Současný stav plně dostačuje. ...
Ano, v soucasne dobe kapacita dostacuje. Je ale rozumne branit postupnemu vyvoji, ktery muze pomoct v budoucnu resit nedostatecnou kapacitu?


Petr PetrK

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #9 kdy: 23. 07. 2012, 11:37:33 »
Až na to, že ČRa se patlou s DVB-T už od roku 2000 a pak stejně zmastí na co hrábnou  ::)

Hm... A například co zmastili, dejme tomu dva tři roky zpět, co se již DVB-T vysílá naostro? Jistě, mimo K 60 pro mux 3 na Ještědu. Ale ten jim přidělil ČTÚ...


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #10 kdy: 27. 07. 2012, 05:55:29 »
HD kanály zůstanou v MUXu 3 pouze do konce Olympiády...

A tak je to také naprosto v pořádku. ČRa si překonfigorovaly mux3 na regionální stanice. Tak ať si ho používají na regionální stanice. Pro HD zde od začátku vzniku DVB-T v ČR byl používaný mux4 a to už Telefonica O2 i když jen ve 3 městech. Pro HD je zde tedy určený především, mux4 a v něm by HD stanice měly pokračovat a přetrvávat i po skončení OH. Zatím do konce roku 2012, ale snad se jim podaří je získat i na celý rok 2013 a další roky. V mux3 to nemá v podstatě, co dělat. Naopak ideální stav v mux3 by nastal, když by ČRa po ukončení OH překonfigurovaly nastavení ochraného intervalu, tak jako tomu bylo za CDG, když tuto firmu ještě nevlastnily ČRa. I pokud vezmu v úvahu, že by tam byly vedle sebe Prima Love, Óčko, Metropol TV, Genus Plus, V1. Tak jim původní konfigurace stále dostačuje. Plus samozřejmě mohou ČRa použít DVB-T2, řekněme, že alespoň pro Prahu.
http://www.digizone.cz/clanky/v-praze-a-plzni-zacalo-zkusebni-vysilani-dvb-t2-ocko-v-nem-zatim-chybi/
Časová omezení, která jim tam narval ČTÚ
http://www.digizone.cz/clanky/hd-kanaly-v-prazskem-a-plzenskem-testu-dvb-t2-vysilaji-pouze-v-pracovnich-hodinach/
jsou tak nesmyslná, že je nelze nazvat jinak, nežli naprosto nehoráznou krávovinou, která nemá obdoby. Zřejmě v současné době neexistuje nějaká moc velká souhra mezi ČTÚ a ČRa. Nic méně, čistě teoreticky, když by ČTÚ za něco stál. Mohl by ČRa nabídnout návrh toho typu, že pokud by ČRa uvedly mux3, po vypnutí HD kanálů, do původního stavu, tak, že by byl benevolentnější k jejich testům DVB-T2 a zrušil ono nesmyslné časové omezení. A pak by to mělo nějaký přínos pro uživatele a to hned 2x. Za současného stavu, raději budu platit tzv. Servisní poplatek Sky Linku, protože tam mi to alespoň nepřipadá jako banda debilů.
 
 

Sky Link....to jejich Irdeto padlo po 3 hodinach skenovani na litografickem elektronovem mikroskopu (prebrouseny povrch cipu, 3D namaskovani bran-pitu a naslednym reversnim inzenyringem pro emulaci cipu v karte se to napali do "levnych Irdeto karet" kde hlavni cpu na tistaku je ARM), jestli me fakt nas...., tak to najdete na uloz.to  s open source.
 
Pouzivam uCPU od Atmelu, zvladne i ruzne urovne i/o.
Pamatujete na karty pro britske kanaly BskyB ve VideoCryptu z Klatov (Imp...) .. proc na druhem hex radku bylo -=RYS=-  :)))) 
Ci vzpominate na tistaky v podobe karty co meli RS232 a v PC vam bezel soft Season/MACcess.
http://homepages.iol.ie/~kooltek/faq.html#2.3 
Jak pisou zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_decryption
cituji: ... This leads to a game of "cat and mouse" between the smart card provider, and the hackers. ...  .
 
Zatim.


PS pro stouraly: Dal jsem pred 3 rokama asi 2500Kc za kartu kde je mustcarry nekolik CZ/SK programu navzdy "zadarmo", jak jsem se nechal nachytat (porad mam smlouvu pred sebou a jsou tam slova ... neomezeny prijem... ). Toto me z principu stve, ze monopol (uz to neni ani oligopol jako u GSM) s nami muze vorat, sebral bych jim EU licenci a basta. Co delaj nasi furianti v EU parlamentu za vysoke mzdy? 
 
 
 
Dual CI: 
 Ź ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Ťś Ž¤ Ź  Ś¨¶@–H]Ą–H^ZÔ ô  Ô ô C Library Copyright (C) 1995 HI-TECH Software
Brisbane, QLD. Australia
 $Id$ –E@ţ™xţ™p ¶@ą ‰–HA €@ƒIë ü! ś¶@A™  ™ "Ĺ )™ ™ $Ĺ $™ ™¶–HC ™( "Ĺ  ™8č™"¶Ĺ ™¶™ –HC ™(! Ĺ ¶@CÄ"(
 ţľ™  ółŹţ Ö€™  óś€aśƒjŹú Ö€Ô
Ô$
Ôč
Ôđ
Ő ř ™[–HB ’Şó
 
 

Ä,
±  ©t/0Ö€ Ű˙ ˙ Philips DVB Module ˙ ˙˙  ŔADVB_CI_V1.00ÉA7UN^VŞ` P˙˙%Ď   7UM]V"Ŕ   DVB_HOST ÁDVB_CI_MODULE  ˙˙ţ0™X'–HB   
 

 
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #11 kdy: 27. 07. 2012, 07:11:59 »

Jistě, mimo K 60 pro mux 3 na Ještědu. Ale ten jim přidělil ČTÚ...
[/quote] 


Pamatujete na puvodni UHF tv normu  kanal 21-80, umela to tusim Tesla Color 426, prvni stereofonni televize (jak 6.5/6.25MHz, tak i 5.5/5.75MHz), pak to ocesali na 21-69 a ted na 21-60. Az natahnout vlakna vsude, tak to tipnout uplne.
Jeste ze mame ten digi rozhlas v III pasmu  T-DAB kanal o sirce 1.53MHz (4 T-DAB kanaly v jednom tv kanalu...kanal 6A/6B/6C/6D) a DRMplus, kde je sirka radiokanalu 100kHz (fyzicka 96kHz + 2x 2kHz ochranne pasmo). Takze do jednoho 7MHz tv kanalu se vejde 70 DRMplus radiokanalu.
Takze je tu pomer 4 T-DAB radiokanaly v 1 tv kanalu v III pasmu, pricemz v T-DAB+ (MP4-AAC+v2) se vejde az 28 stanic = 
 28 x 4 = 112 rozhlasovych stanic T-DAB+ / MP4AAC+v2 v jednom tv radiokanalu III pasmo.

A / nebo ..... 
Je tu pomer 70 DRMplus (MP4AAC+v2 az v5...5 kanalovej prenos) radiokanalu v jednom tv radiokanalu 7MHz III pasma = 70 x 4 (do jednoho DRMplus MUXu se vejde maximalne 4 rozhlasove stanice o kvalite MP4AAC+v2 (coz je stejnej kodek jako T-DAB+) , tedy stejne jako u klasickeho DRM do 30MHz kde je tez max 4 stanice v jednom MUXu) = 280 rozhlasovych stanic DRM plus / MP4AAC+v2 v jednom tv radiokanalu III pasma.

Cili DRMplus je cca 2.6x ucinejsi nez T-DAB+.
Pravdou je, ze v jednom T-DAB radiokanalu o sirce 1.5MHz muze by soucasna kombinace T-DAB+  a DRMplus.
Treba na radiokanalu 6A by byl jeden MUX v T-DAB+ MP4AAC+v2 s 28 rozhlasovyma stanicema a na sousednim radiokanalu 6B (T-DAB OFDM a DRMplus OFDM si vzajemne nevadej i kdyz jsou vedle sebe) by bylo 15 MUXu v DRMplus MP4AAC+v2 s 60 rozhlasovyma stanicema.
Tady je videt efektivita jednoho radiokanalu.... 28 stanic vs 60 stanic.
Na druhou stranu T-DAB/+/DMB ma take sve vyhody, kazdej system ma plusy/minusy a oba systemy maji TPEG kterej nahrazuje RDS-TMC (v Praze na TSK jsem zarizoval odbavovani XML do CRo z "Na Bojisti5" TSK dispecera http://www.ok1mjo.com/all/photo/qrl2006/DIC_Praha.pdf).
Osobne to vidim na kombinci obou, DRMplus pro male lokalky nebo vysoce kvalitni prenosy (Vltava/BR3) a DAB celoplosne systemove pokryti. Pripadne v DRMplusu vytvorit lokalky a v DABu celoplosky, pricemz obe normy maji v AS (alternativni nahradni kmitocty vysilane systemove v MUXu obou systemu) tabulce kmitocty-kanaly te druhe normy (takto na zapade bezi stredovlnne DRM vs FM/T-DAB jako AS kmitocty). Funguje to tak, ze behem preladeni to hraje z buferu a nasledne se zasynchronizuje block ramec v RAMce, takze v repraku nic nevypadava/nelupe/necvaka/nemeni si uroven hlasitosti-dynamiky atd.., cili zadne negativni projevy FM dvoutunerovych autoradii v aute kdy kazdej vysilac je "original" se svoji vlastni urovni dynamiky/hlasitosti atd... .

Jsem zvedavej jak si s tim vlada/CTU poradi, kdyz dle ERA.dk ma analog FM skoncit do roku 2023 v EU.
Nejake pripravne informace pro lidi (platici danove poplatniky) jsem na webu CTU nevidel.
 
Kdyz si dnes privatka chce sednout s DRMplus na 100kHz radiokanal, tak to mene zasira radiopasmo kde prebuzeny FM modulatory jsou o sirce az 350kHz u vetsiny privatek.  Je to vyhoda, zacit nahrazovat FMku systemem DRMplus.
http://drmplus.com/
http://www.drm-radio-kl.eu/berichte_vortraege/feldversuch_2010/report_field-trial_DRMplus_VHF-band-III_2010.pdf
 
http://pira.cz/monitor/ 
http://pira.cz/monitor/popis.htm 




Impuls-Pardubice-106MHz
 
Impuls v Pardubicich pekne "prasečí". 
 
Jsem zvedavej jak dopadnou volby, az stat oznami ze lidi budou muset zahazovat hifi veze, autoradio, ipody, kuchynska autoradia.
 


 
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


hrazny palyza

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 121
    • Zobrazit profil
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #12 kdy: 27. 07. 2012, 09:32:12 »

v T-DAB+ (MP4-AAC+v2) se vejde az 28 stanic = 
 28 x 4 = 112 rozhlasovych stanic T-DAB+ / MP4AAC+v2 v jednom tv radiokanalu III pasmo.

A / nebo ..... 
280 rozhlasovych stanic DRM plus / MP4AAC+v2 v jednom tv radiokanalu III pasma.

Cili DRMplus je cca 2.6x ucinejsi nez T-DAB+.

Jediné relevantní komparativní kritérium pro posouzení efektivity dané technologie je RAW bitrate, který jsou zmíněné technologie za stejných podmínek schopné přenést. To jste ale bohužel neuvedl.


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #13 kdy: 27. 07. 2012, 16:24:38 »
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/t-dab_dvb-t_drm/t-dab/protokol_T-DAB.png
T-DAB/+/DMB celej MUX cca 1.2Mbps, pri MP4-AAC+v2 jde 32/48/56/64kbps na 1 stanici z tech az 28.
 
DRMplus max 186kbps na MUX, jednotlive stanice z tech 4 typicky stejne jako u T-DAB+ (kodek je stejnej) 32/48/56/64kbps.
Ale v pripade MP4-AAC+v5 (5-ti kanalove jakostni prostorove vysilani) jde na stanici cca 92kbps pri 2 prostorovych stanicich nebo 182kbps pro jednu stanici v nejkvalitnejsim rezimu.
 
DRM umi maximalne 72kbps, zkousel jsem na 14.315MHz ze Zatce do Portugalska zivej videotelefon kvalitou ISDN.
http://www.youtube.com/watch?v=jzvxXXhHjnI 
 
Normalne se v DRM jede 18-23kbps MP4-AAC+v2 DV/SV/KV a mluvene slovo bez toho SBR+PS, tedy jen MP4-AAC mono.
Vetsinou pro toto mluvene slovo je celkovej bitstream 14-17kbps z cehoz audio je cca 12-15kbps a zbytek jde pro TPEG a "texty". Vysilac jsem si udelal, staci modulovat bez nosne na balancnim.... .
Otestoval jsem i moznost 14kHz sirokej IF 8X filtr vsazenej do me Yaesu FT-897D (+ DTMF/remote MH59 + ATU LDG AT-897 + FP30 zdroj).
NF z vystupu zvukovky kde bezel Spark s AAC USB dongle licenci (Fraunhofer) mi bezelo CRo Leonardo, ktere bylo nadherne slyset na brehu v Chorvatsku s pouhejma 1500W PA do G5RV. 
Kluci s Himalayou a Morphy Richardem poslouchali digitalne Leonardo bez uniku na 14.320MHz.
Cena takoveho celoEU vysilace je za 50kKc + linear. Idealne 4x 2.5kW pro buzeni CFA anteny o velikosti vetsiho sudu.
Narozdil od dratovek ma CFA zisk az 6.2dBi (dratovka/vertikalni zaric ala CRa SV/DV strediska Topolna atd. maji 0dBi).
 
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/t-dab_dvb-t_drm/CFA_EH_anteny/ 
http://www.uloz.to/m/rys10/cfa-and-eh-antennas 

CFA antenu clovek vyrobi za tyden ve dvou. Vhodna stredovlnna antena ma vysku 6.2m a prumer cca 3m.
Da se to posadit i na strechu panelaku na sidlisti, posadit CFA na vytahovku. Jelikoz je povolenejch jen 2000W ERP v intravilanu pro DV/SV/KV broatcasting, tak v kazdem stredu okresu udelat takovou antenu a aktivovat SFN a Leonardo by bezelo celorepublikove (celo EU) temer okamzite.
Bylo by fajn poslouchat bez fadingu...vypadku v ramci cele EU na dalnicich Ceske stanice. Je to dokonce levnejsi jak FM.
Nejlevnejsi licence jsou na tech 41 kanalu pasma 26MHz. 
 
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


Petr Marecek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 034
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Volná kapacita v multiplexu 3
« Odpověď #14 kdy: 13. 08. 2014, 08:43:36 »
Tak Barrandov,který údajně má dohodu s radiokomunikacemi o šíření nových kanálů,bude moci být v mux3.
Odpověď z Čra
Kapacita Multiplexu, tedy jeho datový tok je 24,88 Mbit/s. Volný datový tok v celé síti multiplexu 3 je 4,8 Mbit/s.
V multiplexu 3 nabízíme zákazníkům tři kvality rozlišení obrazu: 720×576 pixelů (nabídka označovaná jako Platinum SD), 704×576 pixelů (nabídka Gold SD) a 544×576 bodů (nabídka Silver SD). Službu Platinum SD využívá například ČT :D/ART – přenosová rychlost 3,4Mbit/s, službu Silver SD využívá Prima Love a Prima ZOOM – přenosová rychlost 2,8 Mbit/s, ostatní televizní stanice využívají službu Silver SD s datovým tokem 2,1 Mbit/s.
Z uvedeného vyplývá, že volná kapacita Multiplexu 3 nabízí prostor pro jednu televizní stanici v kvalitě Platinum, nebo dvě televizní stanice v kvalitě Silver.
Průběh obchodních jednání se zájemci o vysílání v našich multiplexech nekomentujeme a neposkytujeme o nich žádné informace.
S přáním hezkého dne
Michal Kozák
« Poslední změna: 13. 08. 2014, 10:26:05 od Petr Marecek »